Thursday, February 25, 2021
Home Bedrijf Big tech faciliteerde QAnon en de Capitol-aanval. Het is tijd om...

Big tech faciliteerde QAnon en de Capitol-aanval. Het is tijd om ze verantwoordelijk te houden


DOnald Trump’s verkiezingsleugens en de aanval van 6 januari op het Capitool hebben duidelijk gemaakt hoe grote technologie onze samenleving op een pad van samenzweringen en radicalisme heeft geleid door het toenemende bewijs te negeren dat hun producten gevaarlijk zijn.

Maar de verspreiding van dodelijke desinformatie op wereldschaal werd mogelijk gemaakt door de afwezigheid van antitrusthandhaving door de federale overheid om uit de hand gelopen monopolies zoals Facebook en Google te beteugelen. En er is een reëel risico dat sociale-mediagiganten de verantwoordingsplicht opnieuw kunnen omzeilen.

Trumps aandrang om de verkiezingen te winnen was een aanval op de democratie die culmineerde in de aanval op het Capitool. De gebeurtenissen waren evenzeer de schuld van Sundar Pichai, Jack Dorsey en Mark Zuckerberg – respectievelijk CEO’s van Google, Twitter en Facebook – als de schuld van Trump en zijn kader van mede-samenzweerders.

In de beginperiode van sociale media werkte geen enkele dienst op de schaal van de huidige Goliaths. De adoptie was beperkt en online gemeenschappen leefden in kleine en geïsoleerde zakken. Toen de Egyptische opstanden van 2011 de kracht van deze diensten bewezen, werd het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hun cheerleaders en bood ze hen een laagje uitzonderlijkheid aan dat hen zou beschermen tegen onderzoek naarmate ze exponentieel groeiden.

Later zouden dictators en antidemocratische actoren deze instrumenten voor hun eigen doeleinden bestuderen en coöpteren. Naarmate de megafoons groter werden, werden de stemmen van slechte acteurs ook luider. Naarmate de netwerken groter werden, werd de feedbacklus die die stemmen versterkte sterker. Het is onvoorstelbaar dat QAnon een massa aanhang zou kunnen krijgen zonder de gevaarlijke onverschilligheid van technologiebedrijven.

Uiteindelijk werden deze platforms immuun voor concurrentiekrachten op de markt – ze werden informatiemonopolies met op hol geslagen schaal. Zonder enige aansprakelijkheid van waakhonden of de markt, genoten marginale samenzweringstheorieën ongecontroleerde verspreiding. We kunnen genetwerkte samenzweringen van birtherisme tot QAnon markeren als rechte lijnen door dezelfde groep desinformers die naast Trump aan de macht kwamen.

Tegenwoordig vindt de meeste internetactiviteit wereldwijd plaats op diensten die eigendom zijn van Facebook of Alphabet, waaronder YouTube en Google. Het internet is verkalkt tot een paar monopolies die hun omvang beschermen door te optimaliseren om ‘betrokkenheid’ te maximaliseren. Helaas zijn algoritmen die zijn ontworpen om de afhankelijkheid en het gebruik te vergroten veel winstgevender dan algoritmen die tijdige, lokale, relevante en vooral nauwkeurige informatie aanmoedigen. De waarheid is in één woord saai. Feiten animeren zelden het soort dwangmatige betrokkenheid dat wordt beloond met aanbevelingen en zoekalgoritmen.

Het beste instrument – zo niet het enige – om grote techneuten ter verantwoording te roepen, is handhaving van de antitrustwetgeving: handhaving van de bestaande antitrustwetten die bedoeld zijn om de invloed van bedrijven op andere politieke, economische en sociale instellingen in toom te houden.

Handhaving van de antitrustwetgeving is historisch gezien het grootste wapen van de Amerikaanse regering tegen dergelijke bedrijven. Van het verbreken van de trusts aan het begin van de 20e eeuw tot nu, handhaving van de antitrustwetgeving stimuleert concurrentie en vindingrijkheid, terwijl de burgers weer mondiger worden. De meeste antitrusthistorici zijn het erover eens dat bij afwezigheid van VS tegen Microsoft in 1998, dat Microsoft ervan weerhield producten te bundelen en andere browsers effectief uit te schakelen, het moderne internet in de wieg zou zijn gewurgd.

Ironisch genoeg waren Google en Facebook de begunstigden van een dergelijke handhaving. Het zou meer dan twee decennia duren voordat de Amerikaanse autoriteiten vorig jaar antitrustzaken tegen Google en Facebook begonnen. Tot dan toe was antitrust wegkwijnend als een instrument om misbruik te maken van monopolies. Big Tech ziet een existentiële bedreiging in de hernieuwde oproepen tot antitrust, en deze bedrijven hebben agressief gelobbyd om ervoor te zorgen dat belangrijke vacatures binnen de Biden-administratie worden vervuld door hun vrienden.

De Democratische partij is bijzonder kwetsbaar voor zachte vangsten door deze technologiebedrijven. Grote tech-managers zijn meestal links georiënteerd en doneren miljoenen aan progressieve doelen, terwijl ze feelgood retoriek over inclusie en connectiviteit spuien. Tijdens de regering-Obama werden Google en Facebook als uitzonderlijk behandeld, waarbij elke zinvolle controle door regelgevende instanties werd vermeden. De leiding van de democratische senaat, met name senator Chuck Schumer, heeft onlangs aangegeven dat hij deze bedrijven met kinderhandschoenen zal behandelen.

De regering-Biden kan de erfenis van Obama van het installeren van grote technologievriendelijke individuen in deze kritieke maar vaak onder de radar rollen, niet herhalen. De nieuwe administratie zal, in overleg met Schumer, worden belast met de benoeming van een nieuwe assistent-procureur-generaal voor antitrust bij het ministerie van Justitie en maximaal drie leden van de Federal Trade Commission. Cijfers die vriendelijk zijn voor grote techneuten in die posities, zouden het lopende proces tegen Google of Facebook abrupt kunnen schikken.

President Joe Biden en Schumer moeten elke kandidaat afwijzen die in dienst van de grote technologie heeft gewerkt. Elk voormalig personeel van het Witte Huis of het congres dat deze bedrijven een pas gaf tijdens de regering-Obama, moet ook van overweging worden uitgesloten. De advocaten en fabrieken van grote technologiebedrijven toestaan ​​de antitrustagentschappen te leiden, zou hetzelfde zijn als een grote oliemaatschappij die klimaatverandering ontkent, het Environmental Protection Agency leiden.

Het publiek begint de schade aan de samenleving te erkennen die wordt aangericht door grote technologie en een levendige en tweeledige antimonopoliebeweging met diverse wetenschappers, en activisten zijn de afgelopen jaren gestegen. Twee derde van de democratische kiezers zijn van mening, samen met een meerderheid van de Republikeinen, dat Biden “moet weigeren om leidinggevenden, lobbyisten of advocaten voor deze bedrijven te benoemen op posities van macht of invloed in zijn regering terwijl deze juridische activiteit hangende is”. Dit geeft de democratische partij de kans om het juiste te doen voor ons land en nieuwe kiezers aan te trekken door te vechten voor het internet dat we willen.

Big tech speelde een centrale rol bij de gevaarlijke aanval op het Capitool en alle gebeurtenissen die ertoe leidden. De antitrust-aangestelden van Biden zullen beslissen of er gevolgen moeten worden betaald.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments