Thursday, February 25, 2021
Home Technologie Google-overeenkomst in Frankrijk over het betalen van uitgevers voor hergebruik van nieuws...

Google-overeenkomst in Frankrijk over het betalen van uitgevers voor hergebruik van nieuws – TechCrunch


Google heeft overeenstemming bereikt met een vereniging van Franse uitgevers over hoe het zal betalen voor hergebruik van fragmenten van hun inhoud. Dit is een gevolg van de toepassing van een ‘naburig recht’ voor nieuws dat is omgezet in nationale wetgeving volgens een pan-EU-hervorming van het auteursrecht overeengekomen in 2019.

De techgigant had getracht de betalende Franse uitgevers te omzeilen voor het gebruik van contentfragmenten in zijn nieuwsaggregatie en zoekproducten door ze niet langer in het land weer te geven.

Maar in April vorig jaar de Franse mededingingswaakhond vernietigde zijn poging om betalingen te vermijden door middel van een urgente procedure die bekend staat als voorlopige maatregelen – en achtte de eenzijdige intrekking van fragmenten door Google oneerlijk en schadelijk voor de perssector, en waarschijnlijk als misbruik van een dominante marktpositie.

Een paar maanden later Google verloor een beroep tegen het bevel van de waakhond dat het land moest onderhandelen om te betalen voor hergebruik van fragmenten – waardoor het weinig andere keus bleef dan met Franse uitgevers aan tafel te zitten en over betaling te praten.

L’Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), die de belangen behartigt van ongeveer 300 titels van politieke en algemene informatiepers in Frankrijk, kondigde vandaag de raamovereenkomst aan en schrijft dat het de voorwaarden vastlegt voor onderhandeling met zijn leden voor het hergebruik van hun inhoud door Google.

In een verklaring zei Pierre Louette, CEO van Groupe Les Echos – Le Parisien, en voorzitter van L’Alliance: “Na maandenlange onderhandelingen is deze overeenkomst een belangrijke mijlpaal, die de effectieve erkenning markeert van de naburige persrechten. uitgevers en het begin van hun vergoeding door digitale platforms voor het gebruik van hun online publicaties. “

Google heeft ook een blogpost – het prijzen van wat het zei is een “grote stap voorwaarts” na maandenlange onderhandelingen met uitgevers.

De overeenkomst “schept een kader waarbinnen Google individuele licentieovereenkomsten zal sluiten met IPG-gecertificeerde uitgevers binnen het lidmaatschap van APIG, waarbij de principes van de wet worden weerspiegeld”, zei hij.

IPG-certificering verwijst naar een status die online mediaorganisaties in Frankrijk kunnen krijgen als ze aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen, zoals het hebben van ten minste één professionele journalist in dienst en als hoofddoel het creëren van permanente en doorlopende inhoud die politieke en algemene informatie biedt die van belang is voor een breed en gevarieerd publiek.

“Deze overeenkomsten hebben betrekking op de naburige rechten van uitgevers en maken deelname aan News Showcase mogelijk, een nieuw licentieprogramma dat onlangs door Google is gelanceerd om lezers toegang te bieden tot verrijkte inhoud”, voegde Google eraan toe, verwijzend naar een nieuwspartnerschapsprogramma. bekend gemaakt vorig jaar – waarvan het zei dat het een initiaal zou hebben $ 1 miljard investering.

Google heeft niet bevestigd hoeveel geld uitsluitend onder het overeengekomen kader voor hergebruik van inhoud aan uitgevers in Frankrijk zal worden verdeeld, dat rechtstreeks verband houdt met het naburige recht.

Dus het News Showcase-programma dat Google vorig jaar snel heeft opgezet, ziet er handig uit om de waarde van individuele betalingen te verhullen die het wettelijk verplicht is aan uitgevers te doen voor het hergebruik van hun inhoud.

De techgigant vertelde ons dat het in gesprekken met uitgevers in veel landen is om over overeenkomsten te onderhandelen Nieuws Showcase – een programma dat niet beperkt is tot de EU.

Het zei ook dat eerdere investeringen die zijn aangekondigd met uitgevers onder Showcase komen omdat het anticipeert op wettelijke regelingen die kunnen bestaan ​​zodra de EU-auteursrechtrichtlijn in andere landen wordt geïmplementeerd, eraan toevoegend dat het wetten zal evalueren wanneer en wanneer ze worden geïntroduceerd.

(NB: Frankrijk was een van de eerste EU-landen die de richtlijn over het auteursrecht hebben omgezet; de toepassing van het naburige recht zal zich over het blok uitbreiden naarmate andere lidstaten de richtlijn omzetten in nationale wetgeving.)

Specifiek over de Franse overeenkomsten zei Google dat ze voor zijn News Showcase zijn, maar ook inclusief de naburige rechten van de uitgever – nadat we hadden gevraagd naar de scheiding tussen betalingen die zullen worden gedaan in het Franse kader en Google’s News Showcase. Dus ongeveer zo helder als modder dan.

De techgigant vertelde ons dat het tot nu toe individuele afspraken heeft gemaakt met een handvol Franse uitgevers, waaronder (grote nationale krantentitels) Le Monde, Le Figaro en Libération.

Het voegde eraan toe dat betalingen rechtstreeks naar uitgevers gaan en dat de voorwaarden niet worden bekendgemaakt – en merkt op dat ze strikt vertrouwelijk zijn. Het zei ook dat deze individuele deals met uitgevers rekening houden met het naburige rechtskader, maar ook de behoeften en verschillen van individuele uitgevers weerspiegelen.

Over criteria voor betalingen voor naburige rechten, vermeldt de blogpost van Google: “De vergoeding die is opgenomen in deze licentieovereenkomsten is gebaseerd op criteria zoals de bijdrage van de uitgever aan politieke en algemene informatie (IPG-gecertificeerde uitgevers), het dagelijkse volume van publicaties, en het maandelijkse internetverkeer. “

Wat criteria betreft, vertelde Google ons ook dat dit zo is gericht op IPG-uitgevers omdat de Franse wet dat ook is (het wees op een regel van de wet die zegt: “De hoogte van deze vergoeding houdt rekening met elementen zoals menselijke, materiële en financiële investeringen van uitgevers en persagentschappen, de bijdrage aan perspublicaties naar politieke en algemene informatie en het belang van het gebruik van perspublicaties door online openbare communicatiediensten. ”)

Maar het voegde eraan toe dat de deur open blijft staan ​​voor discussie met andere niet-APIG-uitgevers.

We hebben ook contact opgenomen met L’Alliance met vragen en zullen dit bericht bij elke reactie bijwerken.

Hoewel individuele betalingen aan uitgevers in het kader van het Franse kader niet worden bekendgemaakt, lijkt de overeenkomst een grote overwinning voor de Europese perssector, die intensief heeft gelobbyd om het auteursrecht uit te breiden tot nieuwsfragmenten via de controversiële hervorming van het auteursrecht door de EU.

Sommige individuele EU-lidstaten – waaronder Duitsland en Spanje – probeerden eerder Google zover te krijgen dat ze uitgevers zouden betalen door soortgelijke copyrightbepalingen in nationale wetgeving om te zetten. Maar in die gevallen dwong Google uitgevers om hun fragmenten gratis te geven (door het uitspelen van verkeershongerige uitgevers tegen elkaar) of sluit Google Nieuws af in het land. Dus sommige betalingen zijn duidelijk beter dan nada.

Dat gezegd hebbende, met details van de voorwaarden van individuele deals die niet zijn bekendgemaakt – en geen duidelijkheid over hoe vergoedingen precies zullen worden berekend – blijft er veel onduidelijk over Google die betaalt voor hergebruik van nieuws.

Noch Google noch L’Alliance hebben gezegd hoeveel geld er in totaal onder de Franse overeenkomst zal worden verdeeld onder gedekte uitgevers.

Een ander probleem waar we nieuwsgierig naar zijn, is hoe het framework uitgevers beschermt tegen wijzigingen in de zoekalgoritmen van Google die een negatieve invloed kunnen hebben op het verkeer naar hun sites.

Dit lijkt belangrijk, aangezien maandelijks verkeer een van de criteria is die worden gebruikt om de betaling te bepalen. (En het is niet moeilijk te vinden voorbeelden van dergelijke negatieve zoek ‘blips’.)

Het lijkt ook duidelijk dat hoe meer uitgevers Google kan aantrekken voor zijn ‘News Showcase’-programma, hoe meer opties Google zal hebben om nieuwsfragmenten in zijn producten weer te geven – en dus voor een prijs die het meer macht heeft om in te stellen.

De impact op langere termijn van de toepassing van de EU-auteursrechtrichtlijn op de inkomsten van uitgevers – en, inderdaad, de kwaliteit van online journalistiek die Google versnelt in de ogen van internetgebruikers – valt nog te bezien.

Ook het onderzoek van de Franse mededingingswaakhond loopt nog. Google zei dat het zich met die sonde blijft bezighouden.

In 2019 de nationale waakhond gaf Google een boete van € 150 miljoen wegens misbruik van zijn dominante positie op de markt voor online zoekadvertenties – sanctioneerde het wegens ‘ondoorzichtige en moeilijk te begrijpen’ bedieningsregels voor zijn advertentieplatform, Google Ads, en voor het toepassen ervan in ‘een oneerlijke en willekeurige manier. “

Terwijl, als laatste oktoberheeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustzaak aangespannen tegen Google, waarin wordt beweerd dat het bedrijf “onrechtmatig monopolies handhaaft op de markten voor algemene zoekdiensten, zoekadvertenties en algemene zoektekstadvertenties”.

De Britse concurrentiewaakhond heeft ook zijn bezorgdheid geuit over de dominantie van Google en Facebook op de advertentiemarkt voor meningen over het opbreken van Google terug in 2019. De Britse regering heeft sindsdien gezegd dat het zal gebeuren een concurrentiebevorderende regulator oprichten om grenzen te stellen aan grote technologie.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments