Thursday, February 25, 2021
Home Bedrijf EU Covid-vaccins rij: AstraZeneca-baas zegt dat het VK geen oneerlijke prioriteit krijgt

EU Covid-vaccins rij: AstraZeneca-baas zegt dat het VK geen oneerlijke prioriteit krijgt


De chief executive van AstraZeneca heeft de suggestie afgewezen dat het VK oneerlijke prioriteit krijgt voor Covid-19 vaccindoses, in een uitgebreid interview dat “storingen” aan het licht bracht die de productie hebben beperkt.

Pascal Soriot bood het diepste inzicht tot nu toe in een wetenschappelijk proces dat naar de politieke sfeer is gesleept, toen leiders in Brussel en verschillende EU-hoofdsteden hun woede uitten dat Europa het vaccin niet zo snel zal krijgen als gehoopt.

Hij sprak ook over de “één dosis” -strategie en de werkzaamheid van het vaccin tegen nieuwe varianten. Dit is wat we hebben geleerd van Soriot’s opmerkingen, gegeven aan de Italiaanse krant La Repubblica.

Waarom zijn de EU-leiders boos?

De EU heeft eind maart 80 miljoen doses AstraZeneca’s vaccin besteld, maar het Anglo-Zweedse bedrijf heeft gezegd dat het slechts 31 miljoen doses kan leveren, waarbij de leveringen in het volgende kwartaal waarschijnlijk ook 50% lager zullen zijn.

De escalerende ruzie, die volgt op een besluit van vrijdag door het Europees Geneesmiddelenbureau om het vaccin al dan niet goed te keuren, heeft zelfs geleid tot suggesties uit Brussel om de export van doses uit de EU te verbieden.

Woensdag zei de Europese Commissie dat AstraZeneca zich had teruggetrokken uit de besprekingen die vanavond waren gepland, maar het bedrijf ontkende dat minuten later en stond erop dat de top nog steeds gaande was.

Wat zegt het bedrijf?

Het contract van AstraZeneca met de EU is op een “best effort” -basis, zei Soriot, wat betekent dat het bedrijf verplicht is zoveel mogelijk vaccins te produceren, maar wettelijk niet verplicht is om de bestelling uit te voeren in de hoeveelheden die de EU wilde.

Woensdag zeiden Europese leiders echter dat Soriot het contract verkeerd had voorgesteld en erop stond dat het bedrijf een “vooruitbetalingsovereenkomst” had ondertekend waarin werd beloofd dat het genoeg capaciteit had om de bestelling te leveren.

Waarom zijn er vertragingen opgetreden?

AstraZeneca heeft te maken gehad met productieproblemen bij fabrieken die het vaccin voor Europa maken, met name op één site in België.

“We lopen in feite twee maanden achter op waar we wilden zijn”, zei Soriot.

“De sites met de laagste productiviteit in het netwerk zijn de sites die aan Europa leveren”, voegde hij eraan toe.

Het vaccin wordt gemaakt in twee afzonderlijke fasen. De eerste is de ‘medicinale stof’ – het vaccin zelf – gemaakt voor Europese distributie in fabrieken in Nederland en België. Het tweede is het ‘medicijn’, waarbij het vaccin naar fabrieken in Italië en Duitsland wordt gebracht en in flesjes wordt gedaan om te worden gedistribueerd naar verschillende landen en uiteindelijk naar clinici.

Het productieprobleem, zei Soriot, zit hem in de eerste fase van de “geneeskrachtige stof”, de productie van het vaccin zelf. AstraZeneca gebruikt enorme “celculturen” in batches tot 2.000 liter. Het virus wordt in de celculturen geïnjecteerd en de cellen produceren het vaccin.

Sommige planten produceren echter een veel hogere vaccinopbrengst dan andere, tot wel drie keer zoveel.

Waarom wordt het VK niet beïnvloed?

Het is, of het was tenminste.

“We hebben ook dergelijke kinderziektes gehad in de toeleveringsketen in het VK”, zei Soriot.

Het verschil, zei hij, is dat het VK zijn contract voor 100 miljoen doses veel eerder heeft ondertekend. Als gevolg hiervan is er meer tijd om productieproblemen glad te strijken, waardoor de vaccinopbrengsten hoger zijn.

“Dus met het VK hebben we drie maanden extra gehad om alle problemen die we hebben ondervonden op te lossen”, zei hij.

Waarom is het VK sneller gegaan?

Soriot weigerde commentaar te geven op de timing van de EU. Maar hij zei dat toen AstraZeneca begon met de ontwikkeling van het vaccin in samenwerking met de Universiteit van Oxford, Oxford al begonnen was met de Britse regering te werken aan plannen voor de distributie van het vaccin.

AstraZeneca was in staat om de processen van Oxford over te nemen en op te schalen. Door deze voorsprong konden productiestoringen in het VK op tijd voor de uitrol van het vaccin worden verholpen.

Waar problemen blijven bestaan ​​op Europese sites, betekent de latere ondertekening van het contract dat er nog geen tijd is geweest om ze op te lossen.

Kunnen Britse doses naar Europa worden omgeleid?

In één woord, nee.

“De Britse overeenkomst werd in juni bereikt, drie maanden voor de Europese”, zei Soriot.

“Zoals u zich kunt voorstellen, zei de Britse regering dat het aanbod dat uit de toeleveringsketen van het VK komt, eerst naar het VK zou gaan. In feite is dat hoe het is. “

Het contract van AstraZeneca met de EU verhoogt de mogelijkheid dat een deel van het vaccin dat in het VK is gemaakt, aan de EU kan worden geleverd, zei hij, maar alleen als het contract met de Britse regering is vervuld.

Dit, zei Soriot, is “redelijk genoeg”.

Is de “één dosis” -strategie verstandig?

Er is onenigheid over de vraag of het VK gelijk had om een ​​strategie te volgen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun eerste dosis krijgen en langer op een seconde wachten, in plaats van beide binnen een kort tijdsbestek toe te dienen.

Soriot zei dat hij niet kon spreken voor de Pfizer- of Moderna-vaccins, maar zei dat de “één dosis” -strategie “absoluut de juiste weg was” voor AstraZeneca.

Het bedrijf is van mening dat één dosis 100% effectief is bij het stoppen van ernstige ziekte en ziekenhuisopname en in het algemeen tot 73% efficiënt is. Een tweede dosis, zei hij, zou nodig zijn voor langdurige immuniteit.

Hoe zit het met nieuwe varianten?

Soriot werd gevraagd naar vroege tekenen dat sommige vaccins niet zo effectief zijn bij nieuwe varianten. Vooral de Zuid-Afrikaanse variant baart zorgen. Soriot wees erop dat het ‘neutralisatie-effect’ van het vaccin van Moderna zes keer lager is. Er worden nog steeds tests gedaan met het vaccin van AstraZeneca, maar hij zei dat het “logisch” was om een ​​verminderde werkzaamheid te verwachten.

Hij zei echter dat bestaande vaccins waarschijnlijk nog steeds in staat zouden zijn om het virus voldoende onder controle te houden om ernstige ziekten te voorkomen, terwijl het bedrijf vaccins zal blijven aanpassen om op nieuwe mutaties te reageren.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Airbnb voorspelt een ‘aanzienlijk’ reisherstel

Maar het boekingsplatform waarschuwt dat het nog te vroeg is om te voorspellen hoeveel reizigers er in 2021 zullen terugkeren. Source link

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Recent Comments