Sunday, March 7, 2021
Home Bedrijf Hoe GameStop zich in het middelpunt bevond van een baanbrekende strijd tussen...

Hoe GameStop zich in het middelpunt bevond van een baanbrekende strijd tussen Wall Street en kleine investeerders


Te coronavirus-pandemie raakte GameStop hard. Zoals veel retailers, die al lijden onder de verschuiving naar online verkoop, verliest de videogameketen geld en is ze van plan dit jaar 450 winkels te sluiten. En toch, verrassend genoeg, is GameStop een van de populairste aandelen van het jaar geworden.

De 37-jarige winkelketengroep is nu het middelpunt van een David-en-Goliath-strijd tussen een leger van kleine investeerders en Wall Street, die geen tekenen van afname vertoont en enkele fundamentele verschuivingen in de investeringen aan het licht heeft gebracht.

Afgelopen april, toen het bedrijf massale sluitingen aankondigde, werden de aandelen van GameStop (GME) kunnen worden gekocht voor $ 3,25 per stuk. Dinsdag stegen ze nog eens 92% om de dag af te sluiten op bijna $ 148, opnieuw opgepompt door kleine investeerders in de hoop de weddenschappen op Wall Street dat de prijs zou crashen te verpesten. Het is een weddenschap die tot dusverre erg duur is gebleken voor de professionele financiers.

De vreemde sage van de cultstatus van GameStop is terug te voeren tot afgelopen september, toen Ryan Cohen – investeerder en oprichter van de online huisdiervoedingsgigant Chewy – een belang van 13% in de retailer nam en begon lobbyen ervoor om meer van zijn bedrijf online te verplaatsen en een serieuze rivaal van Amazon te worden. Cohen en twee medewerkers werden in januari aan het bestuur van het bedrijf toegevoegd.

De aandelenkoers van het bedrijf begon te stijgen toen kleine beleggers een goedkope aandelen kochten met behulp van de handelsapp Robinhood en andere diensten, waarbij ze gebruikten van wat zij zagen als een ideale koopmogelijkheid. Wall Street zag nog iets anders – een kans om een ​​ambitieuze weddenschap tegen Amazon te ‘shorten’, waarvan zij dachten dat deze zou mislukken.

Short gaan naar een aandeel is riskant. Het houdt in dat de aandelen van een bedrijf worden “geleend” en verkocht met de bedoeling ze goedkoper terug te kopen wanneer de aandelenkoers daalt. Op deze manier zijn veel Wall Street-fortuinen verdiend, maar als de prijs niet daalt, kunnen de verliezen enorm zijn.

Ongeveer 71,66 miljoen GameStop-aandelen zijn momenteel short – ter waarde van ongeveer $ 4,66 miljard. Sinds het begin van het jaar hebben die weddenschappen investeerders ongeveer $ 6,12 miljard gekost, inclusief een verlies van $ 2,79 miljard op maandag.

De aandelenwinst van maandag van 145% in minder dan twee uur, wat de winst van GameStop voor het jaar uitbreidt tot meer dan 300%, is het laatste teken dat hectische handel door individuele beleggers leidt tot buitensporige schommelingen op de aandelenmarkt. Dinsdag ging het feest door. Wanneer en hoe het eindigt, weet niemand.

GameStop was de meest actief verhandelde aandelen door klanten van Fidelity Investments in recente sessies, met meer dan 4-tegen-1 meer verkooporders dan verkooporders. De volatiliteit bracht de New York Stock Exchange ertoe de handel negen keer kort te staken.

‘We hebben het gebroken. We hebben GME gebroken [GameStop’s stock market ticker] at open ”, schreef een Reddit-gebruiker maandag nadat de NYSE de handel had stopgezet.

Ihor Dusaniwsky, algemeen directeur bij het data-analysebedrijf S3 Partners, noemden de situatie “uniek”. Gevestigde investeerders gokten er nog steeds op dat de torenhoge aandelenkoers van het bedrijf – uiteindelijk – zou instorten, waarbij eerdere verliezen werden genegeerd “en eventuele beschikbare aandelenleningen werden gebruikt om nieuwe shortposities te initiëren in de hoop op een eventuele terugval van deze stratosferische koersbeweging”, hij zei.

“Net als bij de revolutionaire oorlog gaat de eerste linie van troepen ten onder in een regen van musketvuur, maar wordt vervangen door de volgende troepen,” voegde Dusaniwsky eraan toe.

De strijd is een uitputtingsslag geworden tussen een nieuwe generatie investeerders en gevestigde, meer gediversifieerde spelers.

Investeerders op de WallStreetBets subreddit -forum hebben GameStop agressief gepromoot, waarbij velen het pitchen als een strijd van gewone mensen tegen hedgefondsen en grote Wall Street-bedrijven.

“Dit is een hele ervaring voor mijn eerste maand in de beurs. Vasthouden tot oneindig, ”plaatste een gebruiker op de thread. Een andere gebruiker zei: “We zijn nu letterlijk machtiger dan de grote bedrijven.”

In sommige gevallen hadden ze gelijk, met grotere investeerders zoals Citron Research een scherpe les te nemen in wat er kan gebeuren als “kudde-investeerders” een aandeel hoger persen.

De oprichter van Citron, Andrew Left, noemde GameStop eerder deze maand een ‘falende winkelketen’ in een rapport en voorspelde toen dat de aandelen zouden dalen tot $ 20 in een video hij postte donderdag op Twitter.

Volgens CNN heeft Left nu het shorten van de aandelen opgegeven, daarbij verwijzend naar intimidatie door de geldschieters.

GameStop is van plan dit jaar 450 winkels te sluiten. Foto: Nam Y Huh / AP

Een andere verliezer is Melvin Capital Management, een hedgefonds dat 30% heeft verloren van $ 12,5 miljard onder beheer dit jaar op een reeks shortposities, waaronder blootstelling aan GME. Maandag kondigden Citadel LLC en zijn partners aan dat het $ 2 miljard in Melvin zou investeren, en Point72 Asset Management (de firma van de New York Mets-eigenaar Steve Cohen) zou nog eens $ 750 miljoen bovenop $ 1 miljard in het fonds investeren.

“Als iemand die eind jaren negentig op de universiteit in aandelen begon te handelen, zou ik me altijd herinneren dat ik had gezien wanneer de kleine detailhandelsgroepen werden verpletterd door hedgefondsen en slimme short-sellers”, zei marktanalist Edward Moya van Oanda in een rapport. “Wat er is gebeurd met de voorraad van GameStop, herinnert ons eraan hoe de tijden veranderen.”

De strijd heeft zich verder verspreid, waarbij sommigen de financiële media ervan beschuldigen institutionele Wall Street-spelers te steunen. In een open brief aan CNBC, een Reddit-gebruiker schreef: “Je minachting voor de retailbelegger (je publiek) is voelbaar en als je het niet bij elkaar krijgt, verlies je een hele nieuwe generatie investeerders.”

Maar anderen waarschuwden dat de omstandigheden marktintoxicatie vertegenwoordigen. “Dit is de nieuwe tijd waarin niemand naar de analisten luistert: ‘Waarom zou je je druk maken, laten we het gewoon zelf gaan kopen?'” Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateeg bij Danske Bank Wealth Management, vertelde de Wall Street Journal. “Het is een teken van grote zelfgenoegzaamheid.”

De short-squeeze-oorlog over GameStop-aandelen is slechts de laatste in een reeks conflicten, wellicht geïllustreerd door de oorlog om Tesla-aandelen. Vorig jaar verloren short-sellers van de fabrikant van elektrische voertuigen $ 38 miljard, wat S3’s Dusaniwsky “het grootste jaarlijkse mark-to-market-verlies dat ik ooit heb gezien” noemde.

Het is te vroeg om te zeggen hoelang de GameStop-saga zal voortduren of hoe deze zal eindigen, maar sommige analisten geloven dat beide partijen in deze schermutseling harde lessen kunnen trekken.

“Ik denk dat de millennials tijdelijk worden beloond, en een short-squeeze is zeker denkbaar”, zei investeerder Erika Safran van Safran Wealth Advisors. “De voorraad kan omhoog worden geduwd, zodat de short-sellers op een gegeven moment zullen folden en de voorraad omhoog zullen laten gaan. Uiteindelijk kan het naar de grondbeginselen gaan van wat een aandeel als dit bereid is te accepteren. “

Safran heeft in het verleden gewaarschuwd dat Robinhood, het voertuig dat veel long-investeerders gebruiken om transacties uit te voeren in GameStop, achter investeringsstrategieën staat waar financiële planners over het algemeen voor waarschuwen.

“Het is ironisch voor mij en andere professionele adviseurs dat we in de afgelopen decennia zijn overgestapt van een individuele aandelenselectie-filosofie naar een brede aandelendiversificatie, en dit is precies het tegenovergestelde”, zegt Safran. “Investeren is niet zomaar één aandeel kopen.”

Safran zegt dat de strategie om een ​​aandeel op te drijven in de hoop een short-squeeze te forceren en op een individueel aandeel te rijden, kenmerken zijn van een conflict tussen de nieuwe, individuele investeringsstrategie en de oude garde dat erkend financieel succes diversificatie vereist.

“Iemand moet het mis hebben, maar dat is wat een markt maakt”, zegt Safran. “Ik denk dat het voor sommigen een opleiding zal zijn en voor alle anderen een goed verhaal.”

Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Acteur Laurence Fox kondigt verkiezingsbod voor de burgemeester van Londen aan

De acteur zegt dat als hij wordt gekozen, hij de lockdown meer dan een maand eerder zal beëindigen dan is aangekondigd. Source link

10 beste strandhotels aan zee in Groot-Brittannië

Cary Arms & Spa, Torquay, DevonDuik bij Babbacombe op het South West Coast Path en je bereikt een kleine inham omgeven door rode...

Kings of Leon over Mick Jagger, haar op slot doen en liedjes schrijven op servetten

De rockband bespreekt Mick Jagger, lockdown-kapsels en hoe hun teksten op barmatten beginnen. Source link

Vier nieuwe hackgroepen hebben zich aangesloten bij een aanhoudend offensief tegen de e-mailservers van Microsoft

Een aan de Chinese overheid gekoppelde hackcampagne die deze week door Microsoft werd onthuld, is snel toegenomen. Minstens vier andere verschillende...

Recent Comments