Thursday, February 25, 2021
Home Bedrijf Schokkende Brexit-aanklachten doen ons pijn, zeggen kleine Britse bedrijven

Schokkende Brexit-aanklachten doen ons pijn, zeggen kleine Britse bedrijven


De ministers van de regering omschrijven de post-Brexit-hoofdpijn die Britse exporteurs sinds 1 januari hebben geleden als louter “kinderziektes”. Maar Alex Paul, die samen een succesvol familiebedrijf runt dat voorkomt op de lijst van nationale “exportkampioenen” van het Department for International Trade, is het daar niet mee eens. En hij wil dat het echte verhaal verteld wordt.

Twee weken na het veronderstelde gouden tijdperk van Groot-Brittannië komen Paul en vele andere Britse ondernemers, groot en klein, voor zeer ernstige problemen.

Britse visexporteurs kunnen niet verkopen op Europese markten vanwege vertragingen aan de grenzen en klagen dat Boris Johnson en anderen hen hebben misleid over Brexit. Toonaangevende supermarktketens waarschuwen ministers voor voedseltekorten in Noord-Ierland vanwege nieuwe grensregels en bureaucratie. En kleine Britse bedrijven zoals Paul’s, die floreerden als onderdeel van de interne markt van de EU, zeggen dat ze misschien helemaal geen toekomst hebben bij het exporteren naar continentaal Europa vanwege de verlammende nieuwe kosten.

Paul is een directeur van Leon Paul, gevestigd in Hendon, Noord-Londen, waar 50 mensen werken. Het is een nichebedrijf dat in zijn familie zit sinds de oprichting in 1921. Het ontwerpt en vervaardigt uitrusting voor de Olympische sport van zwaardschermen. Maar in veel opzichten is het typerend voor tienduizenden kleine bedrijven die een deel van hun goederen in binnen- en buitenland verkochten en decennialang naadloze toegang hadden tot de grensvrije EU-markt. “Vroeger was het verzenden van bestellingen rechtstreeks naar klanten in Europa heel eenvoudig”, zegt hij.

“Je stopte iets in een doos, stuurde het met een koerier en het kwam binnen een dag of twee dagen zonder enige wrijving bij de klant, net alsof je iets binnen dit land verzendt.”

Bijna een derde van Leon Paul’s jaarlijkse omzet van 7 miljoen pond is bestemd voor klanten in EU-landen. Elke bestelling aan de EU is gemiddeld ongeveer £ 200 waard. Maar de Europese exportkant van het bedrijf ziet er nu steeds onhoudbaarder uit.

“We hebben er alles aan gedaan om ons voor te bereiden op de Brexit en maken deel uit van de exportkampioenengemeenschap van de DTI”, zegt Paul. Maar sinds 1 januari wordt zijn bedrijf – net als andere Britse exporteurs – getroffen door drie nieuwe lasten. En vier dagen geleden ontdekte het bedrijf er nog een die zijn klanten in de EU moeten betalen bij ontvangst van de goederen.

“Voor zover ik kan zien, zullen bedrijven zoals de onze in het VK op dit moment geen ‘eindverkoop’ aan klanten in de EU kunnen doen. Vooral kleine bestellingen voor iets onder de £ 100 zullen volkomen onmogelijk zijn ”, zegt Paul.

De nieuwe exportheffingen, die volgens hem £ 160.000 per jaar zullen bedragen voor Leon Paul, zijn in de eerste plaats een ‘Brexit-heffing’, zoals de koeriers het noemen, een exportvergoeding van £ 4,50 voor elk pakket dat naar de EU wordt verzonden om te dekken. kosten van extra administratie en het invullen van formulieren die koeriers moeten uitvoeren.

Ten tweede is er een “uitstelkostenrekening” van £ 5 per pakket die de kosten van koeriers dekt voor het vooraf betalen van invoerrechten in het land van bestemming; en ten derde, een “uitbetalingsvergoeding” die in elk EU-land op verschillende niveaus wordt vastgesteld met een minimum van ongeveer € 14 per pakket, of berekend als een percentage van de waarde van de goederen, indien dit hoger is, plus btw op de bestemming land. Dit dekt de kosten van de belastingdienst in het ontvangende land die de pakketten inspecteert en verwerkt.

Paul heeft de afgelopen twee weken geprobeerd uit te vinden hoe hij de extra kosten kan opvangen. Maar hij worstelt om een ​​gemakkelijke manier te zien.

‘Banen die verloren gaan, gaan hier verloren’, zegt hij. “Dat is de realiteit. Al deze vergoedingen komen rechtstreeks uit de winstmarges.

“We zouden een deel van de gestegen kosten van zakendoen in Europa kunnen besparen door daar een magazijn op te zetten – en daardoor geen kosten voor elke zending te betalen – maar we zouden hier in ons magazijn ontslagen moeten worden en de omvang van de zakelijke voetafdruk in Europa moeten verkleinen. het VK. We zijn natuurlijk een relatief klein bedrijf, maar alle exporteurs zullen met vergelijkbare kosten te maken krijgen. “

Als Covid-19 er niet was geweest, zouden dergelijke verhalen het nieuws domineren. Particuliere predikers weten dat het erger zal worden. Achter de schermen laten ambtenaren in Whitehall weten dat er weinig kan worden gedaan omdat de uitvoerig onderhandelde handelsovereenkomst grotendeels in steen gebeiteld is.

“Er is het potentieel om enkele wijzigingen aan te brengen als beide partijen het eens zijn – dat staat in de deal”, zei een leider van een Britse bedrijfsorganisatie. “Maar er is in de EU niet veel goodwill om het Britse bedrijfsleven nu te helpen. Zakenmensen zoals wij kunnen vragen om meer gesprekken met de EU, maar het optimisme dat we ergens zullen komen, is schaars. “

Vissersboten in de haven van Tarbert in Argyll and Bute vorige week. De Schotse visserij-industrie zegt dat ze £ 1 miljoen per dag verliest omdat EU-klanten bestellingen annuleren. Foto: Jeff J Mitchell / Getty Images

Woensdag zal de Noord-Ierse secretaris Brandon Lewis verschijnen voor de selecte commissie van Noord-Ierland. Hij zal zeker gegrild zijn over waarom Boris Johnson en hij allebei erop stonden dat dergelijke problemen niet zouden zijn. Op 1 januari tweette Lewis: “Er is geen ‘Ierse Zeegrens’. Zoals we vandaag hebben gezien, zorgen de belangrijke voorbereidingen die de regering en bedrijven hebben getroffen om zich voor te bereiden op het einde van de overgangsperiode ervoor dat goederen vrij door het land kunnen stromen, ook tussen GB en NI. “

Naarmate de ontevredenheid toeneemt, worden de ministers ook gewaarschuwd dat Schotse vissersschepen vanaf deze week in grotere aantallen naar Denemarken zullen vertrekken om hun vangsten aan land te brengen als gevolg van de bureaucratie die is ontstaan ​​door de Brexit-deal.

Een toename van het aantal boten dat een tweedaagse heen- en terugreis naar de Deense havens maakt, is al geconstateerd, aangezien trawlers in de Schotse havens geconfronteerd worden met dalende prijzen als gevolg van moeilijkheden om hun vangsten op tijd aan de EU te verkopen. Cijfers uit de industrie eisen nu al compensatie voor de bedrijven die door de verstoring worden getroffen.

“Het is niet zomaar iets wat je doet in een handomdraai, het is een reis van een paar dagen”, zegt Elspeth Macdonald, chief executive van de Scottish Fishermen’s Federation. “Maar het geeft de schepen in ieder geval een behoorlijke kans op een fatsoenlijke prijs. Als ze met enkele mensen in onze vereniging praten, suggereren ze dat er een groter aantal schepen zou zijn dat dat waarschijnlijk volgende week zou doen. Dat heeft duidelijk impact op de bedrijven aan deze kant, in termen van de veilingmarkten en de verwerkers.

“De premier heeft gezegd dat hij inzag dat bedrijven door deze problemen worden getroffen en dat er compensatie zou komen voor bedrijven die getroffen zijn. Hoewel we natuurlijk willen dat de problemen worden opgelost, is het erg belangrijk dat de bedrijven die aanzienlijke bedragen hebben verloren – visserijbedrijven en verwerkende bedrijven – gecompenseerd kunnen worden voor de verliezen omdat ze aanzienlijk zijn geweest. En we willen dat de details van dat plan zo snel mogelijk naar voren komen. “Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments