Tuesday, March 9, 2021
Home buitenland Russische parlementsleden beschouwen levenslange immuniteit voor voormalige presidenten

Russische parlementsleden beschouwen levenslange immuniteit voor voormalige presidenten


Russische wetgevers hebben een wetsvoorstel in het parlement ingediend dat Vladimir Poetin levenslange immuniteit tegen vervolging zou geven als en wanneer hij besluit zijn ambt neer te leggen.

Het wetsvoorstel zou een voormalige president immuniteit verlenen tegen strafrechtelijke vervolging voor alle misdrijven die tijdens zijn leven zijn gepleegd. Een overgrote meerderheid van wetgevers zou nodig zijn om de bescherming in te trekken. Momenteel worden ex-presidenten alleen beschermd tegen acties die worden ondernomen terwijl ze in functie waren.

Het is het tweede wetsvoorstel deze week dat voorziet in speciale voorzieningen voor voormalige presidenten, wat aanleiding geeft tot de vraag of Poetin, 68, zich zou kunnen voorbereiden op zijn pensionering.

Op zaterdag sponsorde hij wetgeving die een voormalig president recht zou geven op een levenslange zetel als senator in de Russische Federatieraad, een positie die ook gepaard gaat met immuniteit tegen vervolging.

De rekeningen komen in de nasleep van de goedkeuring door Rusland van grondwetswijzigingen die de termijnlimieten van Poetin ‘resetten’, waardoor hij mogelijk nog twee keer president kan worden en in functie kan blijven tot 2036, wanneer hij 84 zou worden. Hij heeft het land geregeerd, meestal als president, sinds 2000.

Politieke analisten verschillen van mening over hun interpretatie van Poetins plannen. Hoewel hij jarenlang een pad heeft vrijgemaakt om te regeren, is het mogelijk dat Poetin gewoon niet als een lamme eend wilde worden gezien, omdat hij in 2024 door termijnbeperkingen zou zijn gedwongen (hij werd voor het eerst tot president gekozen in 2000 en daarna teruggekeerd. aan het voorzitterschap in 2012). Sinds het uitbreken van de pandemie heeft hij grotendeels telewerken naar zijn werk, houdt hij vergaderingen vanuit een raamloze bunker en verschijnt hij zelden in het openbaar.

Presidentiële immuniteit speelde een prominente rol bij de opkomst van Poetin. Een van de eerste daden van Poetin als president was het uitvaardigen van een decreet waarbij de voormalige president Boris Jeltsin immuniteit werd verleend tegen vervolging, ondervragingen en huiszoekingen in zijn eigendommen.

De beslissing werd door sommigen geïnterpreteerd als een stimulans voor Jeltsin – die vervolgens verstrikt raakte in een Zwitsers onderzoek naar creditcards die aan zijn familie waren uitgegeven – om af te treden en Poetin als opvolger te kiezen. Jeltsin ontkende in zijn memoires dat er een deal met Poetin was. In 2001 is door het Russische parlement een wet inzake presidentiële immuniteit aangenomen.

De enige andere levende Rus op wie de nieuwe wet van Poetin momenteel van toepassing zou zijn, is Dmitry Medvedev, die van 2008 tot 2012 president was en vervolgens opzij stapte om Poetins terugkeer mogelijk te maken.

Het wetsvoorstel moet drie lezingen doorstaan ​​in het lagerhuis, vervolgens in het hogerhuis en vervolgens door Poetin worden ondertekend om van kracht te worden.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

De verkoop van schooluniformen stijgt voordat de heropening plaatsvindt

De vraag naar uniformen, computers en huishoudelijke accessoires nam toe nadat plannen werden gepubliceerd om de lockdown te vergemakkelijken. Source link

In de VS kunnen gevaccineerde mensen zich binnenshuis verzamelen, zegt de CDC.

Volledig gevaccineerde Amerikanen kunnen zich nu binnen verzamelen, zonder masker en zonder afstand te nemen - zolang het maar is met anderen die...

Sainsbury’s waarschuwt voor een nationaal tekort aan voedselzakken voor huisdieren

De winkelier heeft bijna geen voerzakjes voor honden en katten meer en waarschuwt dat het probleem in 2021 "aan de gang" zal zijn. Source...

Tyler Perry: De Amerikaanse mogol die Meghan en Harry een thuis gaf

Tyler Perry voorzag het paar van een herenhuis en veiligheid toen ze in 2020 uit Canada verhuisden. Source link

Recent Comments