Saturday, February 27, 2021
Home buitenland Makers van Grenfell-bekleding misbruikten testregimes, vertelde onderzoek

Makers van Grenfell-bekleding misbruikten testregimes, vertelde onderzoek


Internationale bedrijven die de bekleding van de Grenfell Tower vervaardigden, “misbruikten” testregimes die bedoeld waren om de brandveiligheid te controleren, opzettelijk klanten misleid over de prestaties van hun producten en omzeilden de regelgeving met slimme marketing, zo blijkt uit het openbare onderzoek naar de ramp.

Arconic, dat de bekledingsplaten maakte die de belangrijkste oorzaak van de branduitbreiding waren, verkreeg een certificaat voor zijn met plastic gevulde panelen op “een vals uitgangspunt” door testrapporten te leveren voor een meer brandvertragende versie van het product, advocaten voor de nabestaanden en overlevenden vertelden het onderzoek.

Celotex, dat het grootste deel van de gebruikte brandbare schuimisolatie maakte, vertoonde een “wijdverspreide cultuur … van het negeren van naleving”, waaronder het vervormen van een volledige brandtest van zijn materialen, hoorde het onderzoek.

En Kingspan, die de rest van de isolatie maakte, voerde tests uit waarbij ofwel onderdelen werden verborgen op een manier die ontworpen was om een ​​doorgang te vergemakkelijken en / of materialen werden gebruikt die niet waren zoals beschreven in de testrapporten ‘, werd beweerd. Interne e-mails van het bedrijf onthulden dat het wist dat het ‘onbetrouwbaar’ was om te adverteren dat het materiaal kan worden gebruikt op hoge gebouwen van meer dan 18 meter.

“Het was maar al te duidelijk dat de bedrijven geen last hadden van de veiligheid van hun producten en sommige blijven dat ondanks de rampzalige brand”, zei Stephanie Barwise QC, toen de laatste fase van het onderzoek werd geopend.

Vertegenwoordiger van veel van de nabestaanden en overlevenden, zei Barwise dat het “sinister” was hoe de fabrikanten de brandvoorschriften begrepen, maar “probeerden deze te omzeilen door slimme marketing”. Arconic, Celotex en Kingspan deden hun best om reclame te maken voor hun producten met de veiligste beoordelingen voor branduitbreiding, hoewel hun materialen die classificatie niet hadden, voegde ze eraan toe.

Het bleek dat sleutelfunctionarissen van Arconic weigeren voor het onderzoek te verschijnen, waarvan Barwise zei dat nabestaanden en overlevenden “moeilijk te begrijpen zouden zijn, gezien hun behoefte om de rol van Arconic bij de ramp te begrijpen”.

Drie leidinggevenden van het in Frankrijk gevestigde bedrijf weigeren deel te nemen aan een Franse wet die in zijn 51-jarig bestaan ​​eenmaal is gebruikt om Franse staatsburgers te vervolgen die bewijsmateriaal en bedrijfsdocumenten overleggen in buitenlandse juridische procedures.

Richard Millett QC, raadsman van het onderzoek, zei: “Het is moeilijk voor te stellen dat de Franse aanklager die personen zou willen straffen voor het afleggen van getuigenis voor een openbaar onderzoek … op zoek naar een beruchte brand waarbij zoveel mensen zijn omgekomen. Als Arconic en zijn getuigen op hun strikte wettelijke rechten willen staan ​​en weigeren te komen getuigen, dan is dat een zaak voor hen. Ze kunnen ontdekken dat de nabestaanden en bewoners, andere kerndeelnemers en het publiek over het algemeen een vage kijk hebben op hun gedrag, ongeacht de wettigheid. “

De laatste fase van het onderzoek zal de productie, het testen en de verkoop onderzoeken van de materialen die zijn gebruikt bij de renovatie van het raadsblok die resulteerde in de brand van juni 2017 die 72 levens eiste. Advocaten van de bedrijven, die veel van de claims tegen hen sterk betwisten, zullen hun eigen verklaringen afleggen voordat getuigen tussen nu en februari worden verhoord.

In haar openingsverklaring zei Barwise dat de drie bedrijven veiligheidscertificaten voor producten die zijn uitgegeven door instanties zoals de British Board of Agrément en Local Authority Building Control beschouwden als ‘louter marketinginstrumenten, en als gevolg daarvan waren die fabrikanten allesbehalve openhartig in hun omgang met deze lichamen ”.

De fabrikanten lobbyden bij instellingen die de bouwcontrolesector begeleidden, waardoor ze “in feite de richtlijnen in [building regulations]”, ze zei.

Kingspan en Celotex “misbruikten” het testsysteem en voerden brandtesten uit van materialen waarbij ofwel onderdelen werden verborgen op een manier die ontworpen was om een ​​doorgang te vergemakkelijken en / of materialen gebruikten die niet waren zoals beschreven in de testrapporten ‘.

Dit omvatte, in het geval van beide fabrikanten, het toevoegen van brandvertragers aan materialen om ontsteking en verspreiding te vertragen, zei Barwise. Een onderzoeksrapport van Saint-Gobain, het moederbedrijf van Celotex, zei dat dit werd gedaan “om onrealistische brandveiligheidstests te doorstaan”.

“Elk van deze fabrikanten waardeerde ten volle de inherente ontvlambaarheid van hun producten en de ongeschiktheid voor gebruik boven 18 meter, zoals wordt geïllustreerd door evenementen”, aldus Barwise. “De enige reden om een ​​test te manipuleren door geheime wijzigingen aan de installatie … is dat u weet dat het product niet zal slagen, tenzij u het doet.”

Ze sloot af met een waarschuwing dat “de fabrikanten over het algemeen niet vernederd zijn door het vuur in Grenfell, en hun gedrag wordt er niet door veranderd.”

Het onderzoek wordt voortgezet.Source link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Most Popular

15 van de beste rustige stranden van de Britse eilanden

Tor Bay, GowerAls het tij laag is, is dit prachtige strand gemakkelijk te bereiken via Three Cliffs Bay; als het tij hoog...

De honden van Lady Gaga zijn veilig gevonden na een roofoverval

De twee Franse buldoggen van de Amerikaanse zangeres werden gestolen nadat gewapende mannen haar hondenloper hadden aangevallen en verwond. Source link

Budget 2021: Hypotheekgarantie om kopers te helpen met een aanbetaling van 5%

De heer Sunak verklaarde de economische reactie van de regering op de pandemie en zei: "We zijn groot geworden, we zijn vroeg gegaan,...

Door een tekort aan aanbod is het eenmalige Johnson & Johnson-covid-vaccin geen wondermiddel.

Dat komt omdat in de VS kinderen onder de 18 jaar ongeveer een kwart van de bevolking uitmaken, maar de prikjes nog niet...

Recent Comments