Thursday, February 25, 2021
Home Bedrijf Bobby Kennedy had gelijk: het bbp is een slechte maatstaf voor de...

Bobby Kennedy had gelijk: het bbp is een slechte maatstaf voor de gezondheid van een land


Next maand zal het officieel zijn. De cijfers zullen een eerste schatting geven van hoeveel de Britse economie in 2020 kromp. Afhankelijk van wat er gebeurde toen de lockdown-beperkingen in december tijdelijk werden versoepeld, is de kans groot dat er een daling was van ongeveer 10%.

Dat zal het signaal zijn voor allerlei vergelijkingen. Duitsland, dat al gegevens heeft vrijgegeven, kromp vorig jaar met 5%. De cijfers voor de VS zijn nog niet bekend, maar zullen waarschijnlijk aantonen dat de grootste economie ter wereld een daling van het bruto binnenlands product met 4-5% heeft geleden. China groeide met ongeveer 2%.

Historisch gezien was 2020 een echte stinker voor het VK – de ergste sinds 1709 – het tijdperk van Isaac Newton, de hertog van Marlborough en Daniel Defoe. Wees voorbereid op foto’s van een bevroren Theems om de ineenstorting van de economie met 15% als gevolg van de Grote Vorst te illustreren.

Maakt dit iets uit? Terugkijken naar het begin van de 18e eeuw is leuk, maar het was toen een andere wereld. Het VK had in 1709 5 miljoen inwoners en de economie was grotendeels agrarisch. Een inkrimping van het bbp met 10% in 2020 vernietigt effectief anderhalf decennium aan groei. Een daling van 15% in 1709 betekende dat mensen stierven van de honger.

Er zijn niet veel memorabele toespraken over het bruto binnenlands product, maar dat kan zijn omdat de toespraak van Bobby Kennedy tijdens zijn campagnespoor in 1968 alles zei.

Zoals Kennedy opmerkte, telde de productie van napalm en kernkoppen mee voor het BBP, maar de gezondheid van Amerikaanse kinderen en de vreugde van hun spel niet.

“Het omvat niet de schoonheid van onze poëzie of de kracht van onze huwelijken, de intelligentie van ons publieke debat of de integriteit van onze overheidsfunctionarissen.

“Het meet noch onze humor, noch onze moed, noch onze wijsheid noch onze kennis, noch ons mededogen noch onze toewijding aan ons land, het meet alles in het kort, behalve dat wat het leven de moeite waard maakt. En het kan ons alles over Amerika vertellen, behalve waarom we trots zijn dat we Amerikanen zijn. “

Die woorden waren waar in 1968 en ze resoneren nu nog sterker. Gemeten naar het BBP is de VS het rijkste land ter wereld. Gemeten door BBP per hoofd het is een van de rijkste. Op andere manieren gemeten, in levensverwachting de VS zou bijvoorbeeld ver achterop de internationale ranglijsten staan. Zoals de recente gebeurtenissen maar al te duidelijk hebben aangetoond, is het geen land dat op zijn gemak is.

Na verloop van tijd worden mensen slimmer en vinden ze betere manieren om dingen te doen. Wanneer economen praten over productiviteit, bedoelen ze dat er met minder moeite meer goederen en diensten kunnen worden geleverd. Landen oogsten een productiviteitsdividend dat op verschillende manieren kan worden opgenomen: ze kunnen dezelfde hoeveelheid spullen produceren en meer vrije tijd hebben of ze kunnen hetzelfde aantal uren werken en meer produceren. De meeste Europese landen hebben de neiging om voor de eerste optie te kiezen, de VS voor de tweede. Groot-Brittannië valt ergens tussen de twee in.

Het bbp meet die activiteiten waarvoor geld van eigenaar verandert of waaraan een geldwaarde kan worden toegekend. Betaalde kinderopvang is inbegrepen, maar onbetaalde kinderopvang door familieleden of vrienden niet. Als de NHS meer operaties zou moeten doen omdat Groot-Brittannië een minder gezonde natie aan het worden was, zou dat bijdragen aan het BBP. Als het aantal operaties zou afnemen omdat het publiek meer oefende, zou het BBP dalen.

Dit alles brengt ons terug bij Bobby Kennedy. Wat de BBP-cijfers ons vertellen, is dat de economie tussen eind februari en april ineenstortte en vervolgens een herstel begon dat in de late lente en vroege zomer versnelde. Vanaf dat moment vertraagde het groeitempo naarmate de beperkingen werden aangescherpt, met als hoogtepunt een nieuwe daling van de nationale productie met 2,6% in november.

Maar omdat het een kwantitatieve maatstaf is, vertellen de BBP-cijfers ons niets over de kwaliteit van de groei. Om een ​​voorbeeld te geven: de detailhandelsverkopen zijn nu hoger dan voordat de pandemie begon, ook al zijn niet-essentiële winkels het afgelopen jaar een groot deel van de tijd gesloten. We weten dat de uitgaven zijn gemigreerd van de winkelstraten en winkelparken naar online: wat we niet weten, is of de goederen die per koerier worden afgeleverd echt gewenst zijn of dat mensen zich zo ellendig voelen dat ze aan het kopen zijn.

Meld u aan voor de dagelijkse Business Today-e-mail

Op dit moment wordt er veel gespeculeerd over de vraag of het VK een dubbele dip-recessie zal meemaken – twee afzonderlijke periodes waarin het bbp twee of meer kwartalen achter elkaar daalt. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar zelfs als het wel zou gebeuren, zou het veel minder uitmaken dan de moeilijker te kwantificeren schade die door de pandemie is veroorzaakt.

De ineenstorting van het BBP is enorm, maar – tenzij er nieuwe golven van de pandemie komen – slechts tijdelijk. Zodra de beperkingen voor activiteit zijn opgeheven, wordt de activiteit hervat. Als het goed gaat, is in 2022 al het verloren terrein in 2020 weer goedgemaakt. Maar hoe meet je de impact van de sluiting van scholen op de levenskansen van een kind uit een kansarm gezin? Welke prijs is de tol geëist van de geestelijke gezondheid van mensen die aan huis gekluisterd zijn en maandenlang geen vrienden en familie kunnen zien? Is het mogelijk om eenzaamheid en depressie in geld te waarderen?

Het feit dat statistici de afgelopen jaren hebben geprobeerd de vooruitgang op verschillende manieren te beoordelen, spreekt boekdelen over de beperkingen van het bbp als maatstaf. Er zijn dingen die gemakkelijk kunnen worden gemeten en dingen die dat niet kunnen. Het feit dat het bbp vorig jaar met 10% is gedaald, vertelt ons iets, maar niet alles.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments