Sunday, March 7, 2021
Home Bedrijf We moeten sleutelwerkers betalen met meer dan alleen dankbaarheid | Sarah...

We moeten sleutelwerkers betalen met meer dan alleen dankbaarheid | Sarah Jaffe


EENAan het begin van de pandemie kregen velen van ons een nieuwe waardering voor de arbeiders die de wereld draaiende houden. Klanten bedankten het supermarktpersoneel, applaudisseerden voor bestelauto’s en plakten regenbogen in hun ramen om de NHS te bedanken. Maar deze erkenning heeft zich nog niet vertaald in loonsverhogingen, extra vakantiedagen of langdurig ziekengeld. In plaats daarvan, terwijl mensen in de rij stonden om degenen te klappen die de extra last van emotionele arbeid tijdens deze pandemie op zich namen, ons weer gezond maakten en onze angsten verzachten, leken velen te denken dat de grootste beloning voor dit soort werk de emotie zelf was.

Emoties zijn een van de belangrijkste bronnen van winst in de hedendaagse economie. Bedrijven profiteren al lang van onze gevoelens – de vind-ik-leuk-knop van Facebook is misschien wel het meest voor de hand liggende voorbeeld. Onze miljoenen likes zijn micro-eenheden van arbeid. Klik voor klik produceren ze gegevens die de moeite waard zijn miljarden. “Affect”, of onze subjectieve emotionele ervaringen, zoals de mediawetenschapper Marcus Gilroy-Ware onlangs gewezen, is een bron van meerwaarde.

Maar deze tendens gaat veel verder terug dan het internet. Van werknemers in de detailhandel, de dienstensector, het onderwijs en de gezondheidszorg wordt al lang verwacht dat ze een goed gevoel geven als onderdeel van hun werk. En juist omdat het moeilijk is om aan dit emotionele aspect van hun baan een geldwaarde toe te kennen, wordt dat werk lange tijd ondergewaardeerd.

Blauwe boorden, zoals productie, mijnbouw, bouw en zelfs het besturen van vrachtwagens, kunnen in verschillende stemmingen worden gedaan. Het maakt de lopende band niet uit of je huilt of lacht; automonteur Chuckie Denison in de fabriek van General Motors in Lordstown, Ohio, vertelde me in 2019 dat het vaak leek alsof het management er een hekel aan had dat werknemers überhaupt gevoelens hadden. Vooral het geluk leek de baas te ergeren. Het ging erom of je de lijnsnelheid kon halen – 100 voertuigen per uur op een gegeven moment in Lordstown, wat betekende dat arbeiders elke 40 seconden dezelfde taak herhaalden. Hoe ze erover dachten, deed er niet toe, tenzij ze boos genoeg werden om toe te slaan.

Maar aangezien die banen zijn verdwenen in het VK en de VS (Lordstown gesloten in 2019), vereisen de banen die in plaats daarvan zijn uitgebreid wat de socioloog nodig heeft Arlie Russell Hochschild beroemd “emotionele arbeid” genoemd. Als je een taak doet die klant-, klant-, patiënt- of studentgericht is, weet je waarschijnlijk wat het is om emotionele arbeid te verrichten. Het is het gevoel de brok in je keel door te slikken voordat je het klaslokaal binnenstapt, de woede terug te stikken tegen de klant die je zojuist heeft beledigd, een glimlach op te plakken naar de volgende klant in de rij, of vermaand te worden om blij te klinken aan de telefoon bij een callcenter.

Hochschild benadrukte dat emotionele arbeid een proces is om gevoel in te produceren anderen. We glimlachen niet zomaar op het werk; we glimlachen omdat we hopen (of in ieder geval onze baas) dat de glimlach gevoelens van warmte zal opwekken bij iemand anders die ze zullen associëren met het restaurant, de winkel, de pub. Als een bedrijf ons een goed gevoel geeft, gaan we terug. Die reputatie wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de vaardige productie van gevoelens door de werknemers.

Bij meer gecompliceerde interacties, zoals lesgeven of zorg, kan de emotionele arbeid langer duren en genuanceerd zijn. Misschien moet je een verlegen kind een antwoord geven, een patiënt kalmeren die zojuist slecht nieuws heeft ontvangen of een racistische smet van een cliënt negeren. Het is geen verrassing dat veel banen die emotionele arbeid vereisen – wat economen en andere onderzoekers noemen “interactief servicewerk”- worden gedaan door vrouwen. De vaardigheden die werknemers in deze banen gebruiken om gevoelens op te roepen, worden helemaal niet als vaardigheden beschouwd, maar veeleer als natuurlijke eigenschappen van vrouwelijk personeel beschouwd.

En als die werknemers gewoon doen wat van nature komt, hoeft dat deel van het werk niet te worden betaald. De historicus Bethany Moreton heeft betoogd dat bedrijven zoals Walmart profiteerden van de service-ethiek van de vrouwen die ze inhuurden – vrouwen die in de vroege dagen van de expansie van de detailhandel door het bedrijf werden uitgekozen, juist omdat er niet werd aangenomen dat ze een gezinsloon nodig hadden. Die vrouwen werden niet betaald voor de volledige waarde die ze brachten, en al die goede wil die ze produceerden, heeft een paar mensen gemaakt buitengewoon rijk – de familie Walton is naar schatting $ 215 miljard waard.

In plaats van hogere lonen, worden affectieve werknemers vaak zelf uitbetaald, de versie van klappen op bedrijfsniveau voor de NHS. Het slechtste voorbeeld dat ik hiervan heb gezien, is misschien het verhaal van een 47-jarige die een onbetaalde stage liep in de nasleep van de financiële crisis van 2008, die tegen verslaggevers zei dat ze was “betaald in knuffels”, Maar er zijn talloze andere. In april heeft de Britse regering ‘eretekens’ uitgerold voor werknemers van de NHS en verzorgingstehuizen. De badges zeiden natuurlijk ZORG. Veel arbeiders maakten zich ondertussen meer zorgen over ontoereikende persoonlijke beschermingsmiddelen.

Betaald worden in gevoelens kan maar al te gemakkelijk tot een terugslag leiden. Dankbaarheid kan in woede veranderen. Al dat applaus voor NHS-werknemers kan snel veranderen in een andere klacht. ‘We klapten voor je! Hoe durf je te klagen? Of vraag om een loonsverhoging? “

Zelfs als die weerslag nooit komt, heeft de pandemie veel van de affectieve beloningen weggenomen van het werk. Het kantoor waar je ooit met collega’s chatten, is teruggebracht tot een Slack-kanaal; het diner in het restaurant waar je eten serveert, is nu een ziektevector. Als een cosmetica-medewerker vertelde me afgelopen lente, veranderde de pandemie een behoorlijk goede baan in de detailhandel die make-up voor klanten deed, in een die hun gezondheid en veiligheid in gevaar bracht. Sommige arbeiders kregen extra betalen in de vroege dagen van de pandemie om het extra risico te compenseren, hoewel dat in veel gevallen wel het geval is eindigde. De risico’s zijn dat natuurlijk niet.

De pandemie bracht velen van ons ertoe om op een nieuwe manier na te denken over wat “essentieel” of “sleutelwerk” was, en over de risico’s die die essentiële werknemers namen om ons te voeden, te verzorgen, te onderwijzen en te vermaken. Nu we te maken hebben met de ontberingen en moeilijkheden van een pandemisch leven, is het belangrijk om de ondergewaardeerde emotionele arbeid niet te vergeten die nodig is voor die sleutelbanen. De pandemie herinnert ons eraan dat ons leven in handen is van zoveel mensen wier werk al zo lang onderbetaald wordt.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Acteur Laurence Fox kondigt verkiezingsbod voor de burgemeester van Londen aan

De acteur zegt dat als hij wordt gekozen, hij de lockdown meer dan een maand eerder zal beëindigen dan is aangekondigd. Source link

10 beste strandhotels aan zee in Groot-Brittannië

Cary Arms & Spa, Torquay, DevonDuik bij Babbacombe op het South West Coast Path en je bereikt een kleine inham omgeven door rode...

Kings of Leon over Mick Jagger, haar op slot doen en liedjes schrijven op servetten

De rockband bespreekt Mick Jagger, lockdown-kapsels en hoe hun teksten op barmatten beginnen. Source link

Vier nieuwe hackgroepen hebben zich aangesloten bij een aanhoudend offensief tegen de e-mailservers van Microsoft

Een aan de Chinese overheid gekoppelde hackcampagne die deze week door Microsoft werd onthuld, is snel toegenomen. Minstens vier andere verschillende...

Recent Comments