Sunday, March 7, 2021
Home Bedrijf 'Ik wil naar huis': Filipijnse huishoudsters worden geconfronteerd met uitbuitingsomstandigheden

‘Ik wil naar huis’: Filipijnse huishoudsters worden geconfronteerd met uitbuitingsomstandigheden


Dit verhaal is gepubliceerd in samenwerking tussen the Guardian en het Fuller Project.

Elke ochtend wordt Rowena vroeg wakker op de stapel dekens waar ze slaapt, opgerold tegen een bureau in de hoek van het kantoor dat ze vroeger schoonmaakte. Het is nog geen 7 uur ‘s ochtends, maar als haar manager haar alleen in haar pyjama betrapt, zal hij proberen haar te betasten en te aaien, zoals hij de afgelopen zes maanden meerdere keren per week heeft geprobeerd.

Rowena, die 54 is en alleen met haar voornaam mocht worden geïdentificeerd, verliet in april 2019 de Filippijnen naar Bahrein. Nadat ze een jaar in het Golfland was geweest, vertelde haar baas haar dat hij vanwege de pandemie niet kon langer haar maandsalaris van 120 Bahreinse dinar of BHD (£ 240) betalen. In plaats daarvan zou hij haar en de drie andere migrerende huishoudelijk werkers die hij in dienst had, elke veertien dagen 10 Bahreinse dinar (of £ 20) voor voedsel geven, verdeeld over vier.

Dezelfde maand werd Rowena’s vlucht uit het land geannuleerd, en ze merkte dat ze in de val zat. In september stopte haar werkgever met het geven van voedselvergoeding aan de vrouwen, waardoor ze niets meer hadden.

Rowena en haar huisgenoten zijn niet de enigen: door de pandemie zijn huishoudelijk personeel zoals zij verder blootgesteld aan uitbuitende arbeidsomstandigheden en misbruik. The Guardian heeft sinds april meer dan een dozijn Filipijnse vrouwen in Azië, Europa en het Midden-Oosten geïnterviewd. De meesten zijn sinds begin dit jaar hun baan kwijtgeraakt of hebben de salarissen van hun werkgevers verlaagd. Anderen zijn ook plotseling slachtoffer geworden van lichamelijk misbruik.

Toen Covid zich wereldwijd begon te verspreiden, organiseerde de Filippijnse regering repatriëringvluchten vanuit Manama naar Manilla. Maar Rowena wist niets van hen af. In juli, drie maanden nadat haar baas haar voor het eerst stopte met betalen, schreef ze over de Filippijnse regering Overzeese buitenlandse werknemers Help Office’s openbare Facebook-pagina om hulp te vragen, samen met tientallen andere Filipijnse vrouwen en mannen die in het buitenland zijn gestrand. Ze vroeg ook financiële steun aan bij het Filippijnse ministerie van Arbeid en Werkgelegenheid. Maanden gingen voorbij, maar niemand antwoordde.

“Ik wil geen problemen veroorzaken”, zegt ze via een telefoontje via Facebook Messenger. “Ik wil naar huis.”

•••

De Filippijnse regering zegt dat ongeveer een derde van de 10 miljoen overzeese burgers vrouwen zijn die in ‘elementaire’ banen werken – een term die algemeen wordt geïnterpreteerd als verwijzend naar huishoudelijk werkers zoals Rowena, die een laag loon krijgen om huizen schoon te maken, maaltijden te koken en voor rijke families onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Human Rights Watch heeft migrerende huishoudelijk personeel, duizenden kilometers van huis en uit het zicht verborgen in de huizen van vreemden, lang beschreven als een van de meest kwetsbare demografische groepen ter wereld. Nu, bijna een jaar na een wereldwijde pandemie, zijn duizenden Filipijnse vrouwen gestrand met nog minder opties om uitbuiting te ontvluchten.

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie er zijn wereldwijd 11,5 miljoen migrerende huishoudelijk personeel. Volgens de eigen schatting van de Filippijnse regering is ongeveer een op de vier een Filipijnse vrouw. Internationale belangenorganisaties denk dat het aantal waarschijnlijk hoger zou zijn als rekening zou worden gehouden met degenen zonder papieren.

Samen vormen de vrouwen een verspreide gemeenschap, de meerderheid verspreiding in het Midden-Oosten en Oost-Azië, gevolgd door Europa en de Verenigde Staten. Gerekruteerd door internationale bureaus die de voorkeur geven aan Engelssprekende kindermeisjes en schoonmakers, de vrouwen betalen exorbitante vergoedingen om werk in het buitenland te vinden. Voor de 60% van de Filipijnse vrouwen die in het Midden-Oosten werken, zijn ze ook onderworpen aan het ‘kafala’-systeem, dat over het algemeen een migrerende werknemer aan hun werkgever bindt, wat resulteert in de inbeslagname van hun paspoorten totdat hun contract afloopt .

Maria, 43, is een alleenstaande moeder uit de Filipijnen die sinds 2019 in Hongkong werkt. In augustus verloor haar werkgever haar geduld nadat Maria (die op voorwaarde van haar anonimiteit wilde spreken) geen paprika kookte. voor de baby van het gezin. ‘Ze sloeg me met haar hand op mijn gezicht, op de rechterkant van mijn gezicht, en sloeg me verder [my] bodem [ I think] ongeveer drie of vier keer, ”zegt ze. “Ik voelde dat ik haar onwaardig was.”

In Singapore hoort Robina Navato dagelijks soortgelijke verhalen. Ze is al bijna 25 jaar huishoudelijk werkster en doet ook vrijwilligerswerk voor de Humanitaire Organisatie voor Migratie-economie (Home), waar ze haar leeftijdsgenoten in de stad adviseert over hun rechten. Aan het begin van de uitbraak kreeg ze tot laat in de nacht telefoontjes van Filipijnse huishoudsters die probeerden hun beledigende werkgevers te verlaten. “Ik vertelde ze dat het asiel al vol zit met mensen en dat we het niet kunnen accepteren [them], ”Herinnert ze zich. “Dus als je het nog een maand vol kunt houden en daarna weg kunt rennen?”

•••

Het VK geeft jaarlijks ongeveer 23.000 visa af aan buitenlands huishoudelijk personeel, van wie de helft afkomstig is uit de Filippijnen, aldus rapporten. Britse wetten maakten misbruik mogelijk vóór de pandemie, zeggen voorstanders van migrantenrechten. Maar onderzoek toont aan dat illegale, uitbuitende arbeidsomstandigheden de afgelopen maanden zijn vermenigvuldigd. “Ze hebben geen toegang tot publieke middelen, verlofregelingen of iets dergelijks. Vanuit het perspectief van de staat bestaan ​​ze gewoon niet ”, zegt dr. Ella Parry-Davies, een postdoctoraal onderzoeker aan de British Academy die onderzoek doet naar de levens van Filipijnse huishoudsters in Libanon en het VK. “Ze worden echt naar de rand van armoede gedreven.”

In de eerste twee maanden van de uitbraak van het coronavirus was volgens meer dan de helft van de ondervraagde Filippijnse arbeidsmigranten in het VK hun baan kwijtgeraakt. een verslag samengesteld in juni door Dr. Parry-Davies en het Kanlungan Filipino Consortium – een in Londen gevestigd consortium van grassroots-organisaties die pleiten voor de rechten van Filipijnse migranten. Anderen zagen hun loon dalen tot minder dan £ 2 per uur, minder dan een kwart van het wettelijke minimumloon in het VK. Van degenen die besmet waren met het coronavirus, was een op de vier te bang om de NHS om hulp te vragen voor het geval dit hun immigratiestatus in de toekomst zou beïnvloeden.

“Ze hebben geen enkele steun”, zegt dr. Parry-Davies, eraan toevoegend dat de Filipijnse vrouwen, die schoon maken, oppas verzorgen en voor gehandicapten of ouderen zorgen, in wezen sleutelwerkers zijn. “Ze zijn gewoon volledig verlaten door de natie.”

In 2014 kwam Mimi (die vroeg om onder een andere naam te gaan om haar veiligheid niet in gevaar te brengen) aan in West-Londen, naar het Verenigd Koninkrijk gebracht door een Europese familie waarvoor ze eerder in Hong Kong had gewerkt. Tegenwoordig werkt ze van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en zorgt ze voor twee kinderen onder de 10 jaar en verdient ze ongeveer £ 5 per uur. Nadat ze haar dagelijkse taken heeft beëindigd, steekt de 52-jarige vaak High Street Kensington over om van 20.30 uur tot een of twee uur ‘s ochtends het huis van de buren schoon te maken. Daarna loopt ze 30 minuten terug naar het pension dat ze deelt met vier andere Filipijnse vrouwen. Haar maandelijkse huur is bijna de helft van haar salaris.

“Als ik in de vroege uurtjes aan het werk ben, huil ik en zeg ik: ‘Waarom doe ik dit?’”, Zegt ze aan de telefoon, laat op een vrijdagavond. ‘Ik weet dat ik word misbruikt. Maar ik mag niet klagen. “

Terwijl het land in en uit de Covid-19-lockdowns beweegt, hebben haar werkgevers erop aangedrongen dat ze blijft werken en haar coachen over wat ze tegen de politie moet zeggen als ze op straat wordt aangehouden. Hun eisen zijn ook toegenomen: ze moet het huis van boven naar beneden ontsmetten, hun drie toiletten elke dag schoonmaken en de keuken ontsmetten. Maar hoewel Mimi vreest voor haar veiligheid, kan ze het zich niet veroorloven om te stoppen.

De Filippijnse president, Rodrigo Duterte, zegt dat zijn regering Filipijnse burgers helpt die in het buitenland zijn gestrand, maar die steun is beperkt. In april heeft de afdeling Arbeid en Werkgelegenheid (Dole) een eenmalige subsidie ​​van maximaal 10.000 Filippijnse peso (£ 156) voor ontheemde buitenlandse arbeiders, en het ministerie van buitenlandse zaken (DFA) heeft 277.320 Filippijnse burgers gerepatrieerd uit landen als Libanon, Turkije en Bahrein sinds februari.

•••

Elk van de vrouwen met wie de Guardian sprak, stuurt het grootste deel van haar beschikbare inkomen terug naar de Filippijnen.

Filipijnse arbeidsmigranten maken jaarlijks meer dan £ 26 miljard terug om hun gezin te onderhouden, goed voor 8,8% van het totale BBP van de Filippijnen, aldus de Wereldbank. Sinds het begin van het jaar de werkloosheid in de Filippijnen is verdubbeld en de druk om geld naar huis te sturen is groter dan ooit. Zonder het inkomen van Mimi kan haar 19-jarige dochter haar diploma burgerlijk ingenieur niet afmaken. ‘Ik heb niets meer’, zegt Mimi. ‘Ik werk hier zonder [money] voor mezelf, alleen voor mijn gezin. “

Zelfs als Mimi zou besluiten haar opzegging in te dienen, riskeert ze deportatie. Tot 2012 stond een visum voor buitenlandse huispersoneel Filipijnse vrouwen toe om hun baan op te zeggen en een nieuwe werkgever in het VK te vinden zonder dat dit hun immigratiestatus beïnvloedde. “Maar wanneer [Prime Minister David] Cameron en de conservatieven waren aan de macht, ze verwijderden de rechten van het huishoudelijk personeel om van werkgever te veranderen ”, zegt Phoebe Dimacali, die de leiding heeft de Filipino Domestic Workers Association UK, een vrijwilligersorganisatie van meer dan 80 vrouwen uit de Filipijnen in het VK. “Zodra ze hun werkgever verlaten, krijgen ze automatisch geen papieren.”

In 2020 kunnen buitenlandse huispersoneel legaal van werkgever veranderen in het VK binnen de eerste zes maanden na aankomst. Na zes maanden kunnen ze alleen nog in het land blijven als hij of zij kan bewijzen dat ze zijn verhandeld. “De reden waarom dat een problematische reactie is, is dat er veel mensen naar ons komen die zijn uitgebuit maar niet zijn verhandeld”, zegt Avril Sharp, juridisch beleids- en campagnebeambte bij Kalayaan, een in Londen gevestigde non -gouvernementele organisatie die pleit voor de rechten van migrerende huispersoneel. “Maar het is mogelijk dat ze later in de toekomst verhandeld worden, omdat hun visum – als dat nog niet is gebeurd – verloopt, en dan verliezen ze veel van … de fundamentele grondrechten die hen in het VK veilig houden. “

Veel van de vrouwen die zeggen te zijn verhandeld, mogen niet werken en moeten overleven op de nationale uitkering voor asielondersteuning van £ 39,60 per week totdat hun visumaanvraag is verwerkt, dat kan tot drie jaar duren.

Mensenrechtenactivisten, samen met de Labour MP voor Birmingham, Yardley Jess Phillips, pleiten er dringend voor dat het buitenlandse visum voor huishoudelijk personeel van 2012 tijdens de pandemie wordt hersteld en dat duizenden vrouwen het recht krijgen om te ontsnappen aan misbruik van arbeidsomstandigheden. “Ze krijgen geen eten, ze slapen op de grond, ze krijgen niet het juiste loon dat ze nodig hebben”, zegt Dimicali. “Niemand weet wat er gebeurt in deze grote huizen in Knightsbridge, in deze grote huizen in Kensington, op deze zeer welvarende plaatsen in Londen.”

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei: “We zijn vastbesloten om migrerend huishoudelijk personeel te beschermen tegen uitbuiting en hebben al een aantal wijzigingen aangebracht om werknemers beter te beschermen. Dit houdt onder meer in dat werknemers kunnen overstappen naar een andere werkgever en uitleggen hoe zij zorgen kunnen uiten. We zijn ook trots om wereldwijd toonaangevende steun te bieden aan slachtoffers van moderne slavernij, zodat ze hun leven weer kunnen opbouwen, onder meer door huisvesting, financiële steun en advies te bieden. “

•••

Nadat haar werkgever in september stopte met het betalen van haar eten in Bahrein, vond Rowena deeltijdwerk bij het schoonmaken van huizen in de buurt en verdiende ze ongeveer 16 BHD (£ 30) per week. Haar visum is verlopen, en ze is bang dat ze misschien naar de gevangenis wordt gestuurd als ze wordt betrapt. ‘Het heeft geen zin,’ zei ze. ‘Omdat ik hier alleen ben. Dit is niet mijn land. “

Op 4 december ontving Rowena 75BHD (£ 147) aan financiële steun van de Filippijnse regering, zeven maanden nadat ze voor het eerst een aanvraag had ingediend. Het goedkoopste ticket van Manama naar Manilla kost meer dan twee keer zoveel als ze heeft ontvangen. Haar baas heeft beloofd haar vlucht naar huis te betalen, maar hij heeft haar niet verteld wanneer.

De Filipijnse afdeling buitenlandse zaken reageerde niet op herhaalde verzoeken om commentaar.

Terwijl de tarieven van Covid-19 over de hele wereld blijven stijgen, hebben zij noch Mimi hun kinderen de realiteit van hun leven in het buitenland verteld. Als Rowena’s 24-jarige dochter en tweejarige kleinzoon vragen hoe het met haar gaat, liegt ze.

‘Ze vraagt ​​me:’ Mama, op welke datum kom je terug? ‘ Ik zeg: ‘Heel snel …’ Maar ik weet het niet, want mijn baas zegt nooit: ‘Oké, je ticket is nu klaar.’ ‘

Totdat hij dat doet, ligt Rowena op haar stapel dekens achter het bureau en wacht.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Acteur Laurence Fox kondigt verkiezingsbod voor de burgemeester van Londen aan

De acteur zegt dat als hij wordt gekozen, hij de lockdown meer dan een maand eerder zal beëindigen dan is aangekondigd. Source link

10 beste strandhotels aan zee in Groot-Brittannië

Cary Arms & Spa, Torquay, DevonDuik bij Babbacombe op het South West Coast Path en je bereikt een kleine inham omgeven door rode...

Kings of Leon over Mick Jagger, haar op slot doen en liedjes schrijven op servetten

De rockband bespreekt Mick Jagger, lockdown-kapsels en hoe hun teksten op barmatten beginnen. Source link

Vier nieuwe hackgroepen hebben zich aangesloten bij een aanhoudend offensief tegen de e-mailservers van Microsoft

Een aan de Chinese overheid gekoppelde hackcampagne die deze week door Microsoft werd onthuld, is snel toegenomen. Minstens vier andere verschillende...

Recent Comments