Sunday, January 17, 2021
Home buitenland Trump beveelt de VS om troepen uit Somalië te trekken

Trump beveelt de VS om troepen uit Somalië te trekken


De VS zullen de komende maanden bijna al hun naar schatting 700 troepen in Somalië terugtrekken, de laatste in een reeks kortetermijnopnames in opdracht van Donald Trump tijdens zijn laatste paar weken aan de macht.

EEN Verklaring van het Pentagon zei vrijdag dat een deel van de troepen zou worden verplaatst naar de buurlanden, terwijl anderen – hoeveel er waren – de regio helemaal zouden verlaten.

“De VS trekken zich niet terug uit of trekken zich niet terug uit Afrika. We blijven ons inzetten voor onze Afrikaanse partners en blijvende steun door middel van een aanpak van de hele regering ”, aldus de verklaring. “Hoewel de houding van de kracht is veranderd, is deze actie geen verandering in het Amerikaanse beleid. We zullen doorgaan met het verlagen van gewelddadige extremistische organisaties die ons vaderland zouden kunnen bedreigen, terwijl we ervoor zorgen dat we onze strategische voorsprong behouden in de grote machtsconcurrentie. “

De meeste Amerikaanse troepen zijn in Somalië om de speciale eenheid Danab van het land op te leiden om de extremisten van Al-Shabaab te bestrijden.

De aankondiging komt een maand nadat een CIA-officier stierf tijdens een mislukte aanval op een bommenmaker van Al-Shabaab. Maar het bevel tot terugtrekking past ook in een patroon van Trumps lame duck-periode. Hij gaf ook opdracht tot het terugdringen van het aantal troepen in Afghanistan en Irak tot 2500 in elk land medio januari, een paar dagen voordat Joe Biden het Witte Huis betreedt.

Analisten hebben gesuggereerd dat het belangrijkste motief is om te kunnen beweren dat hij zijn campagnebelofte heeft nagekomen om de “eindeloze oorlogen” van Amerika te stoppen, terwijl de rommelige gevolgen van overhaaste terugtrekkingen aan zijn opvolger worden overgelaten.

“Al-Shabaab zal de terugval van de VS zien als een overwinning, een cruciale stap in zijn missie om buitenlandse troepen uit Somalië te verdrijven en de controle over Somalië te grijpen”, zei Tricia Bacon, een voormalig expert van het staatsdepartement op het gebied van Somalië en terrorismebestrijding, nu universitair hoofddocent. aan de American University. “De terugtrekking van de VS zal vooral Danab, die de meest effectieve Somalische strijdmacht tegen Al-Shabaab was, hinderen, grotendeels dankzij de steun van de VS”.

“Dit is een beslissing die voorzichtig aan de inkomende administratie zou worden overgelaten, in plaats van in de laatste dagen van de uitgaande,” zei Bacon.

Jim Langevin, de democratische voorzitter van de subcommissie voor inlichtingen en opkomende bedreigingen van het Huis, hekelde de terugtrekking als “een overgave aan Al-Qaida en een geschenk aan China”.

Benjamin Friedman, de beleidsdirecteur van de denktank Defensieprioriteiten, verwelkomde de stap als een stap in de goede richting om de Amerikaanse blootstelling in het buitenland te verminderen.

“Het lijkt een verschuiving te zijn van een bredere poging om namens de Somalische regering tegen Al-Shabaab te vechten, naar een meer gerichte missie voor terrorismebestrijding”, zei Friedman. “Maar de verandering is niet noodzakelijk een stap in de richting van het beëindigen van de Amerikaanse militaire betrokkenheid bij de burgeroorlog in Somalië.”Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

Bobby Kennedy had gelijk: het bbp is een slechte maatstaf voor de gezondheid van een land

Next maand zal het officieel zijn. De cijfers zullen een eerste schatting geven van hoeveel de Britse economie in 2020 kromp. Afhankelijk...

Pogingen van Kwarteng om de rechten van arbeiders aan te vallen, lopen mogelijk tegen een rode muur aan

De spanningen binnen het kabinet doen zich voor en de kans is groot dat ze een almachtige ruzie gaan veroorzaken over de houding...

Airbnb weigert restituties te betalen voor uitjes die door Covid zijn geannuleerd

BVoor de tweede lockdown in oktober besloten NHS-medewerker Lex Karlin en zijn vrouw Annie zichzelf te trakteren op een kerstvakantie. Ze boekten...

Schokkende Brexit-aanklachten doen ons pijn, zeggen kleine Britse bedrijven

De ministers van de regering omschrijven de post-Brexit-hoofdpijn die Britse exporteurs sinds 1 januari hebben geleden als louter "kinderziektes". Maar Alex Paul,...

Recent Comments