Thursday, February 25, 2021
Home Reizen Istanbul: een virtuele tour door boeken, film, eten en muziek

Istanbul: een virtuele tour door boeken, film, eten en muziek


W.Toen ik dit uitzicht op Istanbul voor het eerst zag, decennia geleden, was het alsof ik net de liefde van mijn leven had ontmoet. Vanaf het noordelijke uiteinde van de Galatabrug, kijkend over de Gouden Hoorn naar wat bekend staat als de oude stad, blijft het uitzicht adembenemend, zelfs op een ijzergrijze winterdag.

Oprijzend boven de wateren van de Gouden Hoorn en de Bosporus zijn: aan mijn linkerhand het enorme Topkapi-paleiscomplex; voor mij het Byzantijnse wonder dat de Hagia Sophia en de Blauwe moskee is; en rechts van mij de Kapalıçarşı of Grand Bazaar en de Süleymaniye-moskee. Deze laatste is gemaakt door de grootste architect van Turkije, Mimar Sinan, voor zijn grootste sultan, Suleiman de Grote.

Ik krab niet eens aan de oppervlakte van deze megastad van 17 miljoen zielen, zo modern in plaatsen als Singapore, maar toch zo oud en zo mysterieus als de tijd. Het overhemd van staal dat het seizoen over de stad heeft gegooid, doet niets af aan haar eeuwenoude schoonheid. Bijna tot tranen toe bewogen, merk ik dat ik een moment van huzun, een bijna onvertaalbaar Turks concept, dat losjes omschreven kan worden als plezierige melancholie.

Binnenland van Hagia Sophia. Foto: Anadolu Agency / Getty Images

Terwijl ik over de Galatabrug loop, knik ik naar de winderige vissers die dag in dag uit komen, in de hoop te vangen palamut (gestreepte tonijn) en cinekop (blauwe vis). Ik kijk in hun emmers om te zien wat ze hebben gevangen, wetende dat ik in de gaten wordt gehouden door een aantal van de vele straatkatten van Istanbul. Katachtigen zijn erg geliefd in Istanbul – sommige buurten hebben zelfs kleine kattenhuisjes op straathoeken, liefdevol ingericht door aanbiddende mensen.

Een man van middelbare leeftijd in een lange overjas komt langs, glimlachend naar me, en ik vraag me af of ik hem ken. Istanbul staat bekend als het ‘grootste dorp ter wereld’, waar men in één ochtend familieleden, kennissen en oude geliefden kan ontmoeten. Zelfs de doden duiken van tijd tot tijd op.

Ik neem mijn Istanbulkart travel pass uit mijn zak en vraag me af of ik de tram de heuvel op moet nemen vanaf de havenwijk Eminönü of door moet lopen, in de ijskoude lucht, naar het centrum van de oude stad. Ik kies voor het laatste.

Ik heb het geluk dat ik boeken kan schrijven in deze levendige, weelderige, vaak gekmakende stad. De essentie ervan in een paar alinea’s samenvatten is vrijwel onmogelijk. Maar ik probeer het nu al meer dan 20 jaar, zelfs als de lucht een bedreiging lijkt.

Lezen

Auteur Orhan Pamuk op de Galatabrug terwijl hij foto's maakt van lege 'afgesloten' straten in Istanbul, 23 mei 2020.
Auteur Orhan Pamuk op de Galatabrug terwijl hij foto’s maakt van lege ‘afgesloten’ straten in Istanbul, 23 mei 2020. Foto: Ozan Köse / AFP / Getty Images

Istanbul: Herinneringen en de stad, door misschien wel de grootste levende schrijver van Turkije, Orhan Pamuk, is een briljante gids voor zijn grootste monumenten en zijn labyrintische achterafstraatjes. Hier zijn bedelaars en heksen, winkels die knopen verkopen, anderen die angstaanjagende vleeskleurige korsetten aanbieden en half vergeten Griekse ayazma (heilige bronnen). Istanbul doet het goddelijk goed, maar het geeft raffish ook een run voor zijn geld.

Wanneer ik het zuidelijke uiteinde van de Gouden Hoorn bereik, kijk ik terug naar waar ik mijn wandeling begon – de heuvelachtige Nieuwe Stad die wordt gedomineerd door de Galatatoren. Gebouwd door de Genuezen in 1348, is het 63 meter hoog en heeft het een uitkijkpunt bovenaan. In 1638 maakte avonturier Hezârfen Ahmed Çelebi vleugels aan zijn lichaam, sprong van de toren en gleed over de Bosporus.

Galatatoren, Istanbul.
Galata-toren. Foto: Anadolu Agency / Getty Images

Dit gebied, nu bekend als Beyoğlu, is de thuisbasis van wat eens grote buitenlandse ambassades waren, maar nu slechts sierlijke consulaten. De waterkant van Karaköy is het decor voor de roman van Elif Safak 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld. Gebaseerd op de levens van sekswerkers en transseksuelen, is dit een meelevend en intiem portret van het gebied. Vergis je niet, Istanbul is geen gemakkelijke stad, en deze roman legt de dagelijkse strijd van haar burgers om te overleven bloot.

Fans van thrillers en misdaad zullen genieten van een kijkje in de criminele kant van de stad in Istanbul Noir, een bloemlezing van korte verhalen onder redactie van Mustafa Ziyalan. Halidé Edip’s daarentegen Huis met Blauweregen (uitverkocht) volgt het vroege leven van een van de belangrijkste feministen van Turkije in het Ottomaanse en het vroege republikeinse Istanbul.

Kijk maar

Drone-foto toont een uitzicht vanaf het lege Sultanahmet-plein en omgeving als toeristen, vrijgesteld van de uitvoering van de avondklok die rondlopen, na de algemene avondklok opgelegd weekend lang van vrijdag 21.00 uur tot maandag 05.00 uur lokale tijd binnen nieuwe maatregelen tegen een tweede golf van de ( coronavirus) COVID-19-pandemie begint op 19 december 2020 in Istanbul, Turkije.
Drone foto van Sultanahmet Square. Foto: Anadolu Agency / Getty Images

Terwijl ik de heuvel oploop van Eminönü naar Sultanahmet, passeer ik tussen Gülhane Park (ooit onderdeel van het Topkapi-paleis) en de Sublime Porte – zetel van de keizerlijke Ottomaanse regering. Deze locaties doen me denken aan een van de meest populaire Turkse tv-series ooit, Muhteşem Yüzyıl (Prachtige eeuw). Het speelt zich af aan het hof van Suleiman de Grote en vertelt het verhaal van de regering van die sultan en zijn persoonlijke leven, waarbij zijn harem centraal staat. Muhtesem is geen biopic of soap, een dizi, een bijzonder Turks televisiefenomeen dat oud of modern kan zijn, maar dat drama, hartstocht en moed moet bevatten. Om erachter te komen hoe Istanbul werd veroverd door de Turken, de tv-miniserie Rise of Empires: Ottoman (op Netflix) is een mix van deskundig commentaar en prachtige reconstructies.

Publiciteitsbeeld voor tv-show Muhteşem Yüzyıl (Magnificent Century).
Publiciteitsbeeld voor tv-show Muhteşem Yüzyıl (Magnificent Century). Foto: Tims Productions

In een licht sensuele waas, opgeroepen door herinneringen aan dizi, Ik zie een paar vochtige buikdanskostuums voor een souvenirwinkel hangen. Waarschijnlijk mijn favoriete Turkse film aller tijden, 2011’s Zenne Danser is gebaseerd op het leven van buikdanseressen – of liever hun mannelijke tegenhangers, zenne. Traditioneel treden deze jonge mannen op tijdens feesten, maar tegenwoordig [though not pandemic days] ze zijn ook te zien in nachtclubs. Dit brengt hen vaak in conflict met hun families en met religieuze autoriteiten, wat eraan herinnert dat grote delen van de stad cultureel conservatief zijn.

Zien

De meeste bezienswaardigheden van Sultanahmet bevinden zich aan mijn linkerhand terwijl ik de heuvel bekroon en Divanyolu binnenstap, de belangrijkste verkeersader van Sultanahmet. De eerste is Hagia Sophia, ooit de grootste kerk van het christendom, toen een moskee, toen een museum, is het nu weer een moskee en gesloten voor bezoekers wanneer de aanbidders in gebed zijn. Van buitenaf is het een terracottakleurig meesterwerk; van binnen is het subliem met marmer en mozaïek.

Obelix van Thoetmosis III, Hippodrome, Istanbul, Turkije.
Obelix van Thoetmosis III, Hippodrome. Foto: Chris McGrath / Getty Images

Ik dwaal mee naar de Sultanahmet moskee, een enorme koepelvormige structuur waarvan het interieur is versierd met prachtige blauwe Iznik-tegels, vandaar de andere naam, de Blauwe moskee. De ijzeren luchten lager, en ik begeef me naar de Hippodroom, waar de Romeinen wagenrennen hielden en de Byzantijnen die hen volgden hun soms gewelddadige spelen hielden. Er zijn hier drie belangrijke monumenten te zien: de Byzantijnse Ommuurde Obelisk, het oude Grieks Slangkolom, en de Obelix van Thoetmosis III, meegebracht uit Egypte in 390 na Christus.

Smaak

Ik loop terug langs Divanyolu. Aan mijn linkerhand passeer ik Lale Restaurant (bijgenaamd de Pudding Shop). Het werd geopend in de jaren vijftig en was ooit een ontmoetingsplaats voor jonge westerse reizigers die op weg waren naar Kathmandu in de hoop op verlichting. Tegenwoordig verkoopt het nog steeds zijn heerlijk tavuk göğsü pudding, gemaakt van gezoete, gestampte kipfilet, rijst en melk. Maar bij deze gelegenheid ga ik ondergronds voor mijn traktatie.

Simit broodverkoper, Istanbul, Turkije.
Simit broodverkoper. Foto: robertharding / Alamy

Aan het einde van Divanyolu is er de ingang van de Yerebatan Saray, of ondergronds paleis. Het is een ondergrondse Byzantijnse waterbak, en er is een café waar je kunt eten sahlep, een winterdrank gemaakt van melk en orchideepoeder, bestrooid met kaneel. Ik luister naar de klassieke muziek die in die enorme gewelfde ruimte wordt gespeeld en kijk hoe de veelkleurige lichtshow tussen de oude zuilen danst.

De stad is geweldig voor streetfood, vanaf simit – met sesamzaad bestoven ringen van verrijkt brood die overal worden verkocht – tot stomen kokoreç, gekruide lamsdarmen aan een spies. Thee, çay, dat hier zwart wordt geserveerd, is overal in de stad verkrijgbaar, ook op de veerboten die de Bosporus oversteken. Turkse koffie, kahve, is niet zo alomtegenwoordig, maar kan in de buurt op Divanyolu worden gevonden bij een heerlijk pastaan ​​(patisserie) gebeld Cigdem. Het dient ook heerlijke hartige gebakjes genoemd börek (met kaas of spinazie) en enkele van de beste plakkerige, met noten beslagen baklava bekend bij de mensheid.

Luister

De rapscene van Turkije is groot maar weinig bekend buiten het land. Je kunt kinderen op straat horen rappen, vooral in arme delen van de stad, zoals Tarlabaşı, een multi-etnische, soms onrustige maar altijd creatieve plek. Waarschijnlijk is de bekendste raptrack een episch uit 14 coupletten genaamd Susamam, een diep politiek werk geproduceerd door een collectief van Istanbulse rappers.

Meer mijn soort luisteren is Arabesk: beïnvloed door Arabische muziek, het is een vorm die zich identificeert met de arbeidersklasse en hun strijd. Een soort musical dizi, het kan diep melancholisch zijn, vooral in de behandeling van gedwarsboomde liefde. Het zijn de grootste sterren, inclusief zangers Bülent Ersoy en İbrahim Tatlıses, leef turbulente levens rechtstreeks uit tv-drama. Turkse pop wordt geïllustreerd door singer-songwriter Tarkan.

Als ik terugkeer naar de Galatabrug, dwalen mijn gedachten af ​​naar de man die ik daar eerder zag. Een oude vriend of een beroemd iemand? Misschien mijn lang geleden overleden grootvader? In de magische stad huzun, alles is mogelijk.

Van Barbara Nadel Çetin Ikmen misdrijf romans spelen zich af in Istanbul. Haar meest recente, Blood Business (Headline, £ 8,99), is nu in paperback verkrijgbaar. Haar volgende boek is Verbeuren, te publiceren op 13 meiSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments