Tuesday, March 9, 2021
Home Bedrijf Het debacle van de EU over vaccinatie tegen Covid is te wijten...

Het debacle van de EU over vaccinatie tegen Covid is te wijten aan institutionele starheid


EEN Er woedt een storm over het falen van de EU om van tevoren meer van de goedgekeurde Covid-19-vaccins te hebben besteld. Stéphane Bancel, de CEO van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Moderna, dat kort na Pfizer / BioNTech goedkeuring kreeg voor zijn vaccin, claims dat de EU te veel heeft vertrouwd op “vaccins uit eigen laboratoria”.

Heeft de Europese Commissie prioriteit gegeven aan het ondersteunen van haar eigen farmaceutische industrie boven het beschermen van mensenlevens? In feite zijn de zaken niet zo eenvoudig. In tegenstelling tot wat Bancel ons wil laten geloven, heeft de EU zelf eigenlijk te weinig besteld vaccin. Het vaccin dat het meest in het westen wordt toegediend, is tenslotte ontwikkeld door een Duits bedrijf, BioNTech, en komt dus uit de EU (hoewel het is getest en gedeeltelijk geproduceerd in samenwerking met Pfizer in de VS en met Fosun Pharma in China). ).

In plaats van te weinig van het ‘Amerikaanse’ vaccin te hebben besteld, leunde de EU achterover terwijl de VS en andere landen de doses van een vaccin dat in een Duits laboratorium was gemaakt en geproduceerd, insloeg. De EU maakt zich niet schuldig aan protectionisme, maar aan institutionele inflexibiliteit. De trage uitrol van vaccins in veel Europese landen is het gevolg van het feit dat de EU de belangen van de verschillende lidstaten niet op elkaar heeft afgestemd. Terwijl sommige landen zich verzetten tegen de prijs van het mRNA-vaccin van BioNTech, waren andere sceptisch over de nieuwe op genen gebaseerde technologische onderbouwing, en weer andere zagen de urgentie van de situatie eenvoudigweg niet in, in de veronderstelling dat de ergste pandemie al voorbij was.

Zeker, een inter-Europese rivaliteit tussen nationale vaccinproducenten kan hebben bijgedragen aan de onwil van de EU om afgelopen zomer meer van het Duitse vaccin te reserveren, zoals de VS en andere landen deden. Als kleine startup uit Mainz had BioNTech weinig kans om gehoord te worden boven het lawaai van lobbyen bij de Europese Commissie door gevestigde Europese farmaceutische giganten.

Wat de reden ook mag zijn, de ernstige vertraging in de aanvoer van vaccins in Europa is nu een feit. Terwijl de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada zich in juli en augustus verdrongen om enorme hoeveelheden van het BioNTech-vaccin binnen te halen, plaatste de EU haar bestellingen aanvankelijk alleen bij Sanofi en AstraZeneca, die beide vervolgens toegaven problemen te hebben met klinische proeven. Pas in november – toen journalisten gerichte vragen begonnen te stellen – sloot de EU haar eerste deal voor een partij van het BioNTech-vaccin. Dit werd in december en begin januari gevolgd door verdere aankopen, onder meer van Moderna.

Door de vertraging bij het bestellen komen de leveringen te laat. Producenten werken immers op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt en hebben tijd nodig om nieuwe productielocaties op te bouwen. Als gevolg hiervan staan ​​Europese nieuwsmedia vol met verlaten beelden van lege vaccinatiecentra die leeg zijn, naast beelden van overbelaste intensive care-afdelingen. Een gevoel van op handen zijnde afschuw heeft een bang Europees publiek gegrepen. In dit tempo heeft de EU tot deze zomer geen kans om de VS, het VK, Israël en andere vooraanstaande vaccinateurs in te halen.

De EU beweert dat ze haar bestellingen in een vroeg stadium heeft gediversifieerd omdat ze niet wist welke vaccinkandidaten zouden slagen. Maar dat is een goedkoop excuus, gezien het feit dat het nog steeds niet genoeg bij een producent heeft besteld om zijn mensen te kunnen vaccineren in het geval dat slechts één kandidaat-vaccin de goedkeuringsfase zou bereiken – een duidelijke mogelijkheid op dat moment.

Als de EU het risico had genomen om genoeg doses te kopen om twee derde van haar bevolking te dekken van elk van de zes producenten waarmee ze te maken had, zou ze slechts € 29 miljard ($ 35 miljard) hebben uitgegeven. Ter vergelijking: dat is hoeveel inkomen de EU-economie heeft verloren in de loop van slechts 10 dagen van de coronavirus-crisis. En aangezien niet één maar twee vaccins nu zeer effectief zijn gebleken, zou de EU een overschot aan hoogwaardige doses hebben gekregen, die ze had kunnen doneren aan ongeveer 300 miljoen mensen in de ontwikkelingslanden.

Aanmelden voor zakelijke e-mail van Guardian

Geen enkele besluitvormer draagt ​​de schuld van het vaccinatiedebacle in Europa. Maar deze aflevering moet duidelijk maken dat de EU-lidstaten afgelopen zomer ten onrechte de aankoop van vaccins aan de Europese commissie hebben toevertrouwd. Artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie onderwerpt de EU aan het subsidiariteitsbeginsel, dat het politieke optreden overlaat aan de lidstaten, behalve in gevallen waarin kan worden aangetoond dat supranationaal optreden efficiënter is. Bij het veiligstellen van een ruime voorraad vaccins werd dit principe moedwillig genegeerd. Er is noch de wettelijke noodzaak, noch een overtuigende economische rechtvaardiging voor een centrale planning bij de aanschaf van vaccins. Als de regeringen van de lidstaten zelfstandig vaccins en in directe concurrentie met andere landen over de hele wereld hadden kunnen kopen, hadden ze misschien een iets hogere prijs moeten betalen, maar zouden ze hun bestellingen veel eerder hebben geplaatst om te voorkomen dat ze de boot zouden missen. En als er eerder bestellingen waren geplaatst, hadden vaccinproducenten meer kunnen investeren in uitbreiding van hun productiecapaciteit.

Uiteindelijk zorgden centrale planning en lobby door gevestigde producenten voor het vaccindebacle in Europa. Europeanen zullen nu moeten leven met de gevolgen van een vermijdbare tragedie.

• Hans-Werner Sinn, is hoogleraar economie aan de Universiteit van München. Hij was voorzitter van het Ifo Instituut voor Economisch Onderzoek en is lid van de adviesraad van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

© Project SyndicateSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Thailand lanceert jachtquarantaine voor toeristen

Het stelt bezoekers al in staat om hun quarantaine op een golfbaan door te brengen om het toerisme te stimuleren. Source link

De verkoop van schooluniformen stijgt voordat de heropening plaatsvindt

De vraag naar uniformen, computers en huishoudelijke accessoires nam toe nadat plannen werden gepubliceerd om de lockdown te vergemakkelijken. Source link

In de VS kunnen gevaccineerde mensen zich binnenshuis verzamelen, zegt de CDC.

Volledig gevaccineerde Amerikanen kunnen zich nu binnen verzamelen, zonder masker en zonder afstand te nemen - zolang het maar is met anderen die...

Sainsbury’s waarschuwt voor een nationaal tekort aan voedselzakken voor huisdieren

De winkelier heeft bijna geen voerzakjes voor honden en katten meer en waarschuwt dat het probleem in 2021 "aan de gang" zal zijn. Source...

Recent Comments