Thursday, February 25, 2021
Home Bedrijf Airbnb weigert restituties te betalen voor uitjes die door Covid zijn geannuleerd

Airbnb weigert restituties te betalen voor uitjes die door Covid zijn geannuleerd


BVoor de tweede lockdown in oktober besloten NHS-medewerker Lex Karlin en zijn vrouw Annie zichzelf te trakteren op een kerstvakantie. Ze boekten een Airbnb-huis in Suffolk en betaalden £ 4.709. Vier dagen voordat ze moesten reizen, werden tier 4-beperkingen opgelegd aan Londen, waar ze wonen, en werden nachtelijke reizen verboden. Suffolk ging op tweede kerstdag naar niveau 4.

Het echtpaar annuleerde de boeking om aan de regels te voldoen, maar kreeg te horen dat ze hun geld niet terug zouden krijgen omdat de gastheer een niet-restitutiebeleid hanteerde. Ze moesten ook de schoonmaakkosten van £ 185, die bij de boekingskosten waren inbegrepen, en de door Airbnb ingehouden £ 625 servicekosten verbeuren. “Als het was toegestaan ​​om te reizen, zouden we dat hebben gedaan, maar dat was niet zo”, zei Karlin. “Het lijkt erop dat Airbnb ons probeert te straffen voor het niet overtreden van de regels.”

Reizigers over de hele wereld zijn uit hun zak gelaten nadat coronavirusbeperkingen hen dwongen Airbnb-reserveringen te annuleren. Afgelopen maart introduceerde het online boekingsplatform een ​​beleid van “verzachtende omstandigheden” als reactie op de pandemie. Het belooft “dekking voor Covid-19 om onze gemeenschap te helpen beschermen en gemoedsrust te bieden”.

Wat het echter betekent, is dat er geen dekking is voor klanten die na 15 maart accommodatie hebben geboekt, tenzij de algemene voorwaarden van de gastheer een restitutieclausule bevatten.

Deze algemene voorwaarden zijn opgesteld in pre-pandemische dagen voor annuleringen om persoonlijke redenen, maar Airbnb staat erop dat ze van toepassing zijn op degenen die gedwongen zijn te annuleren om te voldoen aan nieuwe wetten en overheidsrichtlijnen, tenzij ze positief testen op Covid-19.

Overheidsvergrendelingen en niveaubeperkingen worden niet beschouwd als “verzachtende omstandigheden”, omdat, zo stelt Airbnb, Covid-19 niet langer een onvoorziene gebeurtenis is.

Het neemt een ander standpunt in bij verhuurders die annuleren vanwege overheidsregels. Ze kunnen dit doen zonder de gebruikelijke annuleringskosten die door Airbnb worden geëist, of zonder hun felbegeerde ‘superhost’-status in gevaar te brengen.

Maar cruciaal is dat het bedrijf niet langer van gastheren verlangt dat ze reizen annuleren die in strijd zijn met de regels. Volgens het contractrecht moet de vakantieaanbieder klanten terugbetalen als hij annuleert, dus veel verhuurders vertrouwen erop dat klanten het initiatief nemen. Gasten zoals de Karlins, die nauwgezet zijn in de regels, worden vervolgens aan hun lot overgelaten.

De waakzaamheid van Magda Saunders * kostte haar £ 2.180 toen haar kerstvakantie werd afgebroken. De Londenaar had een week in Oxfordshire geboekt en deze geannuleerd toen Londen de dag voor het inchecken naar niveau 4 ging. Oxfordshire volgde op tweede kerstdag, halverwege haar geplande verblijf, maar haar werd een terugbetaling geweigerd.

‘Ik heb afgezegd om me aan de regels te houden’, zei ze. “Airbnb zegt dat ik niet in aanmerking kom omdat het beleid van de verhuurder alleen restitutie toestaat voor annuleringen binnen 48 uur na een reservering. De gastheer beweert dat, aangezien ze nog steeds in staat waren om de service te verlenen en ik het was die er geen gebruik van mocht maken, ze open stonden en bereid waren het contract na te komen. “

Zelfs als verhuurders restituties aanbieden, behoudt Airbnb nog steeds zijn servicekosten, die gewoonlijk 14% van de totale boeking bedragen, inclusief schoonmaakkosten.

Kaye Tyler, ook uit Londen, had in oktober een huis in Devon geboekt voor de kerstweek in oktober voordat het niveausysteem was ingevoerd. Ook zij annuleerde het toen Londen in niveau 4 kwam. Het beleid van de gastheer stond een terugbetaling van 50% toe, maar ze bood aan 64% terug te betalen. Airbnb weigerde de £ 711 terug te geven servicekosten echter.

“Ik begrijp dat het boeken van een vakantie tijdens een pandemie altijd een risico was en dat we het geluk hebben gehad om weg te gaan, maar dat we gestraft worden omdat verantwoordelijke reizigers een schop in de tanden voelen,” zei Tyler.

Airbnb heeft de vergoeding na de Waarnemer stelde het in twijfel, maar het weigerde hetzelfde te doen voor de Karlins en Saunderses.
Het contractenrecht is niet eenduidig ​​als het gaat om de beperkingen die door het tiersysteem worden opgelegd, omdat deze gelden als “begeleiding en naleving” van de overheid, die niet wettelijk bindend is. De Competitions and Markets Authority (CMA), die de handel reguleert, stelt echter dat bedrijven de plicht hebben om de richtlijnen op te volgen en dat degenen die klanten onder druk zetten om niet te voldoen, mogelijk de consumentenbeschermingswet overtreden.

Lockdowns zijn wettelijk vastgelegd en de CMA is er vast van overtuigd dat klanten moeten worden terugbetaald als de wetgeving hun vakantie in de weg staat.

Het beleid van Airbnb weigert ook lockdown te erkennen als een “verzachtende omstandigheid”. Vorig jaar dwong de CMA vakantieverhuurbedrijven Sykes Holiday Cottages en Vacation Rentals om hun niet-restitutiebeleid op te geven voor boekingen die getroffen waren door de pandemie. Het weigerde commentaar te geven op de vraag of het soortgelijke druk zou uitoefenen op Airbnb, dat vorige maand op de Nasdaq-aandelenmarkt dreef met een waarde van meer dan $ 100 miljard.

Airbnb vertelde het Waarnemer dat het een marktplaats was in plaats van een reisbureau of accommodatieverschaffer, en dat de verhuurders daarom verantwoordelijk waren voor het opstellen en nakomen van contracten. Het weigerde in te gaan op de reden waarom het er niet op stond dat alle verhuurders boekingen die onder de Covid-beperkingen vallen, moesten annuleren en terugbetalen.

“We willen het voor verhuurders en gasten zo gemakkelijk mogelijk maken om de regels te volgen en veilig te blijven”, zei hij. “Daarom worden de huidige overheidsbeperkingen en het annuleringsbeleid voor verhuurders duidelijk gemaakt aan gasten op het platform voordat ze boeken. Gastheren stellen hun eigen annuleringsvoorwaarden op die passen bij hun persoonlijke omstandigheden, waarbij de meerderheid een beleid heeft dat gasten toestaat te annuleren zonder sancties. “
Consumentenorganisatie Welke? vertelde de Waarnemer dat het van plan was om met Airbnb samen te werken om zijn standpunt te veranderen. “Airbnb en zijn verhuurders moeten het recht doen aan zijn klanten en ervoor zorgen dat iedereen die niet kan reizen vanwege de blokkering de mogelijkheid krijgt om een ​​volledige terugbetaling te ontvangen”, aldus Rory Boland, redacteur van Welke? Reizen.

Hij zei: “Hoewel het annuleringsbeleid van verhuurders duidelijk is uiteengezet en klanten verhuurders kunnen kiezen die flexibele opzegging aanbieden, zou Airbnb moeten overwegen om zijn beleid voor verzachtende omstandigheden bij te werken.”

* Naam is gewijzigdSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Airbnb voorspelt een ‘aanzienlijk’ reisherstel

Maar het boekingsplatform waarschuwt dat het nog te vroeg is om te voorspellen hoeveel reizigers er in 2021 zullen terugkeren. Source link

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Recent Comments