Sunday, January 17, 2021
Home Bedrijf De ommekeer van Asos laat zien dat Covid vriendelijk is geweest voor...

De ommekeer van Asos laat zien dat Covid vriendelijk is geweest voor online retailers | Nils Pratley


ikHet is nu verbazingwekkend dat beleggers op de aandelenmarkt aanvankelijk dachten dat lockdowns slecht zouden zijn voor online kledingwinkels. De aandelen in Asos zijn in de maand maart 2020 ongeveer gehalveerd tot £ 13. Ze staan ​​nu op £ 53, aangezien de zaken een hoge vlucht hebben genomen.

Het beste van alles voor aandeelhouders is dat het bedrijf zichzelf niet meer in de voet schiet. Asos rekte zich in 2018 en 2019 uit door te proberen tegelijkertijd megamagazijnen te bouwen in Berlijn en Atlanta. Het mislukte beide projecten, gaf drie winstwaarschuwingen snel achter elkaar af en deed buitenstaanders zich afvragen of een indrukwekkende inkomstenlijn ooit solide winsten zou opleveren.

Een antwoord lijkt nu dichterbij. Het ruwe cijfer voor dit financiële jaar lijkt op bijna £ 4 miljard aan verkopen en ongeveer £ 170 miljoen aan winst vóór belastingen. Als 4% -ish een betrouwbare winstmarge wordt, heeft Asos één grote investeringskwestie van zich afgeschud.

De marge-triomf zit nog niet in de zak, moet worden toegevoegd, want handelen in de tijd van Covid leverde een dubbel voordeel op. Gokkers kochten niet alleen meer items, ze gaven ook minder terug (niemand maakt zich druk over de pasvorm van een thuisblijvende joggingbroek). Er is ook de lichte zorg dat het publiek van twintig jaar van Asos meer wordt blootgesteld aan een daling van het beschikbare inkomen, waarbij de ergste effecten mogelijk nog te wachten staan.

In de ronde waren de Covid-omstandigheden echter duidelijk goed voor Asos. Het tempo van de verkoopgroei versnelde tot 24% in de laatste vier maanden van 2020, inclusief een opmerkelijke 36% in het VK. Niet alle extra zaken blijven hangen als winkels heropenen, maar veel zou moeten.

Asos is nu terug op een waardering van £ 5 miljard. Nu de helft van de omzet al online is, is de £ 10 miljard gepasseerd – zijn aandelen zijn verdubbeld sinds hun eigen wiebelen in maart. Met andere woorden, de herziene visie van de aandelenmarkt is dat de vooruitzichten voor online kledingwinkels permanent en fundamenteel zijn veranderd. Ja, die conclusie lijkt nu overduidelijk. Achteraf bezien was de uitverkoop van afgelopen maart een buitengewone gebeurtenis.

NAO moet luisteren

Regeringen zouden beter naar de Nationale Rekenkamer moeten luisteren, betoogde schaduwkanselier Anneliese Dodds in haar Mais-lezing op woensdagavond. Die gedachte is niet bepaald revolutionair, maar heeft twee duidelijke deugden. Ten eerste is het een goed idee. Ten tweede moet Labour de taal van competentie spreken bij de overheidsuitgaven.

De tragedie van de NAO, de onafhankelijke waakhond voor overheidsuitgaven, is dat ze uitstekende – en vaak vernietigende – rapporten produceert die ministers op de een of andere manier terzijde kunnen schuiven.

Een humdinger van de NAO afgelopen november zette, in koude termen, de omvang van verspilling en vriendjespolitiek in het inkoopprogramma van de overheid tijdens de pandemie uiteen. Ongeveer £ 10,5 miljard van £ 18 miljard aan overheidsopdrachten werd gegund zonder openbare aanbesteding en bedrijven hadden tien keer meer kans om te slagen in hun pitch als ze banden hadden met de Tory-partij. Zelfs als men rekening houdt met de noodzaak om snel te handelen tijdens een noodgeval, zijn de statistieken schandalig.

Het idee van Dodds is dat het hoofd van de NAO een enkele jaarlijkse evaluatie moet maken van de effectiviteit van de overheidsuitgaven en dat de overheid moet worden verplicht om te reageren. Dat zou natuurlijk geen garantie zijn voor een einde aan verspilling en vriendjespolitiek. Maar ja, het is een meer verantwoordelijke benadering dan NAO-rapporten de krantenkoppen van een dag te laten genereren en vervolgens stof te verzamelen.

Het politieke punt is dat Labour wanhopig moet laten zien dat hij op de hoogte is van financiële details. Zelfs als de pandemie voorbij is, zullen de begrotingstekorten in het VK de komende jaren enorm zijn. Dus ja, hameren op “waar voor je geld” in de overheidsuitgaven is essentieel gezien de dagelijkse herinnering (de laatste is het verstrekken van gratis schoolmaaltijden) aan de losse greep van de regering op details.

Dodds is een onfatsoenlijke politica en totdat Labour duidelijker breekt met enkele van de beleidsbeloften van het Corbyn-tijdperk, kan haar toespraak verloren gaan in het politieke lawaai. Maar het mikte in grote lijnen in de goede richting, en dat is een begin. Efficiënte overheidsuitgaven zijn belangrijk, nooit meer dan nu.

Covid brengt HR-complexiteit met zich mee

Hoe moeten bedrijven omgaan met personeel dat weigert zich te laten vaccineren? Laat ze regelmatig Covid-tests afleggen, zegt Alan Jope, de CEO van Unilever. Ja, dat is een logisch antwoord. Maar kan men ook werknemers ontslaan die zich niet laten testen, of thuis laten werken? De complexiteit van Covid is nog maar net begonnen voor de afdeling Human Relations.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Bobby Kennedy had gelijk: het bbp is een slechte maatstaf voor de gezondheid van een land

Next maand zal het officieel zijn. De cijfers zullen een eerste schatting geven van hoeveel de Britse economie in 2020 kromp. Afhankelijk...

Pogingen van Kwarteng om de rechten van arbeiders aan te vallen, lopen mogelijk tegen een rode muur aan

De spanningen binnen het kabinet doen zich voor en de kans is groot dat ze een almachtige ruzie gaan veroorzaken over de houding...

Airbnb weigert restituties te betalen voor uitjes die door Covid zijn geannuleerd

BVoor de tweede lockdown in oktober besloten NHS-medewerker Lex Karlin en zijn vrouw Annie zichzelf te trakteren op een kerstvakantie. Ze boekten...

Schokkende Brexit-aanklachten doen ons pijn, zeggen kleine Britse bedrijven

De ministers van de regering omschrijven de post-Brexit-hoofdpijn die Britse exporteurs sinds 1 januari hebben geleden als louter "kinderziektes". Maar Alex Paul,...

Recent Comments