Sunday, January 17, 2021
Home Bedrijf De export van verse zeevruchten uit Schotland naar de EU is tot...

De export van verse zeevruchten uit Schotland naar de EU is tot 18 januari gestopt


De leveringen van verse Schotse zeevruchten aan de EU zijn stopgezet tot 18 januari, nadat post-Brexit problemen met gezondheidscontroles, IT-systemen en douanedocumenten een enorme achterstand veroorzaakten.

De Schotse visserij is in een crisis beland, aangezien vrachtwagens vol levende zeevruchten en verse vis – van zalm tot zeeduivel en langoustines – bestemd voor winkels en restaurants in Frankrijk, Spanje en andere landen zijn afgewezen omdat het te lang duurt voordat ze arriveren.

De grootste logistieke dienstverlener in de branche, DFDS, wees op vertragingen met betrekking tot gezondheidscertificaten, problemen met de IT-systeeminterface tussen de groep en lokale autoriteiten en onjuiste of ontbrekende douanedocumentatie van klanten.

Nieuwe Brexit-regels vereisen dat elke doos zeevruchten en vis uit vrachtwagens wordt gelost en door dierenartsen wordt geïnspecteerd voordat deze Schotland verlaat. Het kostte ondernemers vijf uur per vrachtwagen om een ​​gezondheidscertificaat te verkrijgen, dat nodig is om ander douanepapier aan te vragen. Als de problemen niet snel worden opgelost, vrezen sommigen dat de handel, die meer dan £ 1 miljard waard is voor Schotse bedrijven, zou kunnen instorten.

Geconfronteerd met de achterstand, stopte DFDS afgelopen vrijdag, een week na het vertrek van het VK uit de EU, zijn “groupage export service” – waarmee verschillende exporteurs producten kunnen groeperen in een enkele zending. Het zei dat het IT-problemen wilde oplossen en meer personeel wilde trainen om zijn klanten te helpen de douanedocumentatie goed te krijgen.

DFDS zei dat het verwachtte de leveringen aanstaande maandag te hervatten, maar de service zou aanzienlijk langer duren dan vóór de Brexit, en benadrukte het belang van 100% correct papierwerk.

Goederen die op dag 1 worden verzonden, bijvoorbeeld vanuit Larkhall bij Glasgow, worden nu gepland om op dag 3 in Boulogne aan te komen – een tot twee dagen langer dan het kostte om goederen naar Frankrijk te verzenden vóór de Brexit.

De klanten moeten wachten met het verzenden van bestellingen tot ze een schriftelijke verklaring hebben ontvangen en een “samenvattend controledocument” hebben ingevuld voor elke exportverzending. DFDS zei: “Door samen te werken, streven we ernaar om zeer snel weer een robuuste service te hebben.”

Jimmy Buchan, de chief executive van de Scottish Seafood Association, vertelde de Guardian dat de problemen gedeeltelijk werden veroorzaakt door het “nog niet geteste en niet-geteste” nieuwe IT-systeem, dat op 28 december live ging toen de branche op vakantie was. “We werden in het diepe gegooid. We hebben twee jaar de tijd gehad om ons hierop voor te bereiden en de regering doet een stap terug en zegt: ‘Dit is wat je wilde.’ ”

Hij stelde voor om in Schotland een onafhankelijk verrekenkantoor voor Europa op te zetten, dat “vis op Schotse bodem maait en niet opnieuw hoeft te stoppen voordat het in Frankrijk aankomt”. Hij zei dat dit kostbare tijd zou besparen en de industrie in staat zou kunnen stellen om weer ‘s nachts te leveren.

Aanmelden voor zakelijke e-mail van Guardian

De minister van het Cabinet Office, Michael Gove, vertelde parlementsleden dat Groot-Brittannië een gemakkelijke toegang tot Europa moest verzekeren voor de Schotse visindustrie. “[Regarding] de specifieke kwestie van de aanvoer van vis, schaal- en schelpdierproducten, omdat het bederfelijk van aard is, is het absoluut essentieel dat we zorgen voor een zo soepel mogelijke toegang tot Europese en andere markten, ”zei hij in het parlement.

Tegelijkertijd stelde de regering van het VK voor om lege vrachtwagens voor levensmiddelen in supermarkten te versnellen die naar Europa terugkeren om te herladen, uit bezorgdheid dat verstoring in havens zou kunnen leiden tot tekorten aan voedselvoorziening, aldus de Financial Times. gerapporteerd (betaalmuur). Een consultatiedocument dat dinsdag door het ministerie van Landbouw naar de industrie werd gestuurd, zei dat “het potentieel voor verdere verstoring groot blijft”.

Het zei: “Gezien het potentieel voor grensvertragingen om de toeleveringsketens de komende weken te beïnvloeden, stellen we een noodmaatregel voor … om de terugkeer van lege vrachtwagens van het VK naar de EU te bespoedigen, waar ze kunnen worden aangevuld met voorraden. “Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Bobby Kennedy had gelijk: het bbp is een slechte maatstaf voor de gezondheid van een land

Next maand zal het officieel zijn. De cijfers zullen een eerste schatting geven van hoeveel de Britse economie in 2020 kromp. Afhankelijk...

Pogingen van Kwarteng om de rechten van arbeiders aan te vallen, lopen mogelijk tegen een rode muur aan

De spanningen binnen het kabinet doen zich voor en de kans is groot dat ze een almachtige ruzie gaan veroorzaken over de houding...

Airbnb weigert restituties te betalen voor uitjes die door Covid zijn geannuleerd

BVoor de tweede lockdown in oktober besloten NHS-medewerker Lex Karlin en zijn vrouw Annie zichzelf te trakteren op een kerstvakantie. Ze boekten...

Schokkende Brexit-aanklachten doen ons pijn, zeggen kleine Britse bedrijven

De ministers van de regering omschrijven de post-Brexit-hoofdpijn die Britse exporteurs sinds 1 januari hebben geleden als louter "kinderziektes". Maar Alex Paul,...

Recent Comments