Saturday, February 27, 2021
Home Bedrijf De Covid-catastrofe van de 'zwarte zwaan' laat zien hoe kwetsbaar onze wereld...

De Covid-catastrofe van de ‘zwarte zwaan’ laat zien hoe kwetsbaar onze wereld is | Larry Elliott


Thier zijn drie kenmerken van een “zwarte zwaan” -gebeurtenis: zeldzaamheid, extreme impact en voorspelbaarheid achteraf. Achteraf gezien is het altijd gemakkelijk om de waarschuwingssignalen van een dreigende catastrofe te herkennen, maar weinigen zien ze op dat moment.

De financiële crisis van 2008 was een voorbeeld van een zwarte zwaan, en Covid-19 is een nog betere. Rond deze tijd van het jaar hebben economen de neiging om voorspellingen te doen over wat de komende 12 maanden in petto hebben. Sommigen denken graag buiten de kaders en komen met gekke voorspellingen van onwaarschijnlijke gebeurtenissen die misschien zullen gebeuren.

Het volstaat om te zeggen dat geen enkele kristallen bol-kijker een jaar geleden voorzag dat tegen december 2020 Kerstmis zou worden verboden door het regeringsbesluit, pubs zouden worden gesloten en Premier League-voetbalwedstrijden gespeeld op terreinen zonder toeschouwers. Niemand zei dat 2020 een pestjaar zou worden dat zou leiden tot meer dan 1,8 miljoen doden wereldwijd en veroorzaken de grootste jaarlijkse krimp van de Britse economie sinds de Grote Vorst van 1709.

Het collectieve onvermogen om te anticiperen op een variant van het coronavirus die eind 2019 voor het eerst in China werd ontdekt, suggereert dat we allemaal voorzichtig moeten zijn met het maken van gewaagde uitspraken over wat er daarna zal gebeuren. Misschien, zoals de financiële markten signaleren, zullen de massale vaccinatieprogramma’s die nu aan de gang zijn, ervoor zorgen dat het leven halverwege dit jaar weer normaal kan worden. Mogelijk wordt 2020 eenmalig in de geschiedenisboeken opgenomen, een afwijking die niets betekende. Het is de moeite waard eraan te denken hoe weinig er is veranderd – ondanks alle vertrouwenwekkende voorspellingen dat er een politieke verschuiving naar links zou plaatsvinden – als gevolg van de bijna implosie van het wereldwijde banksysteem in 2008.

Er zijn redenen om te denken dat 2020 anders zal zijn en uiteindelijk kan worden gezien als een van die jaren – zoals 1789 en 1914 – die cruciaal blijken te zijn. Een daarvan is dat de pandemie de technologische verandering die al aan de gang was, heeft versneld, omdat sociale afstand en lockdown hebben ertoe geleid dat we zoveel meer dingen vanuit huis doen via een computerscherm of een mobiele telefoon. Mensen hebben meer op internet gesurft; ze hebben op afstand contact gehouden met hun vrienden; ze hebben online gewinkeld. Het resultaat is dat de digitale transformatie van economieën is versneld. Bedrijven die de crisis al krachtig genoeg zijn ingegaan – Google, Amazon, Facebook – hebben hun marktdominantie zien toenemen. Thuiswerken was verschrikkelijk voor de commerciële vastgoedsector, maar geweldig voor Zoom.

Er wordt al jaren gesproken over hoe biotechnologie een cruciaal onderdeel zou vormen van een vierde industriële revolutie. Zijn reactie op de pandemie heeft bewezen dat dit niet alleen een hype is. Het is verbluffend hoe snel vaccins werden ontwikkeld en geproduceerd. Genoomsequencing heeft het mogelijk gemaakt om mutaties van het coronavirus te identificeren.

Naast versnelde technologische verandering is er een verschuiving naar grotere staten geweest, die veel meer hebben uitgegeven, veel meer hebben geleend en veel meer baas hebben over mensen. Voordat de crisis uitbrak, verwachtte Rishi Sunak in het lopende boekjaar ongeveer £ 60 miljard te lenen. Hij zal geluk hebben als het cijfer minder dan £ 400 miljard blijkt te zijn. In werkelijkheid heeft de bondskanselier – samen met andere ministers van Financiën – geen keus gehad. Regeringen hebben weloverwogen besluiten genomen om grote delen van de economie te sluiten en zijn daarom genoodzaakt om ongekende maatregelen te nemen om massale werkloosheid en wijdverbreide armoede te voorkomen. Sunak praat veel over hoe hij de morele plicht heeft om de begroting in evenwicht te brengen, maar hij is een niet-overtuigende ijzeren kanselier.

Sommige regeringen hebben betere crises gehad dan andere. Ironisch genoeg is het land dat de wereld Covid-19 heeft gegeven – China – klaar om de enige grote economie te zijn die dit jaar een positieve groei laat zien. Buurlanden – Taiwan, Zuid-Korea en Vietnam – waren allemaal beter voorbereid op de pandemie dan Europa of de VS. In de afgelopen decennia is de mondiale machtsverhoudingen van west naar oost verschoven, en die trend zet zich voort. De VS komt vanaf 2020 relatief zwakker tevoorschijn, China relatief sterker. De agressieve lijn van Donald Trump richting Peking is zal waarschijnlijk niet zachter worden veel als Joe Biden deze maand in het Witte Huis arriveert.

Meld u aan voor de dagelijkse Business Today-e-mail of volg Guardian Business op Twitter op @BusinessDesk

Het verhaal van globalisering van de afgelopen drie decennia is dat ontwikkelde landen de productie uitbesteden aan plaatsen waar de loonkosten lager waren. Het vertrouwen op China voor persoonlijke beschermingsmiddelen en andere medische apparatuur zag er een stuk minder slim uit toen de crisis uitbrak. Er wordt nu erkend dat er een prijs moet worden betaald voor lange en complexe toeleveringsketens, net als voor een economisch model dat te weinig aandacht besteedt aan duurzaamheid. In het verleden hadden diepe recessies de neiging om groene kwesties naar beneden te duwen in de politieke pikorde, maar deze keer was het anders. Terecht is de gedachte geweest dat als 2008 een financiële noodsituatie was en 2020 een medisch noodgeval, de volgende keer – en de veronderstelling is dat er een volgende keer zal komen – het een klimaatnoodsituatie zou kunnen zijn.

Het is begrijpelijk dat er een verlangen is om het leven weer normaal te maken en als de strijd tegen Covid-19 eindelijk voorbij is, zullen mensen genieten van alle dingen die lockdowns en sociale afstandelijkheid momenteel voorkomen of beperken. Het wordt hoog tijd voor de hoofdstraat; het zal moeilijk zijn om een ​​restaurantreservering te krijgen; goedkope luchtvaartmaatschappijen zullen op volle capaciteit draaien. Op korte termijn ziet het eruit als business as usual.

Maar Covid-19 heeft ons gedwongen om opnieuw na te denken over de manier waarop we werken, hoe we winkelen, de rol van de overheid, hoe de economie werkt op nationaal en mondiaal niveau. Het heeft ons vooral laten zien hoe kwetsbaar alles is.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

15 van de beste rustige stranden van de Britse eilanden

Tor Bay, GowerAls het tij laag is, is dit prachtige strand gemakkelijk te bereiken via Three Cliffs Bay; als het tij hoog...

De honden van Lady Gaga zijn veilig gevonden na een roofoverval

De twee Franse buldoggen van de Amerikaanse zangeres werden gestolen nadat gewapende mannen haar hondenloper hadden aangevallen en verwond. Source link

Budget 2021: Hypotheekgarantie om kopers te helpen met een aanbetaling van 5%

De heer Sunak verklaarde de economische reactie van de regering op de pandemie en zei: "We zijn groot geworden, we zijn vroeg gegaan,...

Door een tekort aan aanbod is het eenmalige Johnson & Johnson-covid-vaccin geen wondermiddel.

Dat komt omdat in de VS kinderen onder de 18 jaar ongeveer een kwart van de bevolking uitmaken, maar de prikjes nog niet...

Recent Comments