Wednesday, January 27, 2021
Home Reizen Hoe intentie een wandeling in een pelgrimstocht verandert - plus 5 Britse...

Hoe intentie een wandeling in een pelgrimstocht verandert – plus 5 Britse pelgrimsroutes


W.als we worden bevrijd van onze opsluiting, wat zijn dan de veilige opties om ons erop uit te trekken? Vorig jaar was het jaar van buiten wandelen, dus misschien – en ik ben misschien bevooroordeeld – wordt 2021 het jaar van bedevaarten? Om de basis te leggen voor herontdekking, lanceerde de British Pilgrimage Trust (BPT) in de zomer van 2020 Britain’s Pilgrim Places, een compendium van 600 sites en 100 routes, waarvan ik co-auteur was.

Buiten wandelen is hoe door de geschiedenis heen veel van de groten van de mensheid betekenis hebben gevonden, ontdekkingen hebben gedaan en nieuwe wegen van innerlijke ontdekking zijn ingeslagen. In Thinking, Fast And Slow legt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman uit hoe lopen de perfecte ambulante snelheid is om onze geest te bevrijden. Als we in onze stoelen zitten, is onze geest goed in het uitvoeren van taken, maar niet in groot denken. Hardlopen maakt onze geest leeg, maar het is moeilijk om je gedachtegang vast te houden. Loop echter, en je geest kan de blauwe lucht boven je worden, waardoor je gedachten kunnen stijgen en nieuwe verbindingen kunnen vormen. Langdurig wandelen bevrijdt ook je emoties.

Om tijdens het wandelen de rijkste innerlijke ervaring op te doen, helpt het om overal om je heen aanwezig te zijn: planten, dieren, vogels, landschappen, luchten, paden, dorpen, architectuur, geluiden, geuren, texturen, weersomstandigheden. Als je dit bereikt, zul je je meer verbonden voelen met de natuur en de mensheid.

Wandelen kan dus opnieuw worden ingekaderd zonder het woord bedevaart te hoeven noemen. Maar een of ander kenmerkend kenmerk van pelgrimstocht is nuttig – een wandeling structureren rond een uniek doel, bepaald door je hart en geactiveerd door je voeten. We hebben allemaal meestal minstens één vraag die we willen beantwoorden, iets dat we in ons leven willen brengen of los willen laten. Kies dus één “intentie” uit uw vele opties en wijd uw reis aan dat doel.

Als je eenmaal je intentie hebt bepaald, heb je een goede bestemming nodig. Dit kan traditioneel zijn, zoals hieronder beschreven, of ergens minder voor de hand liggend, zoals het graf van een voorouder of een plek waar u zich geliefd voelde.

Dat gezegd hebbende, de meest gevestigde, toegankelijke routes hebben meestal “beproefde” traditionele bestemmingen. Mijn boek kan daarbij helpen, samen met websites zoals megalithic.co.uk, Explorechurches.org en LabyrinthsinBritain.uk. Deze voorbeelden zijn toegankelijk via Google Maps en britishpilgrimage.org, zodra de Covid-beperkingen zijn opgeheven. Maar zoek nu meteen uw plaatselijke bedevaartsoord.

St Magnus WayFoto: Mark Ferguson / Alamy

Orkney is ongeveer zo afgelegen en vrij van mensen als in Groot-Brittannië mogelijk is. Een typisch landschap is vlak met glooiende heuvels die het oog naar de hoge kliffen van de westkust leiden. Als je verbeeldingskracht het afgelopen jaar werd beperkt door de vier muren van je huis, zijn er minder tegengiffen beter dan de uitgestrekte lucht hier.

Er is een oude, maar nieuw gemarkeerde pelgrimsroute van 58 mijl, geïnspireerd door het leven en de dood van Magnus, de beschermheilige van Orkney, die leefde in een niet-zo-heilige periode in de geschiedenis. Magnus werd bedrogen en vervolgens vermoord door zijn neef Håkon, zodat hij in plaats daarvan over de graaf kon heersen. De route volgt de processie van het lichaam van Magnus nadat zijn moeder had gesmeekt om het terug te brengen van het eiland Egilsay, waar hij de marteldood stierf, naar zijn (eerste) begraafplaats in Birsay. Zijn lichaam werd later opgegraven en het tweede deel van de route vertegenwoordigt zijn latere reis naar de kathedraal in Kirkwall.

Met de veerboot naar Egilsay reizen, de pelgrimsroute over het eiland lopen en dan terugkeren, duurt een dag. De tweede etappe, van Evie naar Birsay, volgt de reis van Magnus ‘lichaam via kustroutes met adembenemende uitzichten, en passeert “Mansie” (Magnus) stenen die aangeven waar zijn doodskist onderweg rustte. De kustwandelingen langs dit gedeelte kunnen worden beïnvloed door Atlantische stormen en getijden en de Magnus Way-website raadt aan om extra dagen te plannen in geval van onvoorspelbaar weer – het hele jaar door. De laatste etappe naar Kirkwall volgt de zachtere kustwateren van Scapa Flow, een van de grootste natuurlijke havens op het noordelijk halfrond, voordat we de magnifieke Saint Magnus-kathedraal bereiken, uniek in Groot-Brittannië omdat zowel de patroonheilige als de grondlegger nog steeds in identificeerbare heiligdommen zijn.
stmagnusway.com

Whitby Way

Rivier Esk bij Glaisdale.Rivier Esk bij Glaisdale. Foto: Guy Hayward / British Pilgrimage Trust

De 66 mijl lange Whitby Way begint bij York Minster, klimt van de Vale of York naar de glooiende heuvels bij Crayke en steekt vervolgens de North York Moors en de rivier de Esk-vallei over voordat hij bij Whitby de zee ontmoet. Bij het betreden van de oude paden van de Yorkshire Dales en North York Moors heb ik me altijd verbonden gevoeld met de oudheid van het landschap, een diepte van geschiedenis die het menselijk begrip te boven gaat. Maar de route laat de pelgrim ook kennismaken met een hoge concentratie van ‘nieuwere’ middeleeuwse vestigingen in buitengewone omgevingen, zoals de abdijen van Byland, Rievaulx en Whitby. Andere oude pelgrimsoorden zijn Lastingham, met zijn Normandische crypte die de heilige abtbroeders Cedd en Chad huisvestte, en pre-Normandische plaatsen zoals Crayke en Kirkdale. Alleen al de landschappen maken deze route bijzonder; voeg de pelgrimsplaatsen toe – en de zorg die aan de presentatie van de route wordt besteed in de officiële gids – en het is een onvergetelijke pelgrimservaring.
ldwa.org.uk

Peak District Old Stones Way

Carl WarkCarl Wark. Foto: Guy Hayward / British Pilgrimage Trust

Op de Pennine heidevelden ten zuidwesten van Sheffield, staat het prehistorische rotsfort van Carl Wark trots in de buurt van Higger Tor, een hoogtepunt van waaruit je je bestemming Minninglow, 40 kilometer ten zuiden, kunt zien. Deze 38 mijl lange route is een eerbetoon aan de schaal van landschapsontwerp in het neolithicum en de bronstijd, dat misschien omschreven kan worden als “horizonarchitectuur”. Sta op belangrijke punten langs de route en bekijk de verschillende monumenten in meerdere richtingen, soms tientallen kilometers uit elkaar.

De route passeert de oude stenen van de Nine Ladies en de heilige bosjes van Stanton Moor, die op midzomernacht tot leven barsten met lokale festiviteiten, en Arbor Low, de neolithische ‘klok’ waarvan de liggende stenen zijn uitgelijnd met midwinter zonsopgang en midzomer zonsondergang. Al deze prehistorische vindplaatsen hebben een directe zichtlijn naar Minninglow, de rustplaats van vroegere stamhoofden in hun cairns met kamers. Het is heerlijk om met deze zichtlijntechnologie om te gaan en het ontzag te voelen dat onze voorouders moeten hebben gevoeld. Bij deze route is het niet altijd duidelijk waar elke plaats precies voor dient; niettemin is bij elk de atmosfeer voelbaar.
britishpilgrimage.org

Pelgrimsroute in Noord-Wales

Llangelynin kerk.Llangelynin kerk. Foto: Chris Potter

Met duizenden pelgrims maakten vroeger Bardsey Island, bekend als “het eiland van 20.000 heiligen” en, volgens sommigen, het “echte Avalon” waar koning Arthur begraven ligt (Glastonbury is het andere Avalon). Nu is er een route van twee weken van 140 mijl gemarkeerd, beginnend bij Holywell in Flintshire. Hier is een groot wijwaterzwembad waarin ik genoot van knielen op de steen van St. Beuno, mijn lichaam ondergedompeld.

De route voert langs prehistorische steencirkels, oude kerken, twee kathedralen, duizend jaar oude stenen kruisen, heilige bronnen en watervallen. Het gaat door bossen en over rivieren, bergen en langs kustpaden, en over oude wegen, door wildernis en menselijke nederzettingen. Kleine stenen kerken die in de heuvels zijn genesteld, bieden onderweg beschutting en rust, net zoals ze in het verleden zouden hebben gedaan. Welshe dichters hebben inspiratie opgedaan in dit deel van Noord-Wales, onder wie Gerard Manley Hopkins en RS Thomas. Het meest poëtische hoogtepunt ligt in de lastige oversteek naar Bardsey Island in een eenvoudige boot. Pelgrims voor de komende jaren zullen worden aangetrokken door het eiland waar de zon ondergaat aan de waterige horizon aan het einde van de wereld – een Welsh finisterre.
pelgrims-way-north-wales.org

Old Way, Hampshire en Sussex

Kathedraal van Chichester.Kathedraal van Chichester. Foto: Guy Hayward / British Pilgrimage Trust

De Oude Weg wordt hersteld door het BPT, eerst herontdekt door zijn medeoprichter, William Parsons, terwijl hij onderzoek deed naar de Gough-kaart in de Bodleian Library, Oxford. Zowel Europese als Britse pelgrims zochten het heiligdom van Thomas Becket in Canterbury. Ervan uitgaande dat de dubbeltijhaven van Southampton een drukke landingsplaats voor pelgrims zou zijn geweest, begint hier de Oude Weg, met nog 250 mijl en nog drie weken te gaan. Dan slentert de route langs de kustlijn van Solent, steekt de rivier de Hamble over in een kleine roze veerboot die al sinds 1493 vaart, en kronkelt langs de kustgeulen naar het heiligdom van St. Richard in de kathedraal van Chichester. Van daaruit volgt het beboste laagland naar Arundel, met zijn kathedraal en kasteel.

De route gaat verder langs de South Downs, langs een middeleeuws pelgrimsherberg in Bramber, voor een welkome plons bij de heilige bronnen van Fulking, die John Ruskin naar het dorp heeft geleid. Er is een klim naar Ditchling Beacon voordat we Lewes en zijn 11e-eeuwse Cluniac-priorij bereiken. Kort daarna is er rust in de Bible Bottom-vallei voordat er weer een beklimming wordt gemaakt naar Mount Caburn, en dan door ‘Bloomsbury set’-land rond Firle, waar we de felgekleurde kerk van Berwick bezoeken.

Bij het verlaten van de Downs is de oude Wilmington-taxus uit de vijfde eeuw een aanwezigheid om te aanschouwen voordat hij de lage, natte graslanden van de Pevensey Levels oversteekt naar Battle Abbey, waar de Normandische verovering zich vestigde. Dramatische kustlandschappen volgen, door Winchelsea en Rye, voordat de route landinwaarts gaat richting Canterbury langs de rivier de Rother naar Kent. Romney Marshes strekt zich uit tot bijna Saltwood Castle, waar de ridders die Thomas Becket vermoordden hun laatste noodlottige reis maakten. De Elham Valley Way loopt dan Canterbury binnen, eerst vanaf Mount Joy voordat hij de stadsmuren binnengaat.
britishpilgrimage.org

Bezoek British Pilgrimage Trust voor georganiseerde bedevaarten en de online gids Oude Weg, wanneer de Covid-beperkingen zijn opgeheven. Britain’s Pilgrim Places, door Nick Mayhew Smith en Guy Hayward (Lifestyle Press voor £ 19,99), is een geïllustreerd compendium van Britse pelgrimsoordenSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Goldman Sachs verlaagt het salaris van CEO David Solomon met $ 10 miljoen

Goldman Sachs heeft het salaris van zijn CEO, David Solomon, met $ 10 miljoen (£ 7,3 miljoen) verlaagd nadat de bank werd gedwongen...

Het Reddit-leger neemt het op tegen de oude garde van Wall Street

De aandelen van een gamesbedrijf zijn met 276% gestegen - het resultaat van een gevecht tussen particuliere en professionele investeerders. Source link

Boeing 737 Max mag na crashes in Europa vliegen

Regelgevers zeggen dat het vliegtuig veilig is om weer te vliegen nadat twee dodelijke crashes hebben geleid tot het aan de grond lopen. Source...

In de 30 meter hoge tunnel gegraven door HS2-demonstranten onder een park in Londen – video

De HS2-opstand zegt dat het heeft gegraven en klaar is om een ​​30 meter lang tunnelnetwerk onder Euston Square Gardens in Londen te...

Recent Comments