Sunday, March 7, 2021
Home Bedrijf De klimaatcrisis moet de kern vormen van het wereldwijde herstel van Covid...

De klimaatcrisis moet de kern vormen van het wereldwijde herstel van Covid | Maria Fernanda Espinosa


ikIn de vroege uurtjes van 12 december 2015 stond ik samen met de wereldleiders om de aanneming van het klimaatakkoord van Parijs te verwelkomen. Jaren van onderhandelingen en frustrerende tegenslagen werden afgedekt door een applaus van twee minuten voor de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die met zijn voorzittershamer een ogenschijnlijk groenere, duurzamere toekomst inluidde.

Vijf jaar later is de herinnering aan Parijs bitterzoet. De voortgang met wat de “nationaal bepaalde bijdragen” worden genoemd – de zelfbenoemde klimaatdoelen van elk land – is op zijn best fragmentarisch geweest, en de maatregelen ten aanzien van alle toezeggingen blijven zorgwekkend laag.

Maar sinds 2015 hebben er veel bemoedigende ontwikkelingen plaatsgevonden. In november 2021 zal Groot-Brittannië de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26) organiseren in Glasgow. Boris Johnson heeft zich ten doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen in het VK met ten minste te verminderen 68% tegen 2030 – het hoogste tempo tot dusver in een grote economie. China kondigde op de algemene vergadering van de VN in september aan dat het van plan is om tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken, en Japan en Zuid-Korea hebben toegezegd tegen 2050 een netto-uitstoot van nul te hebben.

Maar de grootste kans om in actie te komen tegen de klimaatcrisis is wellicht de Covid-19-pandemie. Deze episode in de geschiedenis was een tragedie: wereldwijd zijn bijna 70 miljoen mensen besmet en tot dusver zijn er meer dan 1,5 miljoen mensen omgekomen. Het virus is de oorzaak geweest van de ernstigste sociaaleconomische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, met triljoenen in economische nood. Voorlopig zou het bieden van gezondheidszorg en economische hulp aan de getroffenen de prioriteit moeten zijn.

Maar het is absoluut noodzakelijk dat middelen die zijn gericht op het herstel van Covid ook de actie tegen de klimaatcrisis versnellen, een dreiging die niet minder urgent is dan deze pandemie. Sommige politici hebben deze redenering al gevolgd: de Franse president Emmanuel Macron was een van de eersten die de poort uitkwam toen zijn regering weigerde stimuleringsfondsen te geven aan luchtvaartmaatschappijen die dat niet wilden. maatregelen nemen om de uitstoot drastisch te verminderen.

Dergelijke maatregelen zijn niet alleen nodig, ze zijn ook populair. Als regeringen ongelooflijke middelen besteden aan het terugdringen van de werkloosheid en het op gang brengen van het economisch herstel, is het niet meer dan redelijk dat die middelen worden besteed aan bouwsamenlevingen die groener, duurzamer en veerkrachtiger zijn, in plaats van te verdubbelen naar de kwetsbare modellen uit het verleden. We zouden massale hernieuwbare energie moeten uitbreiden, laadstations voor elektrische auto’s moeten installeren, herbebossing en woningen moeten aanpassen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Dit herstel is een kans om visionaire, transformatieve investeringen te doen die voorheen te riskant of duur werden geacht – en te duwen terwijl de deur op een kier staat. De kans zal niet eeuwig duren. Voor organisatoren van de klimaatconferentie van volgend jaar zou de nadruk moeten liggen op de post-Covid-economie, en in het bijzonder op drie gebieden: hoe economisch herstel in overeenstemming te brengen met klimaatactie; hoe rijke landen schuldverlichting en steun kunnen bieden in verband met klimaatmitigatie; en hoe we onfeilbare mechanismen kunnen ontwerpen om de voortgang van landen met klimaatdoelen te volgen en te volgen.

Overheden zouden naar Glasgow moeten komen met duidelijke en concrete voorbeelden van hoe hun inspanningen voor het herstel van Covid-19 klimaatinitiatieven ondersteunen. Bij steun aan industrieën en reddingspakketten, met name in gebieden met een hoge uitstoot, zoals vliegreizen en scheepvaart, moeten strikte voorwaarden worden gesteld om ervoor te zorgen dat industrieën zich houden aan nationale klimaatverbintenissen.

Het is ook redelijk dat rijkere landen hulp bieden aan lage- en middeninkomenslanden om hun herstel te bevorderen. Bilaterale en multilaterale ontwikkelingshulp en herstelinspanningen, bestemd voor het stimuleren van economische groei, moeten groene markeringen bevatten. Denk hierbij aan projecten voor openbare werken voor klimaatadaptatie of de uitrol van kleinschalige hernieuwbare energienetten.

En op veel grotere schaal moeten initiatieven voor schuldverlichting – zoals de G20’s – worden uitgebreid om ontwikkelingslanden de ruimte te geven om hun milieudoelstellingen te halen. De G20 zou, in samenwerking met internationale financiële instellingen, regionale organisaties en het Groen Klimaatfonds, schuldverlichting kunnen bieden specifiek aan landen die zich inzetten voor sterkere klimaatdoelstellingen en lokale actie, en innovatieve mechanismen kunnen overwegen, zoals het afschrijven van schulden zodat het bespaarde geld kan worden gebruikt om klimaatactie te financieren.

Wereldwijde klimaatverbintenissen worden vaak bekritiseerd omdat ze niet worden opgevolgd door actie ter plaatse. COP26 kan dit helpen aanpakken door een speciaal mechanisme voor te stellen om de herstelinspanningen van Covid-19 op een zinvolle en transparante manier te meten aan de hand van klimaatdoelen, met een online, openbaar toegankelijk dashboard waarmee besluitvormers, de media en het publiek kunnen zien welke vooruitgang wordt geboekt .

Vóór de klimaatactietop van 2019 in New York riep de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, de wereldleiders op om “niet met mooie toespraken, maar met concrete acties” te komen. Als politici er hun zinnen op zetten, zal 2021 een kans zijn om een ​​herstel op te bouwen dat de planeet achterlaat in een betere, duurzamere plek voor onze kinderen en kleinkinderen, herinnerend aan de geest van hoop en prestatie die we voelden tijdens die koude nacht in Parijs in 2015.

• Maria Fernanda Espinosa is een voormalig president van de algemene vergadering van de Verenigde NatiesSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Acteur Laurence Fox kondigt verkiezingsbod voor de burgemeester van Londen aan

De acteur zegt dat als hij wordt gekozen, hij de lockdown meer dan een maand eerder zal beëindigen dan is aangekondigd. Source link

10 beste strandhotels aan zee in Groot-Brittannië

Cary Arms & Spa, Torquay, DevonDuik bij Babbacombe op het South West Coast Path en je bereikt een kleine inham omgeven door rode...

Kings of Leon over Mick Jagger, haar op slot doen en liedjes schrijven op servetten

De rockband bespreekt Mick Jagger, lockdown-kapsels en hoe hun teksten op barmatten beginnen. Source link

Vier nieuwe hackgroepen hebben zich aangesloten bij een aanhoudend offensief tegen de e-mailservers van Microsoft

Een aan de Chinese overheid gekoppelde hackcampagne die deze week door Microsoft werd onthuld, is snel toegenomen. Minstens vier andere verschillende...

Recent Comments