Sunday, February 28, 2021
Home Bedrijf Hoeveel kan Joe Biden aan de Amerikaanse economie doen?

Hoeveel kan Joe Biden aan de Amerikaanse economie doen?


Door Natalie Sherman
Bedrijfsverslaggever, New York

afbeelding copyrightReuters

De sociale en economische verwoesting van de coronaviruspandemie hielp Joe Biden het Witte Huis te winnen – en zijn eerste maanden in functie zullen worden besteed aan het aanpakken ervan.

Hoewel het land sterk verdeeld blijft, heeft de partij van de heer Biden de controle over het Huis en ook een krappe meerderheid in de Senaat, waardoor hij meer ruimte heeft dan velen verwachtten om zijn agenda door te drukken.

1. Druk op voor meer Covid-19-uitgaven.

afbeelding copyrightReuters
afbeelding bijschriftHonger en armoede in de VS zijn toegenomen tijdens de pandemie

Sinds het winnen van de verkiezingen in november heeft de heer Biden de beloften van extra pandemische hulp centraal gesteld in zijn plannen.

Democraten zouden een plan voorbereiden dat nieuwe stimuleringscontroles voor de meeste gezinnen zou kunnen bevatten. Het veiligstellen van geld voor nationale en lokale overheden – financiering die de Republikeinen blokkeerden terwijl Donald Trump in functie was – is een andere topprioriteit.

Het lijdt weinig twijfel dat de Republikeinen de plannen zullen bestrijden. Maar sommige Wall Street-analisten, zoals die van Goldman Sachs, schrijven al $ 750 miljard meer in, omdat ze verwachten dat de heer Biden er uiteindelijk iets doorheen zal krijgen.

“Dat zou in ieder geval gemakkelijker moeten zijn”, zegt Chris Low, hoofdeconoom bij FHN Financial.

  • Waarom Georgia wint, is enorm voor Biden

  • Wat Joe Biden wil doen

2. Roep op tot verhoging van het minimumloon – en belastingen.

afbeelding copyrightGetty-afbeeldingen
afbeelding bijschriftBelastingverlagingen waren de kenmerkende prestatie van de Trump-regering

De heer Biden heeft gezegd dat hij het minimumloon van Amerika meer dan wil verdubbelen tot $ 15 per uur, een al lang bestaande prioriteit van vakbonden en liberale belangengroepen.

Hij heeft ook beloofd dat hij zal aandringen op het verhogen van de belastingen op de rijkste huishoudens en gedeeltelijk terugdraaien van belastingverlagingen aan bedrijven tijdens de Trump-regering, toen de toptarieven daalden van 35% naar 21%.

Zelfs met de democratische meerderheden is het echter niet duidelijk dat dit idee binnenkort werkelijkheid zal worden, aangezien het waarschijnlijk is dat om dergelijke stappen door te voeren enige Republikeinse steun nodig is.

Wall Street-analisten gokken er tenminste op dat er voorlopig geen hogere belastingen op tafel liggen.

Maar Jason Furman, een professor aan de Harvard Kennedy School en economisch adviseur onder voormalig president Barack Obama, zei dat hij denkt dat sommige stijgingen mogelijk blijven.

“President Biden zal maar een fractie kunnen krijgen van waar hij om vraagt, want hij kan niet meer doen dan wat de meest gematigde democratische senator wil”, zegt hij. ‘Ik denk dat hij wat belastingverhogingen krijgt voor huishoudens en bedrijven met een hoog inkomen, maar niet een enorm bedrag.’

3. Streef naar biljoenen in klimaatvriendelijke infrastructuuruitgaven.

afbeelding copyrightGetty-afbeeldingen
afbeelding bijschriftInfrastructuurbehoeften zijn een kwestie die in theorie democraten en republikeinen verenigt

Tijdens de campagne beloofde de heer Biden de Amerikaanse economie een vliegende start te geven met enorme investeringen in infrastructuur, met de nadruk op klimaatvriendelijke items zoals oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Het is een idee met veel steun van bedrijfsgroepen en een idee dat in theorie conservatieven en liberalen zou kunnen verenigen.

Prof Furman verwacht dat de heer Biden vrij snel zal aandringen op een onmiddellijk economisch hulppakket en vervolgens op een tweede, groter investeringspakket met belastingverhogingen en financiering voor openbaar vervoer, treinen en andere zaken.

Maar het Congres aan boord krijgen voor aanzienlijke uitgaven voor openbare werken, zou gemakkelijker gezegd dan gedaan kunnen zijn.

Donald Trump prees tenslotte ook infrastructuurplannen – beloften die in Washington een lopende grap werden, omdat ze herhaaldelijk niet verder kwamen. En veel klimaatvriendelijk beleid blijft controversieel in republikeinse en zakenkringen.

“Dit biedt meer mogelijkheden, maar het is nog steeds een buitengewoon kleine meerderheid”, zegt professor Furman. ‘Je zult niet alles kunnen doen.’

4. Orderwijziging inzake immigratie en milieu.

afbeelding copyrightGetty-afbeeldingen
afbeelding bijschriftDe heer Biden heeft gezegd dat hij de VS zal pushen om strengere regels voor vervuiling en meer elektrische voertuigen aan te nemen

De heer Biden hoeft niet voor alles afhankelijk te zijn van het Congres – en hij zal zijn uitvoerende macht waarschijnlijk richten op kwesties als immigratie en het milieu, twee gebieden waarop de zakenwereld zich vaak afsplitst van de regering-Trump.

Hij heeft beloofd om Trump-acties snel ongedaan te maken, onder meer door opnieuw deel te nemen aan het klimaatakkoord van Parijs en een einde te maken aan reisverboden van verschillende landen met een moslimmeerderheid.

Hij heeft ook de macht om het beleid te beïnvloeden via aangestelden, nieuwe regels voor kwesties als vervuiling en de bestedingsruimte van Washington, die hij heeft beloofd te gebruiken om de vraag naar elektrische voertuigen te stimuleren.

5. Doe, nou ja, iets, met studentenschuld.

afbeelding copyrightReuters
afbeelding bijschriftBiden zal in zijn partij onder druk komen te staan ​​als het gaat om de studentenschuld van links

Het is niet duidelijk hoe ver meneer Biden zal gaan als het gaat om het gebruik van zijn macht in het Witte Huis.

Democratische leiders zoals senatoren Elizabeth Warren en Chuck Schumer hebben hem ertoe aangezet uitvoerende bevelen te ondertekenen het wegvagen van tot $ 50.000 aan studentenschulden aan de federale overheid.

Tot dusver heeft de heer Biden de oproepen om eenzijdig dergelijke schulden kwijt te schelden afgewezen, waarbij hij vasthield aan het standpunt dat hij innam tijdens zijn verkiezingscampagne, toen hij wetgevingsvoorstellen steunde om tot $ 10.000 aan federale studieleningen kwijt te schelden.

“De eerste paar jaar zal de regering-Biden veel tijd besteden aan het proberen vast te stellen wat de juiste beleidspositie is, omdat ze het niet eens zijn”, zegt econoom Pippa Malmgren, die in het Witte Huis van de voormalige president diende. George W. Bush. “Links is verdeeld, alleen niet zo scherp als rechts.”

Gerelateerde onderwerpenSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Budget 2021: De uitdaging voor Rishi Sunak

De BBC kijkt naar de toestand van de Britse economie voorafgaand aan de voorjaarsbegroting. Source link

Covid: Hoe dit Indiase bedrijf de wereld vaccineert

Het Serum Institute of India is geen begrip, maar het is 's werelds grootste vaccinproducent. Source link

Line of Duty: Datum voor serie zes van corruptiedrama bij de politie aangekondigd

Kelly Macdonald sluit zich aan bij vaste klanten Martin Compston en Vicky McClure wanneer het BBC One-drama terugkeert. Source link

LeBron vs Zlatan: Wie heeft de politiek gewonnen?

"Ik zal nooit mijn mond houden", zegt James tegen Ibrahimovic in politiek activisme spuwde. Source link

Recent Comments