Thursday, February 25, 2021
Home Binnenland Nieuw-Zeelandse naamgenoot: hoe de Nederlanders NZ noemden - DutchReview

Nieuw-Zeelandse naamgenoot: hoe de Nederlanders NZ noemden – DutchReview


De meeste mensen weten dat New York oorspronkelijk New Amsterdam heette, maar hoe zit het met Nieuw-Zeeland? Was het oorspronkelijk Zeeland voordat de Nederlanders arriveerden? Waar komt de naam vandaan?

Veel van de antwoorden op deze vragen zijn te vinden als we terugkijken op de 17e eeuw – de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, gewelddadige kolonisatie en Abel Tasman (je kent dit misschien als de Nederlandse Gouden Eeuw, maar dat is een beetje misleidend.

Nederlandse ontdekkingsreizigers: de eerste buitenlanders die Nieuw-Zeeland bereiken

Ontdekkingsreiziger Abel Tasman was de eerste Europeaan die het land in de Stille Zuidzee ontdekte, dat later bekend werd als Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

Abel Tasman “ontdekte” (zoals kolonisten graag ontdekken) Nieuw-Zeeland in 1642. Hoewel hij het land toen hij voor het eerst zag Staten Landt, in de overtuiging dat het deel uitmaakt van het land met die naam voor de kust van Argentinië dat nu bekend staat als Isla de los Estados.

Toen men zich realiseerde dat Nieuw-Zeeland geen deel uitmaakte van Zuid-Amerika, noemden de Nederlanders het Nova Zeelandia in het Latijn en Nieuw Zeeland in het Nederlands.

Walvisvaarders, missionarissen en handelaren volgden al snel, maar het duurde tot 1840 voordat Groot-Brittannië de eilanden claimde als hun eigen eilanden en de eerste permanente Europese nederzetting van Nieuw-Zeeland vestigde in Wellington.

Abel Tasman Nationaal Park. Beeld: Oren Rozen/ Wikimedia Commons /CC3.0

Abel Tasman – wie was hij?

Abel Tasman was een Nederlandse zeevarende, koopman en ontdekkingsreiziger die reisde als onderdeel van zijn diensten voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij kwam oorspronkelijk uit een klein dorpje genaamd Lutjegast in de provincie Groningen, maar verhuisde later naar Amsterdam. om zijn carrière op zee te beginnen.

Tasman werd geboren in 1603, maar de eerste die we ooit van hem horen is in 1631, wanneer zijn naam wordt genoemd in een Amsterdamse krant waarin hij zijn verloving met zijn vrouw aankondigt. Hij en zijn vrouw zouden dan in 1637 van Amsterdam naar Batavia (het huidige Jakarta) verhuizen, nadat hij zich had aangemeld voor nog eens 10 jaar dienst bij de VOC.

Tasman vertrok in 1642 voor zijn eerste grote reis en zou Mauritius en Tasmanië gaan verkennen (ja, de huidige naam van het eiland zou later zijn afgeleid van die van Tasman). Nieuw-Zeeland.

De eerste ontmoeting tussen de Nederlanders en de Maori

Het schip van Tasman meerde ongeveer zeven kilometer uit de kust van wat verondersteld wordt Golden Bay te zijn geweest. Vier boten werden gestuurd om water te halen voor de bemanning, wat leidde tot de eerste ontmoeting van de expeditie met de Māori.

Een van de vier boten werd begroet met een dubbele tule waka (Māori-kano) en ze werden aangevallen. Vier bemanningsleden werden met knuppels doodgeslagen. De kleine boten keerden snel terug naar het hoofdschip, dat vervolgens werd benaderd door twee waka’s.

Foto-van-Nederlandse-landing-in-Golden-Bay
Een historische afbeelding van de Nederlandse aankomst in Golden Bay. Beeld: Isaack Gilsemans/ Wikimedia Commons / Openbaar domein.

Tasman schreef over de uitwisseling in zijn dagboek.

“Nadat onze mensen ongeveer één glas aan boord waren geweest, begonnen de mensen in de twee kano’s ons met norse, holle stemmen te roepen,” herinnerde Tasman zich in zijn dagboek. ‘We konden er helemaal niets van begrijpen; Maar toen ze weer een paar keer riepen, riepen we terug als een symbolisch antwoord. Maar ze kwamen niet dichterbij dan op een steenworp afstand. “

“Ze bliezen ook vaak op een instrument, dat een geluid produceerde als de trompetten van de heidevelden. We lieten een van onze matrozen (die enigszins op de trompet konden spelen) wat deuntjes op hen spelen als antwoord. “

Schoten gelost

De trompet werkte niet. Tasman’s schip begon zich terug te trekken uit de baai en Tasman zag nu 22 waka’s op de kust. Al snel vertrokken elf van de waka’s naar het schip. De Nederlanders schoten op de Māori en schoten een man neer die een kleine witte vlag vasthield. Het schip verliet toen de baai.

Archeologisch onderzoek ontdekte later dat de Nederlanders waarschijnlijk hadden geprobeerd te landen in een rijk landbouwgebied, wat begrijpelijkerwijs de Māori zou hebben gealarmeerd en een defensieve aanval zou hebben uitgelokt. De geschiedenis van de Gouden Eeuw is niet zo gouden als de naam doet vermoeden, waarbij de Nederlanders in deze tijd veel wreedheden begingen tegen inheemse volkeren.

Andere Zeeuwse naamgenoten

De twee belangrijkste zeevarende provincies van Nederland in de Gouden Eeuw waren Holland en Zeeland, en oorspronkelijk noemden de Nederlandse ontdekkingsreizigers respectievelijk de grootste landmassa van Oceanië en de twee eilanden in het zuidoosten Nieuw-Holland en Nieuw-Zeeland.

De eerste werd uiteindelijk vervangen door de naam Australia and Kapitein James Cook van Groot-Brittannië later verengelst de laatste naam naar Nieuw-Zeeland. Nadat Britse kolonisten in Nieuw-Zeeland waren aangekomen, werd Engels de voertaal.

Nieuw-Zeeland heeft misschien een gewelddadige doop gehad, maar de naam is zeker blijven hangen. In feite is het over de hele wereld te vinden.

Naamgenoten in de VS.

De stad van Zeeland in de Amerikaanse staat Michigan werd in 1847 gesticht door de Nederlander Jannes van de Luyster en werd opgericht in 1907. De stad heeft nog steeds een kenmerkende Nederlandse smaak.

new york nederland
New York was ooit Nieuw Amsterdam. Beeld:Blij/ Pixabay

Flushing, een wijk in de wijk Queens, New York, is vernoemd naar de stad Vlissingen in Zeeland. Dit dateert uit de periode van de kolonie Nieuw Nederland, toen New York nog bekend stond als Nieuw Amsterdam.

LEES MEER | 8 doorslagen van Nederland over de hele wereld

Zeeland, North Dakota is een andere stad die naar deze provincie is vernoemd en waarvan de eerste kolonisten van Nederlandse afkomst waren.

Andere uithoeken van de wereld

De Nederlandse koloniën Nieuw Walcheren en Nieuw Vlissingen, beide op het Antilliaanse eiland Tobago, zijn beide vernoemd naar delen van Zeeland. De Canadese stad Zeeland, New Brunswick, is genoemd naar de Zeeuwse geboorteplaats van de Nederlander Philip Crouse die zich in 1789 in het gebied vestigde.

Paramaribo, de hoofdstad en grootste stad van Suriname, heeft een Fort Zeelandia, het voormalige Fort Willoughby tijdens de Britse kolonisatie.

Fort Zeelandia was een fort dat tussen 1624 en 1634 in tien jaar tijd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd gebouwd in de stad Anping (Tainan) op het eiland Formosa, het huidige Taiwan, tijdens hun 38-jarige heerschappij over het westelijke deel van het.

Een gewelddadige geschiedenis, een blijvende erfenis

De geschiedenis van Nieuw-Zeeland laat zien dat de Nederlandse Gouden Eeuw zeker zijn stempel op de wereld heeft gedrukt, of we dat nu leuk vinden of niet. Misschien wel de minst kwaadaardige van deze erfenissen zijn plaatsnamen. In feite zijn de Nederlanders verantwoordelijk voor het benoemen van vele delen van de wereld!

LEES MEER | 7 plaatsen genoemd door de Nederlanders (die je misschien niet kent)

Wist u iets over de Nederlandse geschiedenis van Nieuw-Zeeland? Vertel ons je mening in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Aneta Foubikova/ Unsplash
Dit artikel is mede geschreven door Freya Sawbridge en Sarah O’Leary.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Het aantal verlofuren loopt in januari sterk op tot 4,7 miljoen

Het aantal mensen met verlof stijgt met 700.000 tot 4,7 miljoen na opgelegde nieuwe lockdown-maatregelen. Source link

Camp Bestival gaat door zoals gepland, zegt organisator Rob da Bank

Het komt nadat de organisatoren van Reading en Leeds zeiden dat ze "zeer zeker" waren van het houden van hun evenementen. Source link

Asda zegt dat 3000 banen in gevaar zijn in een nieuw businessplan

De supermarkt zegt dat het begonnen is met het raadplegen van werknemers over een ingrijpende herstructurering van zijn bedrijf. Source link

Recent Comments