Thursday, February 25, 2021
Home Bedrijf De overnamebevoegdheden van de technische waakhond zouden Facebook en Google eindelijk kunnen...

De overnamebevoegdheden van de technische waakhond zouden Facebook en Google eindelijk kunnen temmen | Nils Pratley


DStel je niet voor dat de staatsschuld van het VK kan worden uitgehold door Facebook, Google et al te mishandelen met boetes ter waarde van 10% van hun wereldwijde inkomsten. De Digital Markets Unit (DMU), de binnenkort op te richten waakhond voor de technologiesector, zou er nog steeds voor moeten zorgen dat de sancties “evenredig” zijn; en het zou vooraf zijn boetekader moeten uiteenzetten. Boetes van meerdere miljarden kunnen uiterst zeldzaam zijn.

Maar de regelgevende macht om onverlaten met hoge boetes te mishandelen voor het overtreden van nieuwe gedragscodes is belangrijk. Het gaat om het hebben van een “geloofwaardige afschrikking”, zoals de Competition and Markets Authority (CMA) het verwoordde in haar advies aan de overheid over hoe de DMU ontworpen zou moeten worden.

Evenmin wordt het cijfer van 10% uit de lucht gegrepen. Het is wat de CMA kan heffen voor inbreuken op het mededingingsrecht en het staat gelijk aan de bevoegdheden van de Europese Commissie. Als ministers serieus zijn over het steunen van DMU als sterke technische regulator, zou 10% niet controversieel moeten zijn.

Google en Facebook hebben misschien meer last van de aanbeveling dat de CMA zelf “verbeterde fusieregels” zou moeten hebben voor grote technologiebedrijven. De verbetering zou het recht zijn om voorgestelde overnames te onderzoeken die onder de standaardtest van £ 70 miljoen aan inkomsten in het VK vallen.

De extra vrijheid is van vitaal belang als je ziet hoe grote techneuten het overnamegame hebben gespeeld om apps en services in digitale ‘ecosystemen’ te vergrendelen voordat startende bedrijven de kans hebben gehad om te groeien. De Furman-evaluatie van vorig jaar, die de weg vrijmaakte voor de oprichting van de DMU, ​​bevatte een buitengewone statistiek die de antitrustautoriteiten overal in verlegenheid zou moeten brengen: in de afgelopen 10 jaar hebben de vijf grootste digitale bedrijven wereldwijd meer dan 400 overnames gedaan en is er geen deal gesloten. geblokkeerd door mededingingsautoriteiten.

Dus ja, een fantasierijker fusieregime – een aangepast aan de technische wereld – klinkt volkomen logisch. De CMA en DMU zouden slechts een inhaalslag maken (hopelijk) met een sector die snel beweegt en voortdurend van vorm verandert. Implementatie zal natuurlijk alles zijn, maar het script op hoofdlijnen voor deze opschudding in de regelgeving is veelbelovend. Laat de lobbyisten van de grote technologie het niet verdunnen.

Ofgem had waarschijnlijk gelijk om energiebedrijven een pauze te gunnen

De CMA verscheen in september in minder heroïsch licht toen het de kant koos van vier waterbedrijven die vonden dat hun toezichthouder, Ofwat, te gemeen was over toegestane rendementen. Het was een verbijsterende uitspraak (en wordt aangevochten door Ofwat) en een die een crisis in de wereld van nutsregulering bedreigde. Als een beroep op de CMA de norm zou worden, welke autoriteit hebben onafhankelijke toezichthouders dan eigenlijk?

Die achtergrond gaf pit aan Ofgem’s beoordeling van de opbrengsten voor netwerkbedrijven. Klinkend als de sissende waterbedrijven, hadden enkele van de grote spelers van elektriciteit gewaarschuwd dat de hemel zou instorten, min of meer, als Ofgem in juli vasthield dat een jaarlijks rendement van 3,95% voor aandeelhouders zou moeten gelden voor de volgende vijf jaar.

In het geval schoof Ofgem in de definitieve beslissing van dinsdag naar 4,3%. Dat is nog steeds een stuk onder de 5% tot 6% die de bedrijven onrealistisch zochten, maar de omschakeling telt nog steeds als significant. In utiliteitsland telt elke tiende procentpunt.

Was Ofgem’s terugtrekking een capitulatie? Eigenlijk nee, dat kan men niet zeggen. De toezichthouder gaf een aantal geloofwaardig klinkende technische redenen om zijn beoordeling van de vermogenskosten van bedrijven, enzovoort, aan te passen. Evenmin is het ongebruikelijk dat een toezichthouder tussen “voorlopige” en “laatste” fasen herziet. Dit kan een geval zijn van regulering die werkt zoals het hoort: bedrijven worden aangemoedigd om te investeren in groenere infrastructuur, terwijl de consumenten niet worden opgelicht.

Maar laten we, voordat we tot die conclusie kunnen komen, eens kijken hoe de bedrijven reageren. Enkelen mompelden nog steeds dat ze zich het recht voorbehouden om in beroep te gaan bij de CMA. Men hoopt dat ze dat niet doen. Aandelenkoersen zijn meestal een nuttige leidraad en National Grid en SSE stegen beide – met respectievelijk 1,4% en 2,9%. Dat suggereert eerder dat de bedrijven gewoon door moeten gaan met hun werk.

Het is de vierde keer geluk voor de aandeelhouders van G4S

Het vierde bod op G4S heeft een overgave in de boardroom opgeleverd. John Connolly, de voorzitter, kwam naar voren nadat de aandelenmarkt was gesloten om een ​​duim omhoog te geven tot 240p per aandeel, of £ 3,8 miljard, van Allied Universal uit Californië.

GardaWorld, de rivaliserende bieder uit Canada, is vrij om terug te keren voor een nieuwe hap, maar het bestuur van G4S moest in dit stadium omdraaien en een aanbeveling geven om te accepteren. Onthoud dat de aandelenkoers van G4S 146 pence was voordat de pret begon en aangezien beide bieders contant geld aanbieden, is er niets ingewikkelds aan de relatieve financiële verdiensten van de aanbiedingen. Het enige mysterie is waarom iemand zo graag G4S wil bezitten.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Coronavirus: EU dringt erop aan gezamenlijke vaccinpaspoorten aan te nemen

Griekenland en Oostenrijk willen deze zomer toeristen zonder coronavirus, maar andere EU-landen maken zich zorgen. Source link

HMRC-brieven vragen Covid-subsidieclaims voor zelfstandigen

Ongeveer 11.000 mensen zullen brieven ontvangen waarin wordt gevraagd of ze het geld hadden moeten claimen. Source link

Minari: Oscar-favoriet ziet de Koreaanse familie de American Dream najagen

Chung is 42 en werd geboren in een Koreaans gezin in Denver, Colorado. Terwijl hij zijn film monteerde, zegt hij zich zeer...

Wen aan minder treinen, zegt railbody

Sir Peter zei dat het woon-werkverkeer op de spoorwegen de komende één tot drie jaar rond de 80% zou kunnen blijven, hoewel hij...

Recent Comments