Saturday, February 27, 2021
Home Politiek Politici verenigen zich om avondklokrellen te veroordelen: het is allemaal de schuld...

Politici verenigen zich om avondklokrellen te veroordelen: het is allemaal de schuld van de andere kant – DutchNews.nl


Oproerpolitie in Eindhoven zondag. Foto: Rob Engelaar / ANP

Politici over de hele linie hebben de rellen in verschillende Nederlandse steden en gemeenten op de tweede avond van de nationale avondklok veroordeeld – en elkaar ervan beschuldigd het geweld aan te wakkeren.

In een van de eerste reacties legde GroenLinks-leider Jesse Klaver de schuld bij de extreemrechtse nationalistische partijen PVV en Forum voor Democratie. ‘Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum beweren dat de NOS nepnieuws is’, zei hij op Twitter. ‘

Klaver doelde op een incident waarbij een beveiliger werd met een bijtende chemische stof in het gezicht gespoten terwijl hij probeerde een NOS-cameraploeg te beschermen die een menigte filmde die een coronavirus-testfaciliteit in Urk, Flevoland aan het platbranden was.

Zijn tweet lokte een nukkige reactie uit van PVV-leider Geert Wilders, die een video plaatste van gewelddadige scènes in de Haagse Schilderswijk met als onderschrift: ‘Dat zijn jullie supporters, Jesse. Doe iets!’

Wilders had eerder via Twitter opgeroepen om het geweld te stoppen in Amsterdam, Eindhoven en Urk. De lokale vestiging van de PVV op Urk was sterk bekritiseerd vanwege een zaterdag geposte tweet waarin zij beloofde ‘er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat [the curfew] wordt op Urk niet gehandhaafd. ‘

Forum voor Democratie kreeg ook kritiek vanwege een tweet waarin het beloofde ‘zich te blijven verzetten’ tegen de ‘onaanvaardbare beperking van onze vrijheid’, op wat ze noemden ‘de tweede avond waarop [prime minister Mark] Rutte heeft Nederland opgesloten. ‘

Ondanks de fysieke aanvallen op journalisten in het weekend, reageerde Forum op de kritiek door het ‘weer een partij nepnieuws van de NOS’ te noemen. ‘Het spreekt voor zich dat de FVD het gebruik van geweld bij protesten veroordeelt’, zei ze in een volgende tweet.

Enkele politici kozen voor de alternatieve route om zich op het geweld zelf te concentreren. PvdA-leider Lilianne Ploumen zei: ‘De avondklok negeren, een testfaciliteit in brand steken, een bewaker aanvallen en aanvallen en het de pers onmogelijk maken om zijn werk te doen. De verantwoordelijken moeten worden gepakt en gestraft. ‘

Klaas Dijkhoff, de leider van het team van Kamerleden van regeringspartij VVD, die niet op zoek is naar herverkiezing, zei: ‘Tot de trieste rellen-klootzakken: wtf speel je bij?!?’

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus beschreef de scènes als ‘schokkend’ en zei dat de politie gelijk had gehad met een harde lijn. ‘Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronavirusmaatregelen’, zei hij. ‘Dit is ronduit crimineel gedrag: mensen die doelbewust de politie, ME-eenheden, journalisten en andere ondersteunende diensten aanvallen.’

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden tot ‘s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

15 van de beste rustige stranden van de Britse eilanden

Tor Bay, GowerAls het tij laag is, is dit prachtige strand gemakkelijk te bereiken via Three Cliffs Bay; als het tij hoog...

De honden van Lady Gaga zijn veilig gevonden na een roofoverval

De twee Franse buldoggen van de Amerikaanse zangeres werden gestolen nadat gewapende mannen haar hondenloper hadden aangevallen en verwond. Source link

Budget 2021: Hypotheekgarantie om kopers te helpen met een aanbetaling van 5%

De heer Sunak verklaarde de economische reactie van de regering op de pandemie en zei: "We zijn groot geworden, we zijn vroeg gegaan,...

Door een tekort aan aanbod is het eenmalige Johnson & Johnson-covid-vaccin geen wondermiddel.

Dat komt omdat in de VS kinderen onder de 18 jaar ongeveer een kwart van de bevolking uitmaken, maar de prikjes nog niet...

Recent Comments