Thursday, February 25, 2021
Home Binnenland De persconferentie van vanavond: dit is wat je kunt verwachten voor de...

De persconferentie van vanavond: dit is wat je kunt verwachten voor de drie weken durende lockdown-verlenging – DutchReview


Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge houden vanavond om 19.00 uur een persconferentie over coronavirusmaatregelen in Nederland. Een verlenging van de lockdown met drie weken wordt verwacht. Dit zijn enkele van de discussies die voor de conferentie worden verwacht.

Heropening van scholen

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij de verlenging van de lockdown betreft de terugkeer van kinderen naar school. Gisteren is er informatie uit Den Haag gelekt over de mogelijke heropening van scholen op 25 januari.

Het kabinet zou zoeken naar veilige manieren om kinderopvang en basisscholen te heropenen. Hoewel er aanwijzingen zijn voor grote uitbraken op scholen en het opsporen van contacten die vaak terug naar de klas leiden, wachten de ministers af wat het onderzoek oplevert.

Britse stam en kinderen

Na de wijdverbreide uitbraak van de nieuwe Britse soort op een school in Bergschenhoek zijn er vermoedens dat kinderen bijzonder vatbaar zijn voor deze mutatie.

“Het OMT-advies is nog niet duidelijk over de besmettelijkheid van de Britse variant voor kinderen”, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. Het Outbreak Management Team (OMT) gaat naar verwachting onderzoek doen, waarna duidelijk zal worden of heropening van scholen op 25 januari haalbaar is.

Verwarring over Britse variant

Er bestaat enige onzekerheid over de effecten van de Britse variant van het virus in Nederland. Recente rapporten uit Groot-Brittannië laten zien dat de gemuteerde soort daar binnen enkele maanden dominant kan worden, aldus RTL.

Uit afzonderlijke gegevens over patiënten die momenteel in Britse ziekenhuizen worden verzorgd, blijkt echter dat de oorspronkelijke stam nog steeds op grote schaal circuleert. Er worden nu vragen gesteld over de besmettelijkheid van de Britse variant.

Burgemeesters vragen om duidelijkheid

Burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s hebben hun bezorgdheid geuit over hoe en wanneer de lockdown zal eindigen. “Op dit moment steunen we de lockdown, maar het gaat er daarna over”, zei Veiligheidsraadvoorzitter Hubert Bruls. “Mensen verlangen naar een andere toekomst.”

Zonder perspectief vrezen de burgemeesters het draagvlak voor de huidige maatregelen. “Niet alleen bij het bedrijfsleven en de horeca, maar ook bij mensen die thuis zitten”, aldus Bruls. “Je kunt niet eindeloos maat op maat blijven gooien.”

Volgens Bruls: “Voordat de lente aanbreekt, moeten we een nieuw perspectief hebben.”

Worden de maatregelen aangescherpt?

“Bij veel bedrijven zien we volle parkeerplaatsen. Dat is echt anders dan in maart en april ”, zegt burgemeester Bruls. “Mensen bezoeken elkaar nog steeds zoals gewoonlijk”

Uiteindelijk komt de lockdown neer op het aantal infecties. “De besmettingscijfers dalen gewoon niet snel genoeg”, zegt Lambie.

Volg de persconferentie van vanavond in het Engels terwijl we verslag uitbrengen op onze LiveBlog.

Feature afbeelding: Alexandros Michailidis / Shutterstock.comSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

10 nummers die herinneringen oproepen aan mijn reizen: de afspeellijst van Emma John

Keane O'Hara door John Doyle, John McCusker, Mike McGoldrickIk ontmoette het trio achter deze baan voor het eerst in een hotel aan de...

Hit tv-show Frasier om na 20 jaar nieuw leven in te blazen

Kelsey Grammer, die Frasier Crane speelde, zal terugkeren, maar het is niet bekend of andere castleden dat ook zullen doen. Source link

Chinese elektrische auto van £ 3.200 neemt het op tegen Tesla

Het elektrische mini-voertuig dat wordt gemaakt door de grootste autofabrikant van China, verkoopt nu Tesla twee tegen één. Source link

Zijn Australiërs verliefd geworden op Sydney en Melbourne?

Uit cijfers blijkt dat Australiërs de grote steden verlaten op zoek naar een betere levenskwaliteit. Source link

Recent Comments