Thursday, February 25, 2021
Home Reizen Kom binnen! Het opwindende plezier van buiten ijsbaden

Kom binnen! Het opwindende plezier van buiten ijsbaden


Het pad naar het water is verraderlijk. De sneeuw heeft het ijs bedekt waardoor het glad is geworden. Het is 7.45 uur en donker, maar mijn vriendin Vicky en ik hebben hoofdlampen en de maan is helder.

Onze wandeling – voorafgaand aan de afsluiting van 2021 – is door het bos en het pad af naar de rand van het Threipmuir-stuwmeer in de heuvels van Pentland, net ten zuiden van Edinburgh. Het is onmogelijk te zeggen waar het water begint, want alles is bedekt met een dikke laag sneeuw. En de sneeuw komt ook serieus naar beneden, landt op onze wimpers en in onze droge tassen, terwijl we uitpakken en ons uitkleden.

Eenmaal uitgekleed tot onze zwemkleding, neopreen laarzen, handschoenen en wollen hoeden, naderen we het ijs. Een houweel heeft in het begin weinig impact, maar we gaan door met een van ons die de bijl gebruikt, terwijl de ander met laarzen wegslaat en enorme stukken ijs met onze handen verplaatst. Het is nogal een training en lijkt zo belachelijk dat we lachen totdat de tranen over onze wangen rollen.

• Voorbereiding is essentieel, aangezien ijsbaden potentieel een gevaarlijk tijdverdrijf kan zijn in het VK, aangezien we geen plaatsen hebben, zoals Finland, waar 260 winterzwemcentra zijn, die vaak kleedruimtes en sauna’s bevatten – en ook specifieke in- en uitgangspunten in het ijs.

• IJsbaden moet altijd met de nodige voorzichtigheid worden benaderd, nooit alleen, en de locatie moet eerst op risico worden beoordeeld. Acclimatiseer voorzichtig aan koud water, houd uw dip kort en warm daarna snel op met lagen kleding en een warme drank.

• In erg koud water gaan (meestal minder dan 10 ° C) kan gevoelloosheid en pijn veroorzaken, vooral in de ledematen, zoals de handen en voeten. Neopreen sokken en handschoenen kunnen handen en voeten helpen beschermen.

• De Outdoor Swimming Society heeft tips om te acclimatiseren in koud water

Na ongeveer vijf minuten beginnen we vooruitgang te boeken en werken we als een team om een ​​klein zwembad te creëren. Toen we er twee dagen eerder waren, konden we een lang zwemkanaal vrijmaken, maar vandaag is het ijs te dik. Een zwerm Canadese ganzen vliegt voorbij, scheert over de top van het ijs, en een goudvink springt rond de kustlijn, met zijn roze verenkleed de enige kleur die zichtbaar is in dit witte landschap. Eindelijk hebben we genoeg ijs geklaard om te zwemmen.Wendy en Tracey trotseren het ijs

Voorbereiding is essentieel, aangezien ijsbaden potentieel een gevaarlijk tijdverdrijf kan zijn in het VK, omdat we niet de infrastructuur hebben van plaatsen zoals Finland, waar er 260 winterzwemcentra zijn, die vaak kleedruimtes en sauna’s bevatten – evenals specifieke in- en uitgangspunten in het ijs. Hier moeten we vaak naar meer afgelegen plekken kijken om ijs te vinden, wat een enorm risico aan het proces toevoegt.

Het moet altijd met de nodige voorzichtigheid worden benaderd, nooit alleen, en de locatie moet eerst op risico worden beoordeeld. Acclimatiseer voorzichtig aan koud water, houd uw dip kort en warm daarna snel op met lagen kleding en een warme drank.

Ik laat mezelf zakken in het 0,8 ° C water totdat mijn schouders onder de oppervlakte zijn, en probeer mijn ademhaling te kalmeren en mijn hartslag te verlagen terwijl ik de schok van de kou absorbeer. Ook al heb ik vier winters door gezwommen, de automatische reactie van mijn lichaam op de extreme kou is nog steeds krachtig.

Ik probeer kalm te blijven, een paar slagen te zwemmen en de ijsscherven, die kunnen snijden, te vermijden. Ondanks dat ik handschoenen en sokken heb, zijn mijn vingers en tenen gevoelloos en stuurt mijn lichaam alle beschikbare warmte naar mijn kern. Ik voel me echter volkomen levend en opgewonden. Maar er is een dunne lijn tussen plezier en onderkoeling, dus scheuren we onszelf weg terwijl het dageraadlicht de bergen roze kleurt. Beginners moeten maximaal twee minuten in het water blijven.

IJszwemmen in SchotlandVicky, de vriend van de schrijver, waagt de sprong

Dan is het een race om op te warmen, met koude, warrige vingers om sokken op sokken te zetten en meer lagen dan je voor mogelijk houdt, warme dranken uit flessen te gieten, sterrensprongen en squats te doen om het lichaam weer op te warmen. Hoewel de enorme stroom van energie en ongebreidelde vreugde veel zwaarder wegen dan de gedachten aan bevroren tenen.

Terwijl we ons inpakken om te vertrekken, horen we buikgelach en mensen die door de sneeuw naderen, en dan komen we drie vrouwen tegen die gewapend zijn met een bijl en een deegroller om verder te gaan waar we aan begonnen zijn. Terwijl de hilariteit van het moment hen treft, vertelt Wendy Masterton ons: “We hebben al eerder in koud water gezwommen met ijs langs de randen, maar dit is de eerste keer dat we echt ervaren dat we het ijs breken om in het water te komen. . ”

Buiten zwemmen is het afgelopen jaar enorm populair geworden. Omdat zwembaden gesloten waren vanwege Covid-beperkingen en vakanties werden geannuleerd, wendden veel mensen zich tot hun plaatselijke strand, rivier, meer of meer om te zwemmen. En velen zijn doorgegaan, ondanks de heropening van sommige zwembaden in de zomer en het vroege najaar. De Outdoor Swimming Society (OSS) heeft het websiteverkeer met 46% zien toenemen tot 785.000 unieke gebruikers en het aantal leden met 36% tot 136.000; de Facebook-groep is met 73% gegroeid.

Bovendien hebben lokale wildzwemgroepen aan de OSS een groei van het lidmaatschap van hun Facebook-pagina’s gemeld van tussen de 50% tot 500%. Open watermeren melden ook een enorme toename van bezoekers.

“Buitenzwemmen is nu onderdeel van de Britse psyche, onderdeel van onze liefde voor vrijgevochten avontuur”, zegt OSS-oprichter Kate Rew. “Mensen zijn op zoek naar beweging en avontuur dichter bij huis, duizenden hebben dit hun tijd gemaakt om rivieren, meren en de zee te omarmen. Voor sommigen gaat het om zelfvoorziening en stoïcisme: de perfecte activiteit voor een leven onder de druk van een pandemie. Ik denk dat anderen winterzwemmen om een ​​high te bereiken die we op dit moment nergens anders kunnen krijgen. “

EEN studie door dr. Chris van Tulleken en dr. Mark Harper, gepubliceerd door de BMJ, ontdekte dat “regelmatig zwemmen in open water resulteert in een ‘high’ na het zwemmen, veroorzaakt door het vrijkomen van bèta-endorfine, dopamine en serotonine. Bovendien stimuleert onderdompeling van het gezicht in koud water de nervus vagus, wat resulteert in een ontstekingsremmende reactie. “

ijs zwemmen in Schotland‘Morgen dezelfde tijd?’

IJszwemmen, ooit geprobeerd door een paar geharde zielen, is geweest domineert deze winter Instagram-feeds naarmate meer zwemmers de extreme kou opzoeken. Claire Williams begon in mei met zwemmen in Wardie Bay, Edinburgh, nadat ze haar moeder aan dementie had verloren

“Buitenzwemmen heeft me enorm geholpen, de mensen die ik heb ontmoet, de vrienden die ik heb gemaakt en ook gewoon de rust die ik heb gevonden door in het koude water te zijn”, zegt ze. “Met de nieuw onderzoek dat suggereert dat zwemmen in koud water dementie afweert, Ik zal het nooit opgeven. Ik wou alleen dat mijn moeder erbij was geweest om er samen met mij van te genieten. “

Cassandra Barron had eerder deze maand haar eerste ijsduik in het Threipmuir-reservoir nadat ze was gaan zwemmen in de zee bij Wardie Bay tijdens de vergrendeling in de lente.

“Ik heb tot nu toe elke dag in januari gezwommen en wilde mezelf verder pushen, dus ik had deze week mijn eerste opwindende ijszwemervaring”, zegt ze.

In Schotland [as in England]kunnen we nog steeds buiten sporten in onze omgeving met een persoon uit een ander huishouden, dus buitenzwemmers die in de buurt van water wonen, kunnen gedurende deze tijd een andere persoon ontmoeten, wat een reddingslijn vormt voor degenen die zwemmen om te helpen omgaan met de stress van de pandemie.

Het is misschien extreem, maar jezelf onderdompelen in ijskoud water is een geweldige manier om endorfine te vullen, een natuurfixatie te krijgen en een spannend avontuur te beleven zonder te hoeven reizen.

De OSS’s tips voor acclimatiseren in koud water

De sprong wagen door Anna Deacon en Vicky Allan, wordt uitgegeven door Black & White publishing. Volg Anna op Instagram op @wildswimmingstories

Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments