Saturday, February 27, 2021
Home Bedrijf Sámi-rendierherders dienen een rechtszaak aan tegen het Noorse windpark

Sámi-rendierherders dienen een rechtszaak aan tegen het Noorse windpark


Inheemse rendierherders voeren juridische stappen tegen een voorgesteld windenergieproject dat een van de grootste in Noorwegen zou zijn.

De Sami-herders uit de provincie Nordland beschuldigen de constructeurs van de Øyfjellet-windmolenparken van het breken van licentieovereenkomsten waarin stond dat de bouw de migratiepaden van rendieren niet zou hinderen.

Dit is niet de eerste rechtszaak in Noorwegen. In de afgelopen vijf jaar zijn Sámi-gemeenschappen juridische stappen begonnen tegen de grootste windparken op land van het land en hebben ze een beroep gedaan op de VN met het argument dat de boerderijen hun territoriale en culturele rechten schenden.

Oyfjellen locator kaart

“De Sami-bevolking is niet degenen die het meest hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, maar wij lijken degenen te zijn die de grootste last moeten dragen”, zei Gunn-Britt Retter, het hoofd van de Arctische en milieu-eenheid aan de Sámi. Council, een niet-gouvernementele organisatie die het Sámi-volk vertegenwoordigt. “Dat is geen klimaatrechtvaardigheid, dat is klimaatonrechtvaardigheid.”

Het aantal windturbines in Noorwegen is de afgelopen 10 jaar verviervoudigd, toen het land ambitieuze plannen begon om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar groene energie. Veel van de onshore-projecten zijn gebouwd in de noordelijke delen van het land, waar de meeste Sámi-mensen wonen.

De Sámi worden erkend als een inheemse groep uit Fennoscandia. Hun voorouderlijk land, bekend als Sápmi, strekt zich uit over delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Historisch gezien verdienden de meeste Sámi-mensen hun brood met vissen en het hoeden van rendieren. Hoewel slechts ongeveer 10% van de Sámi in Noorwegen nog steeds fulltime bezig is met hoeden, blijft de praktijk belangrijk voor de Sámi-cultuur en wordt deze beschermd onder de Noorse wetgeving.

Veel Sámi zien windmolenparken als een bedreiging voor hun oude culturele praktijken, aangezien turbines tot 200 meter hoog kilometers lang kunnen uitstrekken en vaak worden gebouwd in gebieden die worden gebruikt voor het hoeden van rendieren.

“Studies en inheemse kennis tonen aan dat rendieren niet in de buurt van windturbines komen”, zegt Áslak Holmberg, de vicevoorzitter van de Sámi-raad. “Deze gebieden zijn voor de herders verloren gegaan.”

Windparken vereisen ook de aanleg van wegen en andere infrastructuur, vaak in gebieden die voorheen niet door mensen werden gestoord. “Al deze stukjes en beetjes vreten het land op dat mensen in de bredere samenleving ‘wildernis’ zouden noemen, maar dat de basis is van onze cultuur”, zei Retter.

Pål Gude Gudesen, de advocaat die het hoedersdistrict vertegenwoordigt, heeft gezegd dat het voorgestelde Øyfjellet-windpark in strijd is met de wet op het hoeden van rendieren door migratieroutes te verstoren.

“Als de routes niet beschikbaar zijn of niet kunnen worden gebruikt, [the herders] zal het rendier niet van of naar de winterweide kunnen krijgen, ”zei Gudesen. “[This] kan leiden tot de noodzakelijke inkrimping van de kudde, wat betekent dat een of meerdere traditionele Sámi-rendierherders niet langer voldoende economische basis hebben voor hun bedrijf. “

In september deed de rechtbank uitspraak tegen de rendierhouders en handhaafde de oorspronkelijke vergunning van het windpark. De herders hebben de zaak aanhangig gemaakt bij het gerechtshof en Gudesen zei dat hij verwachtte in het eerste kwartaal van dit jaar een uitspraak te horen. Hij is echter niet optimistisch over het resultaat.

“Vanuit het standpunt van onze klant lijkt het erop dat de regering ver zal gaan om de bouw van een windenergiecentrale die een concessie heeft gekregen, te beschermen en dat dit de rechten van de inheemse bevolking overtroeft”, zei hij.

Holmberg is eveneens somber. “Als je de rijkdommen van de staat vergelijkt met die van een rendierhoedersgemeenschap, dan strijden ze tegen iets veel groters dan zijzelf,” zei hij. “Maar ik zou graag willen denken dat er nog enige hoop is op een aantal goede resultaten van de nationale rechtbanken.”

Eerder sprak Tony Christian Tiller, de staatssecretaris van het Noorse ministerie van Energie, zijn hoop uit rendieren en windturbines zullen naast elkaar kunnen bestaan. Sprekend over de zaak-Øyfjellet, benadrukte hij het belang van samenwerking en communicatie tussen de partijen.

Retter zei echter dat veel Sámi-herders vaak ontevreden waren na overleg met bedrijven die vergunningen zochten om windmolenparken op hun land te bouwen. “Ze [are] niet de gelegenheid krijgen om nee te zeggen, ‘zei Retter. “Ze [are] gedwongen te kiezen tussen het minste van twee kwaden. “

Retter zegt dat dit herders zelfs terughoudend maakt om energiebedrijven te ontmoeten, omdat ze bang zijn dat hun vergaderingen tegen hen worden bewapend.

‘Als je ervoor kiest om een ​​dialoog te voeren, kunnen ze dat gebruiken en zeggen:’ Oh, nou, we hebben met de rendierherders gesproken. ‘ En als je dat niet doet, dan heb je niets te zeggen. Het is dus een uitzichtloze situatie ”, zei ze.

Een woordvoerder van Eolus, het energiebedrijf achter het geplande windpark, zei: “Het is onze vaste overtuiging dat coëxistentie tussen het rendierdistrict en het windpark mogelijk is … We hebben meer dan 100 vrijwillige overeenkomsten getekend met verschillende belanghebbenden in verband met het windpark en zouden vinden ook graag een overeenkomst met het rendierdistrict.

De woordvoerder zei dat het bedrijf de licentieovereenkomsten niet had geschonden: “We hebben ze een concept gestuurd [of the plan] ter beoordeling en de mogelijkheid om wijzigingen voor te stellen voordat deze ter goedkeuring aan de autoriteiten worden voorgelegd. Helaas gaven ze geen mening. We zijn bereid om oplossingen te vinden die een veilige verplaatsing van de kudde garanderen en andere compenserende maatregelen om het pad veilig te stellen gedurende de jaren dat winterweidegebied 5 wordt gebruikt. We hebben een landschapsarchitect gebruikt bij het plannen van de infrastructuur van het windpark om manieren te vinden om de natuur en het landschap zo min mogelijk te beïnvloeden. ”

Retter groeide op in de Sami-gemeenschap Unjárga-Nesseby in het uiterste noorden van Noorwegen. Ze zegt dat de Noorse beweging in de richting van hernieuwbare energie geen rekening heeft gehouden met de belangen van Sámi, en wijst erop dat het Noordpoolgebied – waar de meeste Sámi wonen – onevenredig zwaar is getroffen door de opwarming van de aarde en nu wordt gezien als een bron van hernieuwbare energie, met windmolenparken en waterkrachtcentrales , en minerale mijnen gebouwd in de regio.

“Het is eigenlijk een paradox”, zei ze, “je zit klem tussen de impact van klimaatverandering en de impact van groene energie, het antwoord op klimaatverandering.”

Maar met een algemene verkiezingen die in september en een groeiende publieke reactie tegen wind op land in Noorwegen heeft Retter enige hoop dat politici alsnog kunnen ingrijpen.

“We kunnen niet ophouden optimistisch te zijn, we moeten geloven dat er gerechtigheid is,” zei ze. “Het is hopeloos voor onze cultuur als we niet optimistisch zijn.”Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

15 van de beste rustige stranden van de Britse eilanden

Tor Bay, GowerAls het tij laag is, is dit prachtige strand gemakkelijk te bereiken via Three Cliffs Bay; als het tij hoog...

De honden van Lady Gaga zijn veilig gevonden na een roofoverval

De twee Franse buldoggen van de Amerikaanse zangeres werden gestolen nadat gewapende mannen haar hondenloper hadden aangevallen en verwond. Source link

Budget 2021: Hypotheekgarantie om kopers te helpen met een aanbetaling van 5%

De heer Sunak verklaarde de economische reactie van de regering op de pandemie en zei: "We zijn groot geworden, we zijn vroeg gegaan,...

Door een tekort aan aanbod is het eenmalige Johnson & Johnson-covid-vaccin geen wondermiddel.

Dat komt omdat in de VS kinderen onder de 18 jaar ongeveer een kwart van de bevolking uitmaken, maar de prikjes nog niet...

Recent Comments