Sunday, January 17, 2021
Home Bedrijf Als de Brexit 'klaar' is, waar is dan het dividend? |...

Als de Brexit ‘klaar’ is, waar is dan het dividend? | Martin Kettle


ikHet is twee weken geleden dat Groot-Brittannië eindelijk zijn banden met de Europese Unie verbrak. Het lijkt daarom misschien wat voorbarig om je af te vragen hoe het allemaal gaat. Maar de realiteit van de Brexit begin 2021 is grimmig. We mogen nu een soevereine natie zijn – wat voor velen erg belangrijk is – maar in bijna elk materieel opzicht is het VK momenteel slechter af dan vóór 1 januari.

Wat dit ons ook verder vertelt, het is een herinnering dat de Brexit nog niet is voltooid. Groot-Brittannië blijft een eiland voor de kust van de EU, de belangrijkste afzetmarkt. Dit vraagt ​​om beleid en actie van politici en partijen. Brexit is een fase in dat proces. Maar het proces gaat door en de Brexit vormt het nog steeds. Sta eens stil bij vier actuele voorbeelden, waarvan het parlement vandaag de bewijzen heeft gehoord.

Ten eerste is er de berg papierwerk dat vers is betrokken bij de handel over het Kanaal naar de EU. Ian Wright van de Food and Drink Federation zei vandaag tegen parlementsleden van de Brexit-commissie dat een baan die normaal gesproken drie uur duurde voordat de Brexit begon, nu vijf dagen in beslag neemt, zelfs voor grote bedrijven. De douanehandhavers tasten momenteel evenzeer in het duister over de regels als de exporteurs, voegde hij eraan toe.

Ten tweede is er het specifieke effect van dit alles op de emotionele kwestie van de export van vis en zeevruchten, waarover de Schotse nationale partij Boris Johnson hekelde bij de vragen van de premier van deze week. Scotland Food and Drink waarschuwde dinsdag dat exporteurs van zeevruchten dat wel waren £ 1 miljoen aan omzet verliezen elke dag.

Ten derde is er een afzonderlijke specifieke crisis in de voedseldistributie tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Deze week waarschuwden de grote Britse supermarkten tekorten op lange termijn in supermarkten in Noord-Ierland. Andrew Opie van het Britse retailconsortium vertelde het vandaag aan de Brexit-commissie zou erger worden wanneer de respijtperiodes voor de brexit aflopen, op 31 maart.

Ten slotte is er het einde van de volledige politie- en veiligheidssamenwerking tussen het VK en de EU. In een aparte sessie vandaag vertelde prof. Gemma Davies van Northumbria University de commissie voor Noord-Ierse aangelegenheden dat de Brexit neerkwam op een algemene “beveiligingsdowngrade”Vergeleken met de jaren van EU-lidmaatschap, en benadrukte het verlies van toegang tot real-time gegevens als een groot probleem.

Alle getuigen van de commissie waren duidelijk dat deze deal, ongeacht de problemen, beter was dan geen deal. Het kan ook blijken dat ze zich zorgen maken over de kinderziektes van de Brexit. De late deal van 24 december zorgde zeker voor enorme uitdagingen. Naarmate de nieuwe regels beginnen te werken, is het ook waarschijnlijk dat alle partijen tijdelijke oplossingen zullen vinden.

Toch zou dit nog steeds een zeer optimistische manier zijn om te kijken naar de problemen waarmee de meer dan 50.000 Britse fabrikanten worden geconfronteerd die alleen met de EU handelen. En hoewel tijdelijke oplossingen welkom zijn, zijn ze inferieur aan de vrije doorgang uit het verleden en moeten ze uiteindelijk aan beide kanten verenigbaar zijn met wet- en regelgeving. Dit is een ander kwetsbaar onderdeel van de overeenkomst dat nog moet worden getest.

Het emotionele belang van Brexit mag nooit worden onderschat. Ondersteuning ervoor zal altijd meer afhangen van gevoelens dan van realiteit. Maar het simpele feit is dat er in de eerste twee weken van de pauze geen materieel Brexit-dividend is geweest. Misschien maakt dat niet uit. Misschien komt er een dividend. Maar misschien is de EU er ook in geslaagd om aan te tonen dat er echte kosten zijn om te vertrekken.

De huidige realiteit is niettemin dat elk van de materiële problemen waarschijnlijk acuter zal worden. Dat geldt met name voor distributieketens. Volgens Wright zullen alle toeleveringsketens tussen de EU en het VK de komende maanden opnieuw moeten worden ontworpen. De economische en werkgelegenheidsimplicaties van deze verklaring zijn enorm, vooral tijdens de pandemie. De impact op de visserij zal vooral politiek gevoelig liggen. En niemand beweert dat de toekomst op middellange termijn voor Noord-Ierland na de Brexit iets anders is dan delicaat.

Maar de onzekerheid reikt ook tot diep in andere delen van de economie en de samenleving. Aangezien Londen niet langer het financiële centrum van de EU kan zijn, lijken de financiële diensten van het VK gedoemd in belang te verminderen. Dat geldt ook voor de aantrekkelijkheid van Britse universiteiten voor studenten en onderzoekers. De kunstindustrieën zijn ook kwetsbaar, zoals de terugkeer van Simon Rattle naar Duitsland onderstreept. Door lockdowns en reisbeperkingen is er momenteel minder aandacht voor toeristische problemen na de Brexit, maar deze zullen ongetwijfeld nieuw leven inblazen.

De conservatieven en Labour hebben elk een gedeeld belang om Brexit als voltooid te behandelen. Johnson wil het aanprijzen als zijn paspoort voor de geschiedenis, vooral te midden van zijn mislukkingen in Covid. Keir Starmer ziet geen weg naar een Labour-meerderheid (of partijeenheid) om de Europese kwestie te heropenen. Deze week probeerde hij daarbij het dossier over bewegingsvrijheid te sluiten. Dit is misschien begrijpelijk vanuit het oogpunt van electoraal eigenbelang, maar dat betekent niet dat het partijbelang hetzelfde is als het algemeen belang.

Materiële kwesties met betrekking tot handel, handel en banen die door de Brexit worden opgeworpen, kunnen niet worden genegeerd, alleen maar omdat praten over de reden ervan de diepe en verontrustende verdeeldheid van het afgelopen decennium kan heropenen. Evenmin kan er een zwijgplicht zijn over de navelstreng tussen de Brexit en kwesties zoals het mogelijke uiteenvallen van het VK of de achteruitgang van de positie van Groot-Brittannië in de wereld. Dit zijn reële en groeiende gevaren voor Groot-Brittannië, en dus zelfs voor de Brexit zelf.

Het gevoel waarop de Brexit was gebaseerd – dat Groot-Brittannië en de Britten door de EU werden neergehaald – lag achter het enorme politieke succes thuis. Maar behalve het verlaten van de EU, kwam de Brexit nooit neer op een programma van verandering. Er was geen andere maatstaf dan een vertrek om het beleid te beoordelen.

Deze eenvoud blijft zowel de kracht als de zwakte van Brexit. Het betekent dat alle gebieden die voor en na 2016 leeg waren gelaten, nu moeten worden ingevuld. In de praktijk betekent dit vooral samenwerken met de EU in plaats van ertegen te concurreren, of het nu gaat om de handel of het buitenlands beleid in het algemeen. Het hoofd van de denktank buitenlandse zaken Chatham House, Robin Niblett, schreef deze week dat Groot-Brittannië zal mislukken na de Brexit als het probeert zichzelf te herscheppen als “een kleine grootmacht”. De voormalige minister David Lidington heeft gezegd dat hij na verloop van tijd het vooruitzicht ziet van verschillende vormen van “associatieovereenkomst”Tussen Groot-Brittannië en de EU.

Dit wil niet zeggen dat een Britse terugkeer naar de EU binnenkort op het punt staat te wachten. Maar naarmate de tijd verstrijkt, zal de grip die wordt uitgeoefend door de stemmen van 2016 en 2019 verzwakken. Ondertussen zullen de meervoudige levensrelaties van Groot-Brittannië met Europa niet verdwijnen. Er zullen beslissingen moeten worden genomen. Dingen zullen moeten evolueren. In de een of andere vorm zal wat we nu Brexit noemen nooit een volledig opgeloste kwestie zijn. We zouden onszelf voor de gek houden om het als één geheel te behandelen.

Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Bobby Kennedy had gelijk: het bbp is een slechte maatstaf voor de gezondheid van een land

Next maand zal het officieel zijn. De cijfers zullen een eerste schatting geven van hoeveel de Britse economie in 2020 kromp. Afhankelijk...

Pogingen van Kwarteng om de rechten van arbeiders aan te vallen, lopen mogelijk tegen een rode muur aan

De spanningen binnen het kabinet doen zich voor en de kans is groot dat ze een almachtige ruzie gaan veroorzaken over de houding...

Airbnb weigert restituties te betalen voor uitjes die door Covid zijn geannuleerd

BVoor de tweede lockdown in oktober besloten NHS-medewerker Lex Karlin en zijn vrouw Annie zichzelf te trakteren op een kerstvakantie. Ze boekten...

Schokkende Brexit-aanklachten doen ons pijn, zeggen kleine Britse bedrijven

De ministers van de regering omschrijven de post-Brexit-hoofdpijn die Britse exporteurs sinds 1 januari hebben geleden als louter "kinderziektes". Maar Alex Paul,...

Recent Comments