Sunday, March 7, 2021
Home Politiek Het aftreden van het kabinet heeft geen invloed op het coronavirusplan, zegt...

Het aftreden van het kabinet heeft geen invloed op het coronavirusplan, zegt Rutte – DutchNews.nl


Rutte: ‘Meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan.’ Foto: Bart Maat / ANP

Het aftreden van het voltallige Nederlandse kabinet op vrijdag was een dramatische afsluiting van het uitkeringsschandaal van de belastingdienst, maar het zal weinig veranderen aan de dagelijkse gang van zaken van het land.

Na het indienen van zijn ontslag bij de koning, zal Mark Rutte met zijn team van ministers doorgaan als premier in de hoedanigheid van conciërge – met uitzondering van minister van Economische Zaken Eric Wiebes, die het kabinet heeft verlaten vanwege zijn persoonlijke betrokkenheid bij de affaire.

Rutte benadrukte vrijdag tijdens zijn persconferentie dat de reactie van de regering op de coronaviruspandemie niet gehinderd zal worden door het verlies van haar mandaat. ‘Er is nog steeds een meerderheid in het parlement voor het coronaplan’, zei hij.

Hij beloofde ook dat het proces van compensatie van ouders die leden als gevolg van de fraudebestrijdingsstrategie van de belastingdienst niet zou worden belemmerd – hoewel de € 30.000 die ouders in december waren beloofd, op zijn vroegst in mei op hun bankrekening zullen verschijnen.

‘Ik heb er vertrouwen in dat het parlement er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat uw compensatie snel vorm krijgt en dat alle maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen’, aldus Rutte.

Overheidsregeringen – bekend als ‘demissionair‘in het Nederlands – zijn niet uitzonderlijk in Nederland. Na het einde van de kabinetsperiode blijven de ministers in functie totdat de onderhandelingen over een nieuwe regering zijn afgerond – een proces dat enkele maanden kan duren.

Het huidige kabinet is op 17 oktober 2017 beëdigd, na de verkiezingen op 15 maart. Dit was de langste onderhandelingsperiode ooit, vooral omdat er vier partijen nodig waren om een ​​regering te vormen en de eerste gespreksronde mislukte toen GroenLinks zich terugtrok.

Als een kabinet eenmaal een overgangsregering is geworden, beslist het parlement welke beleidsterreinen essentieel en urgent zijn, en welke ‘controversieel’ en dus verboden terrein zijn. De pandemische reactie zal als urgent worden beschouwd, waardoor de regering regels voor uitgaansverboden, vaccinaties en sociale distantiëren kan blijven bedenken en implementeren.

Maar zelfs binnen de beperkingen van een huismeesterbestuur hebben de regeringspartijen nog veel speelruimte om wetgeving aan te nemen. Na de ineenstorting van het eerste kabinet van Rutte in 2012, dat werd neergehaald toen Geert Wilders weigerde een noodpakket van € 16 miljard te ondertekenen, moest Nederland nog dringend bezuinigen op de begroting om aan de voorwaarden van de Europese groei en stabiliteit te voldoen. Pact.

Hoewel de PVV van Wilders de minderheidsregering van de rechtse liberalen (VVD) en christen-democratische partijen niet langer steunde, slaagde minister van Financiën Jan Kees de Jager erin een vijfpartijencoalitie samen te smelten om een ​​pakket maatregelen van € 12,4 miljard op te stellen binnen twee dagen.

Omdat de ad hoc alliantie – bekend als het Kunduzakkoord omdat dezelfde partijen een militaire operatie in Afghanistan hadden gesteund – een meerderheid in het parlement had, werd het begrotingspakket in april aangenomen, ook al vonden de algemene verkiezingen pas in september plaats.

Rutte’s derde termijn had nog maar twee maanden te gaan – waarvan de laatste drie weken in beslag zouden worden genomen door de verkiezingscampagne – en er zat geen belangrijke nieuwe wet in de pijplijn.

Het aftreden van een hele regering is echter een uitzonderlijke stap die voor het laatst werd gezet door de regering van Wim Kok in 2002 toen deze de verantwoordelijkheid aanvaardde voor de rol van de Nederlandse strijdkrachten in het bloedbad in Srebrenica tijdens de Joegoslavische oorlogen.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Acteur Laurence Fox kondigt verkiezingsbod voor de burgemeester van Londen aan

De acteur zegt dat als hij wordt gekozen, hij de lockdown meer dan een maand eerder zal beëindigen dan is aangekondigd. Source link

10 beste strandhotels aan zee in Groot-Brittannië

Cary Arms & Spa, Torquay, DevonDuik bij Babbacombe op het South West Coast Path en je bereikt een kleine inham omgeven door rode...

Kings of Leon over Mick Jagger, haar op slot doen en liedjes schrijven op servetten

De rockband bespreekt Mick Jagger, lockdown-kapsels en hoe hun teksten op barmatten beginnen. Source link

Vier nieuwe hackgroepen hebben zich aangesloten bij een aanhoudend offensief tegen de e-mailservers van Microsoft

Een aan de Chinese overheid gekoppelde hackcampagne die deze week door Microsoft werd onthuld, is snel toegenomen. Minstens vier andere verschillende...

Recent Comments