Sunday, March 7, 2021
Home Politiek De conciërge coalitie: wat betekent het en wat gebeurt er nu? ...

De conciërge coalitie: wat betekent het en wat gebeurt er nu? – DutchNews.nl


Foto: DutchNews.nl

Het Nederlandse kabinet heeft ontslag genomen naar aanleiding van het kinderopvangschandaal waarbij duizenden ouders ten onrechte als fraudeur werden behandeld. Maar nu er over slechts twee maanden algemene verkiezingen plaatsvinden, zullen de ministers tot die tijd in hun huidige rol blijven optreden als conciërge. Hier is een uitleg van wat het allemaal betekent.

Dus wat gebeurt er in de komende dagen?
Dinsdag debatteren Kamerleden over de officiële reactie van de regering op het zeer kritische rapport over kinderopvangschandaal, dat 25 pagina’s beslaat en een maand in de maak is. Als het kabinet niet was afgetreden, zou er een motie van wantrouwen in de regering zijn gekomen, die ondanks de krappe coalitiemeerderheid wellicht is aangenomen.

Wat betekent het hebben van een conciërgekast?
Op het eerste gezicht heel weinig. Alle huidige ministers – met uitzondering van minister van Economische Zaken Eric Wiebes, die per direct is afgetreden – behouden hun huidige baan. Volgens afspraak beperken zij hun werk tot het behandelen van kwesties die door beide kamers van het parlement als ‘niet controversieel’ worden beschouwd.

Waarom zou je niet eerder verkiezingen houden?
Meestal gebeurt dit wanneer een coalitie instort of aftreedt, maar aangezien de verkiezingen op 17 maart zijn gepland, heeft het geen zin om dit naar voren te brengen. Half februari schakelt het land officieel over op de campagnemodus, waarna het kabinet sowieso conciërge wordt. Kabinetsperiodes in Nederland lopen vier jaar.

Hoe zit het met de impact op de coronavirus-crisis?
Premier Mark Rutte maakte vrijdag duidelijk dat hij verwacht dat het parlement de regering zal blijven steunen bij de aanpak van het coronavirus – en daarbij kunnen controversiële zaken horen, zoals de invoering van een avondklok.

Het aftreden van het kabinet heeft geen gevolgen voor plan coronavirus: Rutte

Niettemin zei Marion Koopmans, een van de belangrijkste gezichten in het Outbreak Management Team van de overheid dat adviseert over de aanpak van coronavirus, vrijdag dat de timing van het ontslag ‘het ergst mogelijke’ was, gezien de nieuwe varianten en het gebrek aan impact van de maatregelen. tot nu toe genomen.

Blijft Rutte partijleider?
Rutte heeft duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is af te treden en de partij zal leiden naar de verkiezingscampagne. Het is, zei hij vrijdag tegen verslaggevers, aan de mensen om te beslissen of hij de rol van premier zou blijven, en zij zullen hun zegje doen op 17 maart.

Er valt niets te zeggen dat ministers die aftreden niet meer terug kunnen komen in een latere regering, en zoals de zaken er nu voor staan, zal de VVD van Rutte na de stemming als grootste partij naar voren komen.

Maar zal dit de vooruitzichten van de coalitie bij de algemene verkiezingen niet schaden?
Matthew Rodger, een analist bij de Econoom Intelligence Unit zei dat ondanks de verstoring op korte termijn, het aftreden van de regering de kansen van de regerende partijen bij de stemming in maart daadwerkelijk zou kunnen vergroten.

‘Door af te treden heeft de coalitie een confronterende en schadelijke toetsing van haar gezag door een motie van wantrouwen vermeden. Bovendien is de steun van de bevolking nog steeds solide voor de regering, met slechts 8% van het publiek die een motie van wantrouwen in het parlement steunt ‘, zei hij. ‘Door het risico van een verwoestende parlementaire strijd te vermijden, maar wel aan de macht te blijven, geeft het aftreden van de regering de regerende partijen de vrijheid om campagne te voeren voor de verkiezingen.’

Hoe lang duurt het voordat we een nieuwe regering hebben?
De huidige ministers zullen als verzorgers blijven optreden terwijl de vorming van een nieuwe regering plaatsvindt.

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft het gemiddeld 94 dagen gekost om een ​​nieuwe coalitie samen te stellen, maar de vorming van het huidige kabinet duurde 225 dagen. Uit actuele opiniepeilingen blijkt dat er minimaal vier partijen nodig zijn om een ​​coalitie te vormen, dus de kans is groot dat het een langdurig proces wordt.

En hoe zit het met alle gezinnen die het slachtoffer zijn geworden van de belastingdienstcampagne?
Rutte zei vrijdag dat de financiële tegemoetkoming voor ouders het eerste is dat geregeld moet worden. Daarnaast, zo zei hij, wordt het hele aanvullende uitkeringsstelsel herzien en is ook de manier waarop het kabinet communiceert aan fundamentele verandering toe.

Veel van de gezinnen die werden uitgekozen, waren ook huishoudens met een dubbele nationaliteit – het hebben van meer dan één nationaliteit was een van de indicatoren die door de belastingdienst werden gebruikt om mogelijke fraude te identificeren. Ook hier zullen maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt, aldus Rutte.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Acteur Laurence Fox kondigt verkiezingsbod voor de burgemeester van Londen aan

De acteur zegt dat als hij wordt gekozen, hij de lockdown meer dan een maand eerder zal beëindigen dan is aangekondigd. Source link

10 beste strandhotels aan zee in Groot-Brittannië

Cary Arms & Spa, Torquay, DevonDuik bij Babbacombe op het South West Coast Path en je bereikt een kleine inham omgeven door rode...

Kings of Leon over Mick Jagger, haar op slot doen en liedjes schrijven op servetten

De rockband bespreekt Mick Jagger, lockdown-kapsels en hoe hun teksten op barmatten beginnen. Source link

Vier nieuwe hackgroepen hebben zich aangesloten bij een aanhoudend offensief tegen de e-mailservers van Microsoft

Een aan de Chinese overheid gekoppelde hackcampagne die deze week door Microsoft werd onthuld, is snel toegenomen. Minstens vier andere verschillende...

Recent Comments