Thursday, February 25, 2021
Home Technologie Betere gezondheidsresultaten voor iedereen bedenken

Betere gezondheidsresultaten voor iedereen bedenken


De huidige covid-19-pandemie heeft de langdurige ongelijkheid op gezondheidsgebied voor mensen van kleur in de schijnwerpers gezet. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, vergeleken met de algemene bevolking van de Verenigde Staten, zijn Afro-Amerikanen 1,4 keer zo groot meer kans om het coronavirus op te lopen, en 2,8 keer meer kans om te overlijden aan covid-19. Evenzo hebben indianen en Hispanics / Latino’s bijna twee keer zoveel kans om door het coronavirus te worden besmet, en 2,5 tot 2,8 keer meer kans om eraan te overlijden.

Aan deze statistieken liggen belangrijke structurele, sociale en ruimtelijke vraagstukken ten grondslag. Maar waarom is dit? En hoe beginnen we met het kwantificeren en aanpakken van de geneste problemen van ongelijkheid op het gebied van de volksgezondheid?

Inzicht in de geografie van ongelijkheid op gezondheidsgebied

Een hulpmiddel dat ons kan helpen het hogere coronavirusinfectie en sterftecijfer onder mensen van kleur te begrijpen, is mapping geproduceerd door een geografisch informatiesysteem (GIS). GIS brengt geografie in verband met belangrijke kwesties door relevante, soms schijnbaar ongelijksoortige gegevens in lagen te leggen om duidelijkheid te krijgen over complexe situaties.

Een van de eerste dingen die GIS-gebruikers en epidemiologen tijdens de pandemie in kaart brachten, waren bijvoorbeeld de locaties van kwetsbare bevolkingsgroepen. Elke datalaag hield rekening met verschillende factoren die bijdragen aan een dergelijke kwetsbaarheid. Deze omvatten mogelijke blootstelling via essentiële banen; ziektegevoeligheid voor senioren en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen; het transmissierisico voor pendelaars in het openbaar vervoer en mensen die in een groep wonen; en sociaaleconomische nadelen als gevolg van armoede, onvoldoende onderwijs en gebrek aan ziektekostenverzekering. De dynamische analyses die GIS mogelijk maakte, maakten onmiddellijk geleide acties van eerstehulpverleners mogelijk en gaven epidemiologen een bewezen manier om de kwetsbaarheid voor toegankelijkheid en capaciteit van ziekenhuizen te beoordelen.

Naarmate het bewustzijn van het onevenredig grote aantal sterfgevallen in gekleurde gemeenschappen groeide, werd hetzelfde instrument gebruikt om de oorzaken van deze ongelijkheid te begrijpen, wat op zijn beurt kan helpen bij het definiëren en ontwikkelen van mogelijke oplossingen.

In kaart brengen van covid-19 gevallen in heel Europa

Het is al lang bekend dat mensen die in binnensteden wonen, te maken hebben met omstandigheden die duidelijk verband houden met de algehele gezondheid. Deze omvatten ongelijkheid in inkomen en opleiding, een laag percentage van het eigenwoningbezit, verhoogde blootstelling aan buurtvervuiling en verminderde toegang tot welzijnszorg en redelijk geprijsd vers voedsel. Een andere belangrijke dataset die relevant is voor de covid-crisis is het onevenredig hoge percentage gekleurde mensen in servicetaken waardoor ze dagelijks in nauw contact komen met het virus.

“GIS kan helpen identificeren waar uitkomstverschillen bestaan, analyses uitvoeren om de onderliggende oorzaken te begrijpen, en mitigatie-inspanningen richten op plaatsen waar systemisch racisme oorzakelijke factoren concentreert”, zegt Este Geraghty, Chief Medical Officer en Health Solutions Director bij GIS-leverancier Esri. Door alle relevante gegevens te analyseren op een op GIS gebaseerde slimme kaart, zegt Geraghty dat leiders klaar staan ​​om gelokaliseerde inzichten te ontdekken die mogelijke oplossingen aandrijven. Dit betekent: “we kunnen voorzien in een oplossing totdat we volledig billijke systemen hebben, zodat iedereen op een dag dezelfde kans krijgt om zijn volledige gezondheidspotentieel te bereiken.”

Geraghty voegt eraan toe: “Als je niet alle bijdragende factoren in de context kunt begrijpen, verwacht je misschien geen potentiële problemen of oplossingen.”

GIS voor een effectieve distributie van covid-19-vaccins

Een ander pandemie-gerelateerd probleem dat nauw verband houdt met de geografie, is hoe covid-vaccins op een rechtvaardige, veilige en effectieve manier aan het publiek kunnen worden verstrekt. GIS biedt de tools om geprioriteerde behoeften te analyseren, distributienetwerken te plannen, leveringen te begeleiden, de realtime status van inentingsmissies te zien en de algehele voortgang te bewaken.

Geraghty ontwikkelde een covid-vaccin-distributiebenadering met behulp van GIS. Ze legt uit dat de eerste stap is om in kaart te brengen welke faciliteiten momenteel geschikt zijn om het vaccin onder het publiek te verspreiden. Aangezien sommige vaccins ultrakoude opslag nodig hebben, zullen faciliteiten moeten worden gedifferentieerd naar die en andere opslagmogelijkheden. Als onderdeel van de dataset van de faciliteit, zegt Geraghty, kan GIS ook worden gebruikt om te berekenen hoeveel vaccins het personeel van elke faciliteit mogelijk per dag kan toedienen. Naast ziekenhuizen zullen andere soorten faciliteiten moeten worden overwogen op basis van hun vermogen om het vaccin te leveren aan achtergestelde en afgelegen bevolkingsgroepen. Tot de faciliteiten behoren onder meer universitaire gezondheidsklinieken, zelfstandige apotheken en apotheken, en mogelijk zelfs werkplekken die werknemers willen en kunnen inenten.

De volgende stap is het in kaart brengen van de bevolking – niet alleen hun locaties en aantallen, maar ook volgens de categorieën die worden aanbevolen door de CDC-richtlijnen en op de staat gebaseerde plannen voor de gefaseerde invoering van het vaccin.

Door deze twee gegevenslagen op de kaart (faciliteiten en bevolking) met elkaar te correleren, wordt het duidelijk welke gemeenschappen zich niet binnen een redelijke reistijd naar een vaccinatielocatie bevinden, op basis van meerdere manieren van reizen (bijvoorbeeld autorijden, lopen, openbaar vervoer). ).

Geraghty legt uit: “Dat geografische perspectief helpt om eventuele hiaten op te sporen. Wie wordt er buitengesloten? Waar zijn de populaties die niet binnen het bereik van de geïdentificeerde faciliteiten vallen? ” Dit is waar GIS de besluitvorming kan verbeteren door opties te vinden om hiaten op te vullen en ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot het vaccin.

In gebieden waar GIS-analyse ‘hiaten’ op de kaart identificeert, zoals gemeenschappen of landelijke gebieden die niet worden bereikt, stelt Geraghty pop-upklinieken voor op plaatsen zoals schoolgymnastiek of drive-throughs op grote parkeerterreinen, of in sommige omstandigheden, persoonlijk bereik. Geraghty legt bijvoorbeeld uit: “Mensen die dakloos zijn, zullen minder snel naar een kliniek komen om een ​​vaccin te krijgen, dus het kan zijn dat je contact met ze moet opnemen.”

Publiekscommunicatie over de voortgang van vaccinatie biedt nog een mogelijkheid voor het in kaart brengen en ruimtelijk denken. Een bijgewerkte kaart kan bijvoorbeeld een duidelijk beeld geven van hoeveel mensen zijn gevaccineerd in verschillende delen van een staat of provincie. Dezelfde kaart kan mensen helpen erachter te komen wanneer het hun beurt is om zich te laten vaccineren en waar ze heen kunnen om hun vaccin te krijgen. Met kaarten kunnen buurtbewoners zelfs wachttijden van verschillende faciliteiten vergelijken om hun keuzes te begeleiden en de best mogelijke ervaringen te bieden.

Geraghty zegt dat het op deze manier organiseren van de distributie van covidvaccins hoop kan zijn voor mensen. “Als we vanuit dit logische en strategische perspectief kijken, kunnen we efficiënter vaccins afleveren en veel eerder genieten van onze normale activiteiten.”

Kwetsbare populaties, geografische inzichten

Lang voordat de wereld gedwongen werd om met covid te worstelen, was het verband tussen geografie en het oplossen van volksgezondheid en sociale kwesties heel duidelijk. Het gebruik van GIS om thuisloosheid aan te pakken is een voorbeeld.

In Los Angeles County is GIS gebruikt om de daklozenpopulatie per locatie in kaart te brengen, en ook om de risicofactoren die dakloosheid in elke gemeenschap veroorzaken te documenteren en analyseren. Uit GIS-analyse bleek dat veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSD) een overheersende risicofactor voor dakloosheid in het noorden en vooral noordwesten van het graafschap waren. Omgekeerd, in het noordoosten, waren vrouwen en kinderen die aan huiselijk geweld ontsnapten de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan ​​van nieuwe dakloosheid.

In Snohomish County, Washington, gaan gezondheidswerkers de straat op om de gegevens te verzamelen die nodig zijn om het in kaart brengen van dergelijke risicofactoren mogelijk te maken. Ze gebruikten GIS om de tweejaarlijkse enquête en telling van daklozen uit te voeren, waarbij ze op korte termijn details verzamelden over de omstandigheden en behoeften van 400 mensen. Ze verzamelden standaardinformatie zoals de leeftijd van mensen in kampen en of ze veteranen waren en rapporteerden of ze naalden zagen die voor drugs werden gebruikt.

Zodra locatiespecifieke verschillen zoals deze zijn geïdentificeerd, kunnen geschikte middelen worden ingezet per gemeenschap, zoals gerichte sociale en gezondheidsdiensten om specifiek te helpen bij huiselijk geweld, PTSS, verslaving, werkloosheid of andere geïdentificeerde onderliggende oorzaken. “Vanuit een geografisch perspectief kun je middelen toewijzen, die altijd beperkt zijn, op manieren die het meeste goed doen”, zegt Geraghty.

Lessen uit de pandemie

Het aanpakken van ongelijkheden in verband met leefomstandigheden, locaties en genetica is altijd een factor geweest van ziekteverspreiding en mortaliteit, maar het is nooit op een dergelijke schaal gevolgd, gemeten en geanalyseerd. De confrontatie met de covid-crisis is echter een voortdurende inhaalslag geweest, waarbij hij probeerde cruciale gegevens te vinden en te correleren om levens te redden, en Geraghty wil niet dat dat niveau van hectische activiteit zich herhaalt.

“Het bouwen van sterke systemen voor paraatheid op het gebied van de volksgezondheid betekent dat de basisgegevens gereed zijn”, legt ze uit. “Waar zijn bijvoorbeeld, in verhouding tot de bevolking, de ziekenhuizen, de onderkomens, bloedbanken en belangrijke infrastructuur? Wie zijn de spelers en partners van de community, en welke diensten kunnen ze leveren, en waar? ” In maart, bij het begin van de pandemie, was er geen uitgebreide kaart van hoeveel bedden elk ziekenhuis had, welk percentage intensive care-bedden, het aantal beschikbare beademingsapparaten en hoeveel persoonlijke beschermingsmiddelen er gemakkelijk verkrijgbaar waren, en waar vandaan. “Voor alles wat met gezondheidsgerelateerde infrastructuur te maken heeft,” legt Geraghty uit, “moet u beschikken over een basiskaart en gegevens die u up-to-date houdt, evenals demografische gegevens van de bevolking.”

De crisis heeft ook andere kwesties aan het licht gebracht; er is bijvoorbeeld een betere en meer gegevensuitwisseling nodig, evenals een duidelijker bestuur waarvoor gegevens aanvaardbaar zijn om te delen, zodat niets de essentiële communicatie tussen instellingen in de volgende crisis zal vertragen. En verbeterde interoperabiliteit van het systeem, zodat belangrijke systemen kunnen samenwerken om gegevens actueel te houden en snelle reactietijden, zou een prioriteit moeten zijn. De covid-19-pandemie is een tragedie geweest in termen van de menselijke tol. Maar als we ervan kunnen leren, kunnen we misschien correcties aanbrengen zodat alle gemeenschappen en toekomstige generaties kunnen uitkijken naar een beter, langer en gezonder leven.

Deze inhoud is geproduceerd door Insights, de afdeling voor aangepaste inhoud van MIT Technology Review. Het is niet geschreven door de redactie van MIT Technology Review.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments