Sunday, March 7, 2021
Home Bedrijf De wisselkoersen zijn stabiel geweest tijdens de Covid-crisis - gaan we een...

De wisselkoersen zijn stabiel geweest tijdens de Covid-crisis – gaan we een storm tegemoet? | Kenneth Rogoff


W.et alternatieve activa zoals goud en bitcoin die gedijen in de pandemie, zijn sommige topeconomen dat wel voorspellen een scherpe daling van de Amerikaanse dollar. Dit kan nog gebeuren. Maar tot nu toe, ondanks inconsistent Amerikaans beheer van de pandemie, enorme tekortuitgaven voor economische rampenbestrijding en monetaire versoepeling, hebben Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve zegt heeft “veel rode lijnen overschreden”, waren de kernkoersen van de dollar griezelig kalm. Zelfs het aanhoudende verkiezingsdrama heeft niet veel impact gehad. Handelaren en journalisten raken misschien opgewonden over de dagelijkse beproevingen van de dollar, maar voor degenen onder ons die wisselkoersontwikkelingen op de langere termijn bestuderen, zijn hun reacties tot op heden te veel ophef over niets.

Zeker, de euro is tot dusverre met ongeveer 6% in waarde gestegen ten opzichte van de dollar in 2020, maar dat zijn peanuts vergeleken met de wilde omwentelingen die plaatsvonden na de financiële crisis van 2008, toen de dollar schommelde tussen $ 1,58 en $ 1,07 ten opzichte van de euro. Evenzo is de yen-dollar-wisselkoers nauwelijks veranderd tijdens de pandemie, maar varieerde tussen ¥ 90 en ¥ 123 ten opzichte van de dollar tijdens de grote recessie. En een brede dollarkoersindex tegen alle Amerikaanse handelspartners zit momenteel ongeveer op het niveau van half februari.

Een dergelijke stabiliteit is verrassend, aangezien de volatiliteit van de wisselkoersen normaal gesproken significant toeneemt tijdens recessies in de VS. Zoals Ethan Ilzetzki van de London School of Economics, de Wereldbank Carmen Reinhart en ik bespreek in recent onderzoekis de gedempte reactie van de kernwisselkoersen een van de belangrijkste macro-economische puzzels van de pandemie.

Economen hebben bekend om tientallen jaren dat het verklaren van valutaschommelingen buitengewoon moeilijk is. Niettemin is het overweldigende vermoeden dat in een omgeving van grotere wereldwijde macro-economische onzekerheid dan de meesten van ons in ons leven hebben meegemaakt, de wisselkoersen enorm zouden moeten verschuiven. Maar zelfs nu een tweede golf van Covid-19 Europa verbluft, is de euro slechts met een paar procent gedaald – een daling in termen van volatiliteit van activaprijzen. De besprekingen over fiscale stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten vinden de ene dag de andere dag plaats. En hoewel de verkiezingsonzekerheid in Amerika in de richting van een oplossing gaat, liggen er nog meer grote beleidsstrijd in het verschiet. Tot dusverre was de respons op de wisselkoersen echter relatief klein.

Niemand weet zeker wat de valutaschommelingen onder controle kan houden. Mogelijke verklaringen zijn onder meer veelvoorkomende schokken, genereuze verstrekking door de Fed van dollarswaplijnen en massale fiscale reacties van de overheid over de hele wereld. Maar de meest plausibele reden is de verlamming van het conventionele monetaire beleid. De beleidsrentetarieven van alle grote centrale banken liggen op of nabij de effectieve ondergrens (rond nul), en toonaangevende voorspellers denken dat ze daar nog vele jaren zullen blijven, zelfs in een optimistisch groeiscenario.

Zonder de ondergrens van bijna nul zouden de meeste centrale banken nu rentetarieven vaststellen ver onder nulbijvoorbeeld op -3% tot -4%. Dit suggereert dat, zelfs als de economie verbetert, het nog lang kan duren voordat beleidsmakers bereid zijn om van nul af te stijgen en de tarieven naar een positief gebied te verhogen.

Rentetarieven zijn niet de enige waarschijnlijke motor van wisselkoersen; andere factoren, zoals handelsonevenwichtigheden en risico’s, zijn ook belangrijk. En natuurlijk houden centrale banken zich bezig met verschillende quasi-fiscale activiteiten, zoals kwantitatieve verruiming. Maar nu de rentetarieven in feite in een cryogene bevriezing liggen, is misschien wel de grootste bron van onzekerheid verdwenen. Zoals Ilzetzki, Reinhart en ik aantonen, nam de volatiliteit van de kernvaluta zelfs af lang voor de pandemie, vooral omdat de ene centrale bank na de andere de nulgrens omzeilde. Covid-19 heeft sindsdien deze ultralage rentetarieven verankerd.

Maar de huidige stilstand zal niet eeuwig duren. Controlerend voor de relatieve inflatiecijfers, is de reële waarde van een brede dollarindex trending omhoog voor bijna een decennium, en zal op een gegeven moment waarschijnlijk gedeeltelijk terugkeren naar het gemiddelde (zoals gebeurde in de vroege jaren 2000). De tweede golf van het virus treft Europa momenteel harder dan de VS, maar dit patroon kan binnenkort omkeren als de winter aanbreekt, vooral als het Amerikaanse interregnum na de verkiezingen zowel het gezondheids- als het macro-economische beleid lamlegt. En hoewel de VS nog steeds een enorme capaciteit hebben om de broodnodige rampenhulp te bieden aan zwaar getroffen arbeiders en kleine bedrijven, de groeiend aandeel van Amerikaanse staats- en bedrijfsschulden op de wereldmarkten duidt op kwetsbaarheden op langere termijn.

Simpel gezegd, er is op de lange termijn een fundamentele inconsistentie tussen een steeds groter wordend aandeel van de Amerikaanse schuld op de wereldmarkten en een steeds kleiner wordend aandeel van de Amerikaanse productie in de wereldeconomie. (Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Chinese economie zal zijn 10% groter eind 2021 dan eind 2019.) Een parallel probleem leidde uiteindelijk tot het uiteenvallen van het naoorlogse Bretton Woods-systeem van vaste wisselkoersen, een decennium nadat de Yale-econoom Robert Triffin het voor het eerst ontdekte in het begin van de jaren zestig.

Op de korte tot middellange termijn zou de dollar zeker nog meer kunnen stijgen – vooral als nieuwe golven van Covid-19 de financiële markten onder druk zetten en een vlucht naar veiligheid teweegbrengen. En afgezien van de wisselkoersonzekerheid, is de overweldigende kans dat de dollar nog steeds koning zal zijn in 2030. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat economische trauma’s zoals we die nu meemaken vaak pijnlijke keerpunten blijken te zijn.

Kenneth Rogoff is hoogleraar economie en openbaar beleid aan de Harvard University en was van 2001 tot 2003 hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds.

© Project syndicaatSource link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

De elektrische sportmodellen van Aston Martin worden gemaakt in de fabriek van Gaydon

De fabrikant van luxe auto's zegt dat zijn sportwagens op batterijen in Warwickshire zullen worden gemaakt. Source link

Acteur Laurence Fox kondigt verkiezingsbod voor de burgemeester van Londen aan

De acteur zegt dat als hij wordt gekozen, hij de lockdown meer dan een maand eerder zal beëindigen dan is aangekondigd. Source link

10 beste strandhotels aan zee in Groot-Brittannië

Cary Arms & Spa, Torquay, DevonDuik bij Babbacombe op het South West Coast Path en je bereikt een kleine inham omgeven door rode...

Kings of Leon over Mick Jagger, haar op slot doen en liedjes schrijven op servetten

De rockband bespreekt Mick Jagger, lockdown-kapsels en hoe hun teksten op barmatten beginnen. Source link

Recent Comments